Ο Στέφανος Κασσελάκης ζητάει πρόωρες εκλογές υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ξαναζυγιστούμε» διότι κατά τη γνώμη του έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Το ένα ερώτημα είναι τι ακριβώς εννοεί αφού ο ίδιος βάζει στόχο την… ανατροπή ενώ την ίδια στιγμή βάζει τον πήχη στο… 20%. Το άλλο ερώτημα είναι πότε «ζυγίστηκε» τελευταία φορά ο Στέφανος Κασσελάκης και τι έδειξε η «ζυγαριά».

Ας πάρουμε ένα ένα τα ερωτήματα.

Ζητώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την ώρα που βάζει ως πήχη το 20% για το κόμμα του στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως οξύμωρο, αν δεν υπέκρυπτε έναν ακραίο πολιτικό καιροσκοπισμό. Διότι από τη μια μπορεί να είναι κάποια από τις φωτοβολίδες που ανάβει κάθε μέρα, από την άλλη μπορεί να θεωρεί πως εκτιμά ότι αν γίνουν εθνικές εκλογές το κυβερνών κόμμα δεν θα λάβει ποσοστά που θα του δίνουν αυτοδυναμία.

Δηλαδή έρχεται απλώς να επαναλάβει την αποτυχημένη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε βάλει αυτόν ακριβώς τον στόχο φτάνοντας στο σημείο να φέρει μέχρι και την απλή αναλογική. Ποιο; Το να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές του 2023 ή να εκλεγεί μια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία ώστε να μην μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και που σήμερα είναι σε εξέλιξη.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνει και τα περί προσπάθειας πολιτικής αποσταθεροποίησης με όσα συνεχίζει να λέει. Διότι για ποιον άλλον λόγο να επιθυμεί κάποιος να γίνουν εκλογές, όταν ο ίδιος δηλώνει ανοιχτά πως θα είναι δεύτερος; Για να πάρει παραπάνω ποσοστό από τον προκάτοχό του και να μην μπορεί να τον αμφισβητήσει κάποιος εντός ΣΥΡΙΖΑ; Και η χώρα, κύριε; Να συρθεί σε εκλογές;

Όχι ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Ούτε να τις προκαλέσει μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε οι πολίτες θέλουν κάτι τέτοιο. Ειδικά τώρα που η οικονομία έχει βρει τον βηματισμό της και καθίσταται εφικτή η αλλαγή σελίδας για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να το θέτει. Άλλωστε το συνηθίζει να θέτει ερωτήματα, να του δίνονται σαφείς απαντήσεις και ο ίδιος να συνεχίζει να τις ζητά.

Η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση απόλυτα νομιμοποιημένη και δεν δύναται να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη επειδή το θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης ή επειδή το αναφέρει στις αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια με το γνωστό ύφος που θυμίζει ινφλουένσερ.

Απλά ουδείς μπορεί να κατανοήσει γιατί ανοίγει τέτοιο ζήτημα. Εκτός της γνωστής μεθόδου… μαγκιάς μέσω της οποίας πουλά ένας πολιτικός αρχηγιλίκι για τους οπαδούς του.

Το άλλο ερώτημα αφορά το πότε… ζυγίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και ζητά να ξαναζυγιστεί. Εκτός αν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την ήττα στις εθνικές εκλογές και πιστεύει πως είναι πολύ καλύτερος του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που μάλλον συμβαίνει αν υπολογίσει κανείς τα… χαστούκια που ρίχνει στον προκάτοχό του με κάθε ευκαιρία και για κάθε ζήτημα. Ακόμη και τώρα από την κρουαζιέρα στα νησιά έριξε ένα κόμη άδειασμα στον τέως –κατά τον Στέφανο Κασσελάκη– πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως βέβαια να θεωρεί πως… ζυγίστηκε με την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που γι’ αυτό χρειάστηκαν μόλις 75.000 ψήφοι. Και για να… ξαναζυγιστεί θα πρέπει να βρει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον. Όπως και να έχει, τους πολίτες σίγουρα δεν τους ενδιαφέρει αν θα «ζυγιστεί» ο Στέφανος Κασσελάκης που εκτιμά πως για να κάνει πράξη το παιδικό του όνειρο και να γίνει πρωθυπουργός δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, όπως έλεγε και μια διαφήμιση.

Καλό θα είναι όμως να βρει άλλον τρόπο. Οι παραστάσεις με την τοξικότητα, τον λαϊκισμό, τη λάσπη και τα fake news δεν κόβουν πλέον εισιτήρια. Ίσως θα ήταν καλύτερα να μπει στον κόπο και να κάνει προτάσεις. Αξιόπιστες όμως, κοστολογημένες, όχι όπως αυτή με την Υγεία που το πρωί μιλούσε για 5% επί του ΑΕΠ –λιγότερο από αυτό που είναι σήμερα, λιγότερο και από αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει στο 7,5% – και το μεσημέρι για επιπλέον 5% στο 5,8% που είναι σήμερα. Αν καταλάβει ότι μιλά για δισεκατομμύρια, καλό θα είναι να πει και πού θα τα βρει…