Με ποινές που φτάνουν τις πρόσκαιρες καθείρξεις έως 15,5 χρόνια και χρηματικές ποινές μέχρι 100.000 ευρώ, καταδικάστηκαν 50 κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στο κύκλωμα το οποίο διακινούσε ναρκωτικά στο πανεπιστημιακό κάμπους της Θεσσαλονίκης και πέριξ αυτού, στις πλατείες Ροτόντας και Ναυαρίνου.

Η αυλαία της δίκης έπεσε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία και πεντέμισι χρόνια αφότου η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την εξάρθρωση της πολυπληθούς εγκληματικής οργάνωσης. Η πανδημία του κορονοϊού δεν επέτρεψε την διεξαγωγής της δίκης, οπότε οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είχαν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, ενώ ακολούθησαν διαδοχικές αναβολές για διάφορους λόγους

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότερες θέσεις των κατηγορουμένων να παραμείνουν κενές και μόλις έντεκα από το σύνολό των 60 εμπλεκόμενων προσώπων βρίσκονταν υπό κράτηση κατά τη διεξαγωγή της δίκης, κι αυτό για άλλες πράξεις

Από το σύνολο των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι συνολικά 50, κυρίως υπήκοοι Αλβανίας που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος, αλλά και αραβικής καταγωγής άτομα που συμμετείχαν στη διακίνηση. Στη συντριπτική τους πλειονότητα καταδικάστηκαν για εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών εντός Πανεπιστημίων.

Στους 47 απ' αυτούς το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης από 6 έτη και 9 μήνες έως 15,5 χρόνια, ενώ τους επιβλήθηκαν κατά περίπτωση χρηματικές ποινές 50.000 και 100.000 ευρώ. Τρεις κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης, διότι καταδικάστηκαν ως χρήστες ναρκωτικών. Οι υπόλοιποι είτε απηλλάγησαν είτε αθωώθηκαν (ένας απεβίωσε και η δίωξη έπαυσε).

Όσοι τιμωρήθηκαν με πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης, το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής. Κατά συνέπεια, μόλις καθαρογραφεί το απόσπασμα της απόφασης θα θεωρούνται φυγόποινοι και εφόσον εντοπιστούν θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος ήταν προϊόν πολύμηνων ερευνών. Μέσω πλούσιου φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού και παράλληλα με τη φυσική επιτήρηση των χώρων του ΑΠΘ, αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν καταγράψει επί 57 ημέρες τις καθημερινές κινήσεις των εμπλεκόμενων προσώπων στο τρίγωνο ΑΠΘ - Ναυαρίνου - Ροτόντα. Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, ημερησίως φαίνεται ότι πραγματοποιούνταν δεκάδες αγοραπωλησίες ναρκωτικών, κυρίως χασίς, με τα κέρδη του κυκλώματος να προσεγγίζουν, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τις 75.000 ευρώ.