Ένα «περιπετειώδες» έργο, αυτό της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, μας φέρνει θετικές ειδήσεις και αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

1η θετική είδηση για το έργο: H EE ενέκρινε στις 25/4 τη χρηματοδότησή του με 65 εκατ. ευρώ, απαλλάσσοντας τους Έλληνες φορολογούμενους από ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος. Θυμίζω ότι ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου είχε κατατεθεί στην ΕΕ πριν το 2019, όμως επεστράφη το 2020 με σημαντικές παρατηρήσεις, που ουσιαστικά ισοδυναμούσαν με απόρριψη του αιτήματος χρηματοδότησης του έργου με κοινοτικούς πόρους.

Όμως εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Πιστέψαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και το πετύχαμε. Αρχικά συμφωνήσαμε με την ΕΕ να καταθέσουμε νέο, καλύτερο και πληρέστερο φάκελο, προχωρώντας παράλληλα σε σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των αποβλήτων που αφορούσαν την ενίσχυση των ΦΟΔΣΑ, της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής. Παράλληλα συμφωνήθηκε ο νέος φάκελος του έργου να αξιολογηθεί πρώτα από τους εξειδικευμένους συμβούλους της ΕΕ, τους λεγόμενους Jaspers.

Ήταν ένα δύσκολο «στοίχημα» για το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων που ανέλαβαν:

Α. Τον συντονισμό της κατάθεσης και παρακολούθησης της πορείας του νέου φακέλου του έργου, σε πλήρη συνεργασία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία, υπεύθυνη για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης αρχικώς και της Οικονομίας ακολούθως.

Β. Να υποδείξουν εξειδικευμένο σύμβουλο για τη σύνταξη νέου, ολοκληρωμένου φακέλου για τη χρηματοδότηση του έργου.

Γ. Να εφαρμόσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των αποβλήτων, όπως την ενίσχυση των ΦΟΔΣΑ, την εφαρμογή του τέλους ταφής, τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για τα απόβλητα (ΡΑΑΕΥ), τη θέσπιση υποχρέωσης σύνταξης ολιστικών σχεδίων χωριστής συλλογής κ.ά.

Με απόλυτη συνέπεια, συστηματική και μεθοδική εργασία υλοποιήσαμε όλα όσα δεσμευθήκαμε. Τεκμηριώσαμε στις κοινοτικές αρχές ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που δέχεται και τα τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων (ανακυκλώσιμα, βιοαπόβλητα και σύμμεικτα) και έτσι έκλεισε με επιτυχία μία πολύ σημαντική εκκρεμότητα, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας χρηματοδότηση 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των πόρων που είναι απαραίτητα για τη χρηματοδότηση του έργου. Γεγονός που, πλην του σαφούς οφέλους για τον κρατικό προϋπολογισμό, αναδεικνύει παράλληλα και την έμπρακτη στήριξη και εμπιστοσύνη της ΕΕ στο σημαντικό έργο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία στη διαχείριση των αποβλήτων.

2η θετική είδηση για το έργο: Λίγες μέρες μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ, είχαμε ένα ακόμα θετικό νέο. Στις εγκαταστάσεις της ολοκληρωμένης διαχείρισης της Πελοποννήσου θα διαχειρίζονται πλέον όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά των δήμων της ΠΕ Κορινθίας, που μέχρι τώρα διαχειρίζονταν σε Κέντρο Διαλογής το οποίο έκλεισε. Δώσαμε γρήγορα λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα εκμεταλλευόμενοι τις εγκαταστάσεις αυτές. Μάλιστα η λύση είναι πολύ καλύτερη από τη μέχρι τώρα κατάσταση διότι:

-Εξασφαλίζονται καλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης για τους δήμους. Πρόκειται για σύγχρονη μονάδα μηχανικής διαλογής με καλύτερα αποτελέσματα από τη χειροδιαλογή που υπήρχε μέχρι τώρα.

-Οι δήμοι θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση κατά περίπου 10%-20%.

Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα μπορούν να διαχειρίζονται τα κύρια ρεύματα αποβλήτων. Αφήνουμε μια καλύτερη Ελλάδα στις επόμενες γενιές.

*Ο Μανώλης Γραφάκος είναι γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας