Σε μία συνέντευξη-ποταμός ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, μίλησε για όλα τα «έργα και ημέραι» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φάνηκε να «μετανιώνει» το Σάββατο, κατά την ομιλία που είχε στο συνέδριο της «Καθημερινής», στο πλαίσιο της 50ής επετείου της μεταπολίτευσης. Ο κύριος Κοντονής, θέλοντας να καταδείξει ότι η μεταμέλεια κάθε άλλο παρά ειλικρινής ήταν, ανέλυσε την εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα -τουλάχιστον σε επίπεδο γνώσεως των μεθοδεύσεων-, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μεταμέλεια περί των συγκεκριμένων πράξεων, αλλά για «φόρτωμα» των ευθυνών σε τρίτους, προκειμένου να αποσυνδέσει το πολιτικό του παρελθόν από τις μαύρες αυτές πρακτικές.

Για τη σκευωρία Novartis, ο κύριος Κοντονής είπε ότι τη διαδικασία που αφορούσε το -υπαρκτό- οικονομικό σκάνδαλο με εμπλεκομένους ιατρούς, την κίνησε εκείνος, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμισης της Διαφθοράς, είχε «μαύρα μεσάνυχτα», αναφορικά με τις δικαστικές εξελίξεις εναντίον της Novartis που λάμβαναν -τότε- χώρα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής είπε ότι όταν ανέλαβε η κυρία Ράικου, ξεκίνησε μια έρευνα, η οποία είχε αποτελέσματα, καθώς είχαν εντοπιστεί ιατροί (και του ΕΣΥ, αλλά και ιδιώτες) οι οποίοι συνταγογραφούσαν παράνομα. Όταν ανέλαβε η κυρία Τουλουπάκη υπήρξε μεταστροφή στην υπόθεση και από οικονομικό σκάνδαλο, μεταλλάχθηκε στη γνωστή σκευωρία Novartis, η οποία στόχο είχε να κλείσει στη φυλακή 10 πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα περισσότερα, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσαν να είχαν σχέση με την υπόθεση. Χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής λέει ότι όταν είδε τα ονόματα στον φάκελο έπαθε σκοτοδίνη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπήρχαν τρία στοιχεία που έδειχναν κατά πού πάει το πράγμα τα οποία και κατονόμασε: πρώτον, η παρουσία του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εισαγγελία το Αρείου Πάγου το επόμενο πρωί, δεύτερον η δήλωση του Παύλου Πολάκη ότι γνώριζε τους προστατευόμενους μάρτυρες και, τρίτον, οι ίδιες οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων όπου μνημόνευσε μια που έλεγε «είδα τον τάδε, που έμπαινε στο Μέγαρο Μαξίμου με μια τροχήλατη βαλίτσα και πιθανόν στη βαλίτσα να ήταν λεφτά», οι οποίες δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε κανένα απολύτως δικαστήριο.

Ενδιαφέρον έχει η άποψη που έχει για τον Νίκο Παππά, αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες και το ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι ο κ. Παππάς «κουβαλούσε σταυρό», θέλοντας να καταδείξει ότι δεν ήταν ο πραγματικός εγκέφαλος, πίσω από τη συγκεκριμένη μεθόδευση, ενώ προσέθεσε ότι αδίκως έχει χρεωθεί τη συγκεκριμένη μεθόδευση -καθώς και την καταδίκη του με 13-0, στο Ειδικό Δικαστήριο-, χρεώνοντάς τη στον Αλέξη Τσίπρα και στην τότε ηγετική του ομάδα - μέρος της οποίας πάντως, ήταν και ο Νίκος Παππάς, ως το νούμερο 2 του Αλέξη Τσίπρα. Είναι σαφές ότι το περασμένο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ξεπλύνει την υστεροφημία του από τα σταλινικού τύπου πεπραγμένα της κυβέρνησής του, αλλά δυστυχώς για εκείνον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται τι έγινε τότε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη κίνηση απεμπλοκής του από το σκοτεινό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε προκειμένου να μπορέσει συν τω χρόνω να ηγηθεί μιας προσπάθειας ένωσης της Κεντροαριστεράς. Τώρα εάν θεωρεί ότι η Κεντροαριστερά, θα δεχτεί να συστρατευθεί πίσω από έναν «σταλινίσκο», είναι καταφανώς δικό του θέμα.

Η δήλωση του Σταύρου Κοντονή 

Για τη σκευωρία Novartis

Σταύρος Κοντονής: «Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι το σκάνδαλο Novartis, ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο οικονομικό - εκτόξευσε τη φαρμακευτική δαπάνη σε δυσθεώρητα ύψη σε μια δεκαετία και συνέχισε μάλιστα και την περίοδο των μνημονίων αυτή η δουλειά. Επομένως, υπήρχε θέμα εδώ. Όταν εγώ έστειλα την υπόθεση στη δικαιοσύνη, ως υπουργός Δικαιοσύνης - διότι είδα δημοσιεύματα, ανακρίσεις στην Αμερική και τι παρατήρησα; Ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στην οποία προΐστατο τότε ο κύριος Παπαγγελόπουλος, ώς αρμόδιος υπουργός, είχε μαύρα μεσάνυχτα. Δεν έδιναν καμία σημασία. Όταν λοιπόν την έστειλα, η κυρία Ράικου -η οποία τότε ήταν εισαγγελέας καταπολέμησης της Διαφθοράς και άρχισε μια έρευνα εις βάθος. Και αυτή η έρευνα είχε φέρει αποτελέσματα, γιατί είχαν ανακαλυφθεί σωρεία ιατρών -και του ΕΣΥ και ιδιώτες- οι οποίοι συνταγογραφούσαν παράνομα».

Παναγιώτης Στάθης: «Πολιτικές απολήξεις είχε;»

Σταύρος Κοντονής: «Τότε που ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης, πέρναγε από το μυαλό μου ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποια εμπλοκή πολιτικών προσώπων, που ήταν υπουργοί Υγείας. Θα μπορούσε. Αλλά αυτό θα έπρεπε να προκύψει με επαρκείς ενδείξεις, τουλάχιστον. Αυτό που σας περιγράφω τώρα, μετεστράφη από όταν ανέλαβε η κυρία Τουλουπάκη, σε μια κατάσταση η οποία περιγράφεται όσο πιο γλαφυρά γίνεται, με τη δίωξη των 10 πολιτικών προσώπων. Τους οποίους, όταν είδα εγώ τα ονόματά τους -όταν διαβιβάστηκε ο φάκελος στο γραφείο μου, για να τον διαβιβάσω κι εγώ περαιτέρω στη Βουλή- ειλικρινά σας λέω, έπαθα σκοτοδίνη. Γιατί εκεί είδα ανθρώπους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να έχουν καμία ευθύνη. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο κύριος Πικραμένος; Ο Στουρνάρας; Ο Βενιζέλος; Ο Σαμαράς; Κουτρουμάνης; Δεν προέκυπτε δηλαδή από πουθενά».

Παναγιώτης Στάθης: «Τότε, γιατί μπήκαν; Υπήρξαν αναφορές, με κάποιους προστατευόμενους μάρτυρες, τους είδαμε».

Σταύρος Κοντονής: «Εγώ έχω καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο, για τη συγκεκριμένη υπόθεση -δεν έφτασε, αλλά ρωτήθηκα κάποια πράγματα- και είχα καταθέσει στην Ειδική Ανακρίτρια, η οποία ήταν μέλος του Αρείου Πάγου-»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Γιατί αυτά τα ονόματα όλα, κύριε Κοντονή;»

Σταύρος Κοντονής: «Από όλα αυτά που έχουν γίνει και τα σκέφτομαι και εγώ τώρα, θεωρώ ότι υπήρξε μια προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο Πικραμένος γιατί δεν ήταν, δεν το έχω καταλάβει».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Τότε, το σκεφτήκατε αυτό, ότι μπορεί να είναι - από τη στιγμή που το είδατε και σκεφτήκατε "τι γίνεται εδώ";»

Παναγιώτης Στάθης: «Όχι, υπήρχαν όμως δυο στοιχεία».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Πήρατε τον Τσίπρα τηλέφωνο, να πείτε τι γίνεται εδώ πέρα;»

Σταύρος Κοντονής: «Αμέσως. Μου είπε "έλα από εδώ και θα τα πούμε" και το βράδι ήμουν στο γραφείο του (...) Υπήρχαν 2 στοιχεία και ένα τρίτο. Το πρώτο ήταν, ότι εκείνο το πρωί, εκείνης της ημέρας που διαβιβάστηκε η δικογραφία, μεταξύ των άλλων συναδέλφων σας και ο κύριος Στάθης, με είχε πάρει τηλέφωνο να μου πει ότι "ο κύριος Τζανακόπουλος, είναι στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τι γίνεται;" - εγώ δεν ήξερα τίποτα».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ως τι πήγε ο κύριος Τζανακόπουλος;»

Σταύρος Κοντονής: «Αυτό ήταν μια έντονη συζήτηση που είχα, εκείνο το βράδυ».

Παναγιώτης Στάθης: «Έγινε χαμός, σε όλα τα μέσα -»

Σταύρος Κοντονής: «Το δεύτερο, ήταν η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Και το τρίτο ήταν κάποιες καταθέσεις που είδα -,»

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ο κύριος Πολάκης δηλαδή ήταν αυτός. Από πού κι ως πού τους γνώριζε;»

Σταύρος Κοντονής: «Σε αυτό, ο διάλογος που είχα, ήταν πάρα πολύ έντονος (...) εκεί είχα ένα έντονο διάβημα, "τι είναι αυτά που ακούμε;". Υπήρχε και ένα τρίτο, ότι είχα δει κάποια στοιχεία από τις καταθέσεις, τα οποία εμένα με άφησαν άναυδο. Δηλαδή, να καταθέτει μάρτυρας προστατευόμενος και να λέει ότι "είδα τον τάδε, που έμπαινε στο Μέγαρο Μαξίμου με μια τροχήλατη βαλίτσα και πιθανόν στην βαλίτσα να ήταν λεφτά", αυτά είναι ακατανόητα πράγματα. Παραμονές της "πτώσης της Πομπηίας" το 2019, όταν φαινόταν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί, η κυρία Τουλουπάκη έβγαζε τη μια μετά την άλλη, στο αρχείο, έτσι;»

Παναγιώτης Στάθης: «Το βράδυ που έγινε η σύσκεψη στο Μαξίμου, το βράδυ που πήγε η δικογραφία στη Βουλή και άρχισε να διαρρέεται παντού και να βγαίνει προς τα έξω, ότι είναι 10 πολιτικά πρόσωπα σημαίνοντα, τα οποία ενδεχομένως να αρθεί η ασυλία τους, να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Στο Μαξίμου έγινε μια σύσκεψη. Εσείς ως υπουργός Δικαιοσύνης, ήσασταν παρών. Όπως ήταν και ο πρωθυπουργός βεβαίως και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Παπαγγελόπουλος . Τι ειπώθηκε;»

Σταύρος Κοντονής: «Δεν θα σας πω. Σας είπα ότι κατέθεσα εν πρώτοις την απορία μου, πώς έχουμε φτάσει εδώ σε αυτά τα 10 πολιτικά πρόσωπα, είδα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία μου επιβεβαίωσαν αυτούς τους φόβους και ειλικρινώς σας λέω, μετά την τροπή που πήρε το πράγμα, με την αποχώριση της Ράικου -»

Παναγιώτης Στάθης: «Σκευωρία η Novartis ήταν;»

Σταύρος Κοντονής: «Για αυτό το πράγμα, η δικαιοσύνη έχει μιλήσει. Εγώ θεωρώ ότι εκείνη την περίοδο είχε στηθεί ένα παρά-υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου-»

Παναγιώτης Στάθης: «Από ποιον;»

Σταύρος Κοντονής: «Στο Μέγαρο Μαξίμου, από ποιον στήνεται το παρά-υπουργείο; Για αυτό μου κάνει εντύπωση αυτά που λέει σήμερα. Θα πρέπει να πει, ποιες ήταν οι ατυχείς επιλογές, πώς υλοποιήθηκαν και με ποιους. Ποιοι τις υλοποίησαν;»

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Παναγιώτης Στάθης: «Τηλεοπτικές άδειες. Συμμερίζεστε την άποψη του πρωθυπουργού, ότι ήταν ατυχείς οι χειρισμοί;»

Σταύρος Κοντονής: «Οι χειρισμοί κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Η κρίσιμη αυτή διάταξη, κρίθηκε αντισυνταγματική. Εγώ τότε ήμουν υφυπουργός αθλητισμού. Είχα πει μάλιστα τότε, στον Νίκο Παππά, "μου φαίνεται ότι δεν περπατάει από την άποψη του συντάγματος"».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Να σας πω, μήπως γράψατε εσείς τον νόμο;»

Σταύρος Κοντονής: «Τον νόμο τον έγραψε άλλος, ο οποίος υπερηφανευόταν όταν τον έγραψε, αλλά όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός, το ξέχασε ότι τον έγραψε. Ποιος έλεγε ότι τον έγραψε».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ποιος "έλεγε" ότι τον έγραψε».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Είναι ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Σταύρος Κοντονής: «Ναι, είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχα πει τότε στον Νίκο τον Παππά, "Νίκο, βλέπω ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα". Γιατί η αρχή αυτή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Δεν είναι τόσο εύκολο το ζήτημα. Αλλά και ο Νίκος τότε -ο οποίος σήκωνε ένα σταυρό στην ουσία, από όλο αυτό το πράγμα, ανεξάρτητα αν γίναν μετά εκ μέρους του άλλα λάθη-, μου λέει "οι νομικοί μας λένε ότι είναι μια χαρά».

Παναγιώτης Στάθης: «Πάνω στον Παππά είχε προσωποποιηθεί όλο αυτό το θέμα των τηλεοπτικών αδειών».

Σταύρος Κοντονής: «Άδικο. Πολύ άδικο».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Γιατί άδικο;»

Σταύρος Κοντονής: «Διότι αυτές δεν ήταν αποφάσεις, τις οποίες έπαιρνε ο Παππάς».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ποιος τις έπαιρνε;»

Σταύρος Κοντονής: «Τις έπαιρνε ένας αριθμός ανθρώπων, ο οποίος ήταν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ήταν απόφαση Τσίπρα δηλαδή, οι τηλεοπτικές άδειες».

Σταύρος Κοντονής: «Δεν μπορώ να το προσωποποιήσω, αλλά σίγουρα σε αυτούς τους ανθρώπους, προΐστατο ο πρωθυπουργός. Ήταν δυνατόν, για ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός να μην ελέγχει την πορεία της υπόθεσης; Το θεωρώ αδιανόητο».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Όχι μόνο ενημερωμένος, αλλά έλεγχε λέτε».

Σταύρος Κοντονής: «Απολύτως».

Παναγιώτης Στάθης: «Θεωρείτε ότι έγινε προσπάθεια ποδηγέτησης της ενημέρωσης;»

Σταύρος Κοντονής: «Εμένα μου είχε κάνει αρνητική εντύπωση και το είχα πει (...) εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση, ήταν η ιστορία με το ινστιτούτο της Φλωρεντίας και τα 4 κανάλια. Εκείνη την περίοδο λειτουργούσαν περισσότερα από τέσσερα».

Παναγιώτης Στάθης: «Έξι

Σταύρος Κοντονής: «Έξι; Και βάλτε και κάποια άλλα τα οποία ήταν στο λεκανοπέδιο, ακόμη περισσότερα. Υπήρχαν σημεία, τα οποία δεν ήταν τιμητικά».