Ενας φιλελεύθερος «παίρνει» τον Κέυνς από τον ΣΥΡΙΖΑ

567
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΗ σε αναβολή πάει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ενδέχεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα και μάλιστα στο Ζάππειο. Εκεί που ο Α. Τσίπρας φόρεσε για πρώτη και τελευταία φορά γραβάτα πανηγυρίζοντας για τη δήθεν μείωση του χρέους. Κι έτσι εκτός της πρώτης αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ», που χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη απλούστευση «μείωση μισθών κατά 20%», το οποίο δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα των «μαθηματικών Παππά», ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να περιφέρει την πολιτική αμηχανία του. Γιατί βλέπει ότι για πρώτη φορά στη χώρα επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία. Και ενισχύονται εμπράκτως (φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ που σημαίνει π.χ. φθηνότερα εισιτήρια, προστασία των κόκκινων δανείων κ.λπ.) τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Κάτι που φέρνει τα πάνω-κάτω και αποσταθεροποιεί τον πυρήνα της πολιτικής του ύπαρξης, ότι είναι δήθεν ο «υπερασπιστής των αδυνάτων».

του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

ΟΣΟ ΚΑΙ να το «επεξεργαστεί» αυτό οποιαδήποτε «μονταζιέρα», το σαφές συμπέρασμα παραμένει το ίδιο: Ο Κ. Μητσοτάκης του πήρε την «κοινωνική ατζέντα» και του βγήκε από τα «αριστερά». Καθώς το πακέτο των 24 δισ. προστατεύει πρωτίστως και κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και τους πιο χαμηλόμισθους. Αντιθέτως, οι υψηλόμισθοι κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα χρήματα. Ο εργαζόμενος με τον βασικό μισθό ή και χαμηλότερο μισθό, που θα μπει στο καθεστώς της «μισής δουλειάς», δεν χάνει ούτε ευρώ. Ο εργαζόμενος των 1.000 θα χάσει 200 ευρώ. Και θα αμειφθεί για τη μισή δουλειά -λόγω της κρατικής επιδότησης- με 800 και όχι με 500 ευρώ που αντιστοιχούν κανονικά στον μισθό του. Ταυτοχρόνως θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του και ΔΕΝ θα είναι άνεργος. Μέσω της ίδιας διαδικασίας ο εργαζόμενος των 3.000 ευρώ θα χάσει 600 ευρώ, διατηρώντας κι αυτός τη δουλειά του. Είναι ίδιας αξίας τα 200 ευρώ που μπορεί να χάσει ο αμειβόμενος με 1.000 ευρώ με τα 600 κάποιου ο οποίος παίρνει 3.000; Οχι, τα 200 υποκειμενικά είναι «περισσότερα», αλλά αντικειμενικά περισσότερα. Ποιον ακριβώς υπερασπίζεται λοιπόν ο «αριστερός ΣΥΡΙΖΑ»; Η αντίφαση είναι θεμελιώδης, έως αυτοακυρωτική.

ΤΗΝ ΩΡΑ που ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί αμήχανος την κυβέρνηση να του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, ο Κ. Μητσοτάκης το κάνει… χειρότερο. Μιλώντας προχθές σε τηλεδιάσκεψη την οποία παρακολούθησαν περίπου 1.000 διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι επιχειρήσεων από 100 χώρες του κόσμου, είπε: «Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν πιστεύω ότι οι αγορές έχουν πάντα τη λύση. Πιστεύω ότι το κράτος έχει ρόλο να παίξει, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Κι αυτό κάναμε, παρεμβήκαμε, για να αντιμετωπίσουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Υποστηρίξαμε το ΕΣΥ(…). Αυτοί είναι καιροί που ευνοούν μια πιο κεϋνσιανή προσέγγιση». Το «αριστερό όραμα» του ΣΥΡΙΖΑ που «στηριζόταν» σε «λεφτόδεντρα» και σε «ελικόπτερα που πετάνε τα 500άρικα με τους τόνους» κατέρρευσε μαζί την κατάρρευση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είχε απομείνει στον «σοσιαλδημοκράτη» πλέον Α. Τσίπρα; Να πουλήσει κεϋνσιανισμό. Πιο παρεμβατικό κράτος. Το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ» του πήρε τον κεϋνσιανισμό μέσα από τα χέρια.

ΤΙ ΤΟΥ απομένει πια; Θα το μάθουμε όταν ανακοινωθεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμά του. Ωστόσο από την έως τώρα επίσημη κριτική του αχνοφαίνεται ήδη αποτύπωση της γνωστής αντίληψης του: Πλειοδοσία και ένα νέο είδος λεφτόδεντρων. Και πιθανώς ένα νέο «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», το οποίο -δείχνοντας πλήρη αμεριμνησία για το αύριο- οδηγεί σε νέα χρεοκοπία και νέες ακόμα χειρότερες περιπέτειες απ’ αυτές που έζησε η χώρα από το 2010.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ αναμένεται να «φορεθεί» πολύ το «μαξιλαράκι» των 20 δισ. που «άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και η άμεση εξάντλησή του, ίσως είναι στιγμή να τονιστούν δύο πράγματα: 1. Αυτά τα χρήματα ΔΕΝ είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι του ελληνικού κράτους και 2. Προήλθαν από την άγρια υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, που οδήγησε στον αφανισμό της μεσαίας τάξης.

ΥΓ. Είναι ικανοποιητικός ο βασικός μισθός; Αρκούν τα χρήματα για να ζήσουν οικογένειες; Προφανώς όχι. Αλλά για να μπορέσει να αυξηθεί, μαζί με τους μεγαλύτερους μισθούς, χρειάζεται ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ. Τα λεφτόδεντρα ξεράθηκαν.

Από τη στήλη Δια ταύτα στον Ελεύθερο Τύπο

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr