Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε πανελ του Action 24, με τους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση. Κληθείς να σχολιάσει την απαράδεκτη και καταδικαστέα προτροπή του Κυρίακου Βελόπουλου «να μην πηγαίνετε στις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα», η οποία ήταν έμμεση προτροπή σε βία, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «είναι υπεύθυνοι και ο κύριος Βελόπουλος, που είπε αυτό που είπε στο κοινοβούλιο και οποιοσδήποτε άλλος καπηλεύεται τέτοιου είδους θέματα, για πολιτικά οφέλη». Στην συνέχεια ο Γιώργος Νικητιάδης από το ΠΑΣΟΚ, έκανε αναφορά στον Κυριάκο Βελόπουλο καθώς και στα κόμματα «Νίκη» και «Σπαρτιάτες», τα οποία προβάλλουν διαρκώς το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και στο άκουσμα αυτής της αναφοράς, παρενέβη ο κύριος Σπίρτζης για να πει ότι «το λένε και οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια"», για να λάβει την αναμενόμενη απάντηση από τον δημοσιογράφο «Και ο πρόεδρός σας το λέει», στην οποία ανταπάντησε ο κύριος Σπίρτζης ότι «κακώς το λέει».

Στην συνέχεια ο κύριος Σπίρτζης έκανε μια ιστορικοπολιτική ανάλυση περί του λόγου που το θεωρεί κακό, όμως ο δημοσιογράφος του διάβασε την ανάρτηση που είχε κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης την προηγούμενη εβδομάδα, όπου υπερασπιζόταν το συγκεκριμένο τρίπτυχο, ο κύριος Σπίρτζης είπε «μου διαβάζετε την κριτική του προσέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην καπηλεία που κάνει η Δεξιά ιστορικά και για την πατρίδα και για τη θρησκεία και για την οικογένεια. Το ότι υιοθετεί όμως -αν μπορεί να υιοθετήσει κάποιος που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς, οποιουδήποτε προοδευτικού και δημοκρατικού κόμματος- το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια", σηματοδοτεί άλλα πράγματα και κατά τη γνώμη μου είναι τελείως απορριπτέο». Είναι απορίας άξιο, το πώς μπορούν να συνυπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, άτομα τα οποία θεωρούν ότι ο αρχηγός υιοθετεί το τρίπτυχο της χούντας. Κι εν πάση περιπτώσει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος; Διότι είτε ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκτός γραμμής, είτε ο Χρήστος Σπίρτζης. Δεν γίνεται να έχουν και οι δυο δίκιο. Σε κάθε περίπτωση, εάν δούμε κατά το μεσημέρι ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, η οποία θα ξεκινάει με το γνωστό στυλ «ΑΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟ ΣΠΙΡΤΖΗ», θα τα έχουμε δει όλα πια.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη για την εκπρόθεσμη επιστολή στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, αναφορικά με το μπλοκάρισμα των «Σπαρτιατών» στις Ευρωεκλογές. Στη χθεσινή του αναφορά, η θέση του θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως εντελώς μεσοβέζικη, σήμερα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται τουλάχιστον για αρρυθμία. Συγκεκριμένα, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μια οργανωτική αρρυθμία -έτσι θα το πω πολύ κομψά- στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην καταθέσει εμπρόθεσμα υπόμνημα», ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «κατέθεσαν εκπρόθεσμα. Αυτό είναι οργανωτική αρρυθμία, επιεικώς. Για να μην πω τίποτα χειρότερο». Μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος ο κύριος Σπίρτζης, με την τροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι θα φροντίσουν να τον «μαζέψουν» δημοσίως. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο, είναι το ποιος θα αναλάβει να το κάνει, δεδομένης της φύσης των δηλώσεων του Στέφανου Κασσελάκη.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Άννα Λιβαθυνού: «Εσείς πιστεύετε ότι μετά την προτροπή του κυρίου Βελόπουλου, εάν σημειωθούν -κι έχουμε τέτοια περιστατικά- στις εκκλησίες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ή στη συνέχεια, θα είναι υπεύθυνος ο κύριος Βελόπουλος;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Κυρία Λιβαθυνού, είναι υπεύθυνοι και ο κύριος Βελόπουλος, που είπε αυτό που είπε στο κοινοβούλιο και οποιοσδήποτε άλλος καπηλεύεται τέτοιου είδους θέματα, για πολιτικά οφέλη».

Άννα Λιβαθυνού: «Κύριε Νικητιάδη, η δική σας άποψη για αυτό;»

Γιώργος Νικητιάδης: «Είναι πρωτόγνωρη η εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος που εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας. Το βλέπουμε με τον κύριο Βελόπουλο πολύ τακτικά, το βλέπουμε και με άλλα κόμματα στη Βουλή, όπως το κόμμα της "Νίκης", ακόμα και στους "Σπαρτιάτες". Όλοι αυτοί προβάλλουν διαρκώς το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια", εντός εισαγωγικών γιατί δεν έχουν πραγματικά επαφή με την ουσία της πατρίδας της θρησκείας και της οικογένειας -»

Χρήστος Σπίρτζης: «Το λένε και οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια"».

Γιώργος Κακούσης: «Και ο πρόεδρός σας το λέει».

Χρήστος Σπίρτζης: «Κακώς το λέει».

Γιώργος Κακούσης: «Γιατί κακώς το λέει; Αν το αισθάνεται;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια";»

Γιώργος Κακούσης: «Ναι, αν το αισθάνεται; Το γράφει κιόλας»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι ακούστε να σας πω γιατί -»

Γιώργος Κακούσης: «Συγγνώμη κύριε Νικητιάδη, τώρα μας πέταξε το "δυναμιτάκι" και..»

Χρήστος Σπίρτζης: «Το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" είναι το τρίπτυχο της χούντας και της Δεξιάς πολυκατοικίας. Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας το αντιπαλεύει από τότε που υπάρχει. Διότι δίνει άλλο νόημα στην πατρίδα, από αυτό που έδινε η χούντα των συνταγματαρχών που πούλησε την Κύπρο. Δίνει άλλο νόημα στη θρησκεία και πιστεύει -και σύμφωνα με το σύνταγμά μας, αλλά και σε σχέση με την ιδεολογία μας- στην ανεξιθρησκεία. Κάθε άνθρωπος μπορεί να πιστεύει, ή να μην πιστεύει ό,τι θέλει. Και άλλο νόημα και στην οικογένεια. Και το λέω αυτό διότι υπήρχανε για αυτό το τρίπτυχο, παρατάξεις οι οποίες παρέδωσαν -ιστορικά μιλάμε, γιατί ιστορικό είναι το τρίπτυχο της Δεξιάς πολυκατοικίας για το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια"- παρέδωσαν αγωνιστές πατριώτες στους Γερμανούς, για να πιάσουμε την ιστορία. Παρέδωσαν οικογένειες κατεστραμμένες για τα "πιστεύω" τους - σε αντίθεση με τη Δεξιά πολυκατοικία. Και προφανώς, είχαν μια άλλη θεώρηση σε σχέση με την ελευθερία του ανθρώπου για το τι πιστεύει και δεν πιστεύει».

Γιώργος Κακούσης: «Ωραία. Είναι πολύ χρήσιμη τώρα όλη αυτή η ιστορικοπολιτική αναδρομή, αλλά θέλω να σας διαβάσω κάτι: "ξέρετε πολύ καλά ότι ακόμη και στις εκμυστηρεύσεις μου, στις αφηγήσεις μου, στις προσωπικές στιγμές που συνθέτουν τη ζωή μου, είμαι ο εαυτός μου. Ξέρετε πια την καρδιά μου. Απέναντι αυτοί που πάντα φωνάζουν. Όταν παρέλασα επειδή τους ανήκει η πατρίδα. Όταν είπα το "πιστεύω" στην Νέα Υόρκη, επειδή πιστεύουν ότι τους ανήκει η θρησκεία. Και φυσικά, πάντα τους ανήκει η οικογένεια. Όταν με την πολιτική τους, κάνουν αδύνατο στον νέο κόσμο να κάνει οικογένεια". Στέφανος Κασσελάκης».

Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι, μου διαβάζετε την κριτική του προσέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην καπηλεία που κάνει η Δεξιά ιστορικά και για την πατρίδα και για τη θρησκεία και για την οικογένεια. Το ότι υιοθετεί όμως -αν μπορεί να υιοθετήσει κάποιος που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς, οποιουδήποτε προοδευτικού και δημοκρατικού κόμματος- το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια", σηματοδοτεί άλλα πράγματα και κατά τη γνώμη μου είναι τελείως απορριπτέο».

Για την επιστολή στον Άρειο Πάγο

Χρήστος Σπίρτζης: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μια οργανωτική αρρυθμία -έτσι θα το πω πολύ κομψά- στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην καταθέσει εμπρόθεσμα υπόμνημα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, σε αυτό που είπε ο Γιώργος ο Νικητιάδης-»

Γιώργος Κακούσης: «Ξεχάστηκαν; Συγγνώμη, ήταν ένα υπόμνημα για ένα ναζιστικό μόρφωμα. Ξεχάστηκαν; Μπορει να είναι έτσι;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Αυτό λέω κι εγώ. Όχι, δεν πρέπει».

Άννα Λιβαθυνού: «Άρα, γιατί δεν καταθέσατε;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Αυτό λέω. Κατέθεσαν εκπρόθεσμα. Αυτό είναι οργανωτική αρρυθμία, επιεικώς. Για να μην πω τίποτα χειρότερο».