Ποιο «βρόμικο ’89»;

459

Το 1989 ο Α. Τσίπρας ήταν 14-15 χρόνων. Της Αριστεράς ηγούνταν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Χ. Φλωράκης και ο Λ. Κύρκος, οι οποίοι έκαναν τότε την τεράστια υπέρβαση και συγκρότησαν τον Συνασπισμό της Αριστεράς.

Βασικός λόγος που οδήγησε στη γεφύρωση του αβυσσαλέου χάσματος που χώριζε το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού ήταν το «σκάνδαλο Κοσκωτά». Ηταν δηλαδή η ανάγκη της κάθαρσης και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Ασχέτως τι έχει γράψει ως τώρα η Ιστορία και τι θα γράψει έως ότου ολοκληρωθεί, η Αριστερά τότε ήταν με την ηθική. Ο Λ. Κύρκος μιλούσε τότε για το «ύφος και το ήθος της εξουσίας». Ο Α. Παπανδρέου αθωώθηκε στο ειδικό δικαστήριο με 7-6 και ένα τμήμα της Αριστεράς -η οποία στη συνέχεια διασπάστηκε ξανά- έκανε την αυτοκριτική του.

Και έρχεται τώρα το τότε 15χρονο, στη βαριά σκιά ενός Χ. Φλωράκη και ενός Λ. Κύρκου, να μιλήσει για «ριμέικ του βρόμικου ’89»! Πολλά από τα σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε φανατικά υπέρ της μέχρι τέλους διερεύνησης του σκανδάλου Κοσκωτά. Και είχαν αρνηθεί τη δελεαστική πρόταση του Α. Παπανδρέου να ψηφίσουν μαζί την απλή αναλογική, σε μια προσπάθεια να τελειώσει η δικαστική δίωξή του. Και έρχεται τώρα ο τότε 15χρονος να προσβάλει κατά πρόσωπο τους συντρόφους του. Ερχεται να διαγράψει την ιστορία του κόμματος από το οποίο γεννήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και έρχεται να ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ -που πολεμούσε τότε- του Α. Τσοχατζόπουλου και του μακαρίτη Μ. Κουτσόγιωργα, που έχει ως συνεχιστές του έναν Γ. Ραγκούση και έναν Στ. Τζουμάκα!

Στην προσπάθειά του να βρει ένα «αφήγημα», ο ζαλισμένος Α. Τσίπρας έκανε ακόμα μια μεγάλη πολιτική γκάφα, ακυρώνοντας την ιστορία του κόμματός του και εκείνους που του επέτρεψαν να γίνει πρωθυπουργός. Τόλμησε, ουσιαστικά, να χαρακτηρίσει σκευωρούς τον Χ. Φλωράκη και τον Λ. Κύρκο, φαντασιωνόμενος -ακόμα- πως είναι ο νέος Α. Παπανδρέου, με τον οποίο ταυτίζει τον εαυτό του. Θλίψη…

Του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr