Δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευθεί για τον αντι-drone θόλο, ο οποίος θα είναι παρόμοιος με το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην έκθεση Beyond 2024 στη ΔΕΘ, το απόγευμα της Παρασκευής (26.4.24). Ο Νίκος Δένδιας προέταξε την ιδιαίτερη και κρίσιμη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, με έμφαση στον τουρκικό παράγοντα και τις διαθέσεις που εκφράζει ιστορικά έναντι της χώρας μας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο».

«Θυμηθείτε ότι το Ισραήλ ξεκίνησε από το μηδέν. Μπορούμε κι εμείς», τόνισε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την απομάκρυνση από τη λογική «ψωνίζω έτοιμα από το ράφι».

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι δεν έχει οριστεί κάτι συγκεκριμένο, «αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”, οπότε θεωρώ ότι μέχρι τότε θα έχουμε κάποια αποτελέσματα».

Αναφέρθηκε εκτενώς στο Οικοσύστημα Καινοτομίας που σχεδιάζεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ), το οποίο θα προσδιορίσει τις σύγχρονες ανάγκες των ΕΔ για εξελιγμένα συστήματα.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να παράξουν drones και άλλα σύγχρονα συστήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εμείς θα τους λέμε τις ανάγκες μας, εκείνοι θα φτιάχνουν ένα πρωτότυπο, θα το δοκιμάζουμε και αν μας κάνει θα ξεκινήσουμε τις μαζικές παραγγελίες», επισήμανε ο κ.Δένδιας, υπενθυμίζοντας πως έχουμε δίπλα μας μια χώρα (την Τουρκία), που παράγει χιλιάδες drones.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, ώστε να ετοιμάσουν νέα προϊόντα για να καλύψουν ανάγκες στην άμυνα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα»

«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα – λέω πάντα – δεν είναι Λουξεμβούργο, δεν είναι όλοι φίλοι μας δίπλα, δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα. Κοιτάτε το ναυπηγικό πρόγραμμα, παραδείγματος χάρη, της γειτονικής μας Τουρκίας. Κοιτάξτε το πρόγραμμα drone της γειτονικής μας Τουρκίας. Εμείς απέναντι σε αυτά πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέω να μπούμε σε έναν διαγκωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δένδιας είπε ότι βρέθηκαν στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα.

Χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία το πρόγραμμα Constellation, το οποίο συν-σχεδιάζουμε με τις ΗΠΑ, που προβλέπει παραγωγή φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία και service στα βαπόρια της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού. «Άρα, μιλάμε για μια δουλειά που θα τραβήξει στα ναυπηγεία μας 60-70 χρόνια», συμπλήρωσε

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με την Κεντρική Μακεδονία, για την οποία τον όρισε συντονιστή ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα ρεύμα λαϊκισμού, το οποίο κυρίως έρχεται από τα δεξιά, και το οποίο απειλεί όλα τα κόμματα τα οποία ακολουθούν τον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Εμείς πρέπει να δώσουμε εδώ μια μάχη να ανατρέψουμε αυτό που δημοσκοπικά, δεν έχει έννοια να σας το πω, αλλά έχω δει τις μετρήσεις, τις έχετε δει κι εσείς, πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο. Δεν θα ήμουνα εδώ αλλιώς. Λοιπόν, εγώ ελπίζω, ελπίζω πάντα στη δύναμη του επιχειρήματος. Καταλαβαίνω ότι ξεκινάμε από ένα σημείο που δεν είναι το καλύτερο, έχουμε όμως και θετικά. Είδα τον Περιφερειάρχη πριν, έναν Περιφερειάρχη του 70%. Έχουμε δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα τα πάμε καλά. Αλλά θέλει προσπάθεια», υπογράμμισε.