Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο λόγος για την 4η σύνοδο του Forum Κυκλικών Πόλεων, της συγκροτημένης πρωτοβουλίας στην οποία μετέχουν έξι Γενικοί Γραμματείς από πέντε Υπουργεία (Περιβάλλοντος, Οικονομίας, Βιομηχανίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), φορείς της αγοράς όπως ο ΣΕΠΑΝ και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Με άλλα λόγια, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση αποβλήτων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΕΣΔΑ.
Στη σύνοδο της Κρήτης πραγματοποιήσαμε μια συνολική επισκόπηση των στόχων που έχουμε θέσει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Forum -οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν επιτευχθεί- ενώ ανοίξαμε ακόμη περισσότερο την ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τη διαχείριση των αποβλήτων, εντάσσοντας σε αυτήν τα σοβαρά ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης αποβλήτων στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στη μεταποίηση τροφίμων.
Ειδικότερα, στη σύνοδο θέσαμε ως στόχους:
- Τη δημιουργία συστήματος συλλογής των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει η συγκέντρωσή τους το 2025. Στο πλαίσιο αυτό οι υπόχρεοι παραγωγοί, στη λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», θα αναλάβουν με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) που θα συστήσουν και θα εγκριθεί από τον ΕΟΑΝ, να καλύψουν το κόστος της συλλογής και της επεξεργασίας αυτών των αποβλήτων, που πολλές φορές σήμερα καταλήγουν στο περιβάλλον.
- Τη δημιουργία αντίστοιχου συστήματος συλλογής για τα πλαστικά από τα θερμοκήπια, ώστε και αυτό να αρχίσει να λειτουργεί από το νέο έτος. Συνεπώς και σε αυτήν την περίπτωση, μέσα από τα ΣΣΕΔ που θα δημιουργήσουν οι υπόχρεοι παραγωγοί για τα πλαστικά των θερμοκηπίων, τα αρδευτικά και τα λοιπά πλαστικά, θα καταφέρουμε να μαζέψουμε και τα συγκεκριμένα απόβλητα, που σήμερα ουσιαστικά θάβονται ή διαχειρίζονται με μη ορθό περιβαλλοντικά τρόπο.
- Τη συλλογή βιολογικών αποβλήτων από τους χώρους παραγωγής του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και την παροχή κινήτρων στους εμπλεκόμενους για την παραγωγή βιομεθανίου σε ειδικές παραγωγικές μονάδες. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική, κοινή προσπάθεια, που γίνεται με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα μας επιτρέψει να εκτρέψουμε από την ταφή και να οδηγήσουμε στην παραγωγή βιομεθανίου, πολλά απόβλητα από τα χωράφια και τους χώρους εκτροφής των κτηνοτροφικών μονάδων, που σήμερα καταλήγουν στο περιβάλλον.
Παράλληλα, δρομολογούμε τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη βιο-οικονομία, ενώ μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και του νομοσχεδίου που τίθεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η διάθεση πόρων για την καθολική κάλυψη της χώρας σε υποδομές συλλογής προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, μέρος των οποίων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή βιομεθανίου.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, με σχέδιο και συνεργασίες με τους συναρμόδιους φορείς, την πανεπιστημιακή κοινότητα και την αγορά, να συνεχίσουμε την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα να λύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα στη διαχείριση των αποβλήτων και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί το σχέδιο που εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε συμβάλλει ώστε η Ελλάδα, με γοργούς ρυθμούς, να αλλάζει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων, γεγονός που πλέον αναγνωρίζεται από όλους εντός και εκτός χώρας. Και βέβαια, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την ακόμα μεγαλύτερη προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Του Μανώλη Γραφάκου, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.