Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. Κληθείς να σχολιάσει την αυτοκριτική που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Καθημερινής το περασμένο Σάββατο, ο κύριος Σακελλαρίδης είπε αναφορικά με την αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα για την σκευωρία Novartis και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ότι πρόκειται για ζητήματα στα οποία γίνονταν κριτική τότε, από τα στελέχη που έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά. Επιπλέον, είπε ότι η αυτοκριτική ήταν σωστή, αλλά αργοπορημένη, καθώς εάν είχε γίνει το 2019 θα είχε κάνει καλό όχι μόνο στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, καθώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την τετραετία 2019-2023, τα οποία οδήγησαν και στον εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον θα είχε να προέβαινε σε κάποια ανάλυση ο κ. Σακελλαρίδης, αναφορικά με τι είδους ενστάσεις είχε ο -τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος- Δημήτρης Τζανακόπουλος, του οποίου την παρουσία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατονόμασε ως ένα από τα εξόχως προβληματικά στοιχεία για την σκευωρία της Novartis -μόλις χθες-, ο Σταύρος Κοντονής. 

Ενδιαφέρον όμως έχει και η αποκάλυψη στην οποία προέβη ο κ. Σακελλαρίδης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει βέτο στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL, του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνιδρυτής), προκειμένου να μη δεχτούν στη συγκεκριμένη ομάδα τυχόν ευρωβουλευτές που θα καταφέρει να εκλέξει η Νέα Αριστερά. Σύμφωνα μάλιστα με το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, γεγονός που οδηγεί σε βάσιμες απορίες: η συγκεκριμένη πρόβλεψη είχε ως σκέψη το ενδεχόμενο μιας διάσπασης, ή απλώς πρόκειται για μια περιχαράκωση του χώρου από εκείνους που θεωρούν ότι είναι «ιδιοκτησία» τους; Προς τι τα «κλειστά σύνορα» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Γιώργος Μελιγγώνης: «Πώς διαβάσατε την αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες;»

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Παρακολούθησα όλη την ομιλία του κ. Τσίπρα που ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα, είχε και πολλά στοιχεία που μπήκαν για την προηγούμενη περίοδο και την περίοδο της μεταπολίτευσης. Κατά την άποψή μου, ορθά μου ακούγονται αυτά. Ήταν ζητήματα που γίνονταν και μια κριτική από αρκετούς ανθρώπους -όχι όλους ενδεχομένως- πολλούς, που φτιάξανε τη Νέα Αριστερά μετέπειτα. Και το ζήτημα της Novartis και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Θεωρώ ότι είναι σωστή, αλλά είναι αργοπορημένη η κριτική αυτού του τύπου. Θα μπορούσε να είχε γίνει -το πιστεύω ακράδαντα- το 2019. Και καλό στον κύριο Τσίπρα αλλά και καλό στον ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε εκείνη την περίοδο, αν είχε γίνει μια βαθιά αυτοκριτική σε όλα αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε να μπορούσε στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξαν στον σημερινό του εκφυλισμό. Επομένως, θεωρώ ότι ήταν αργοπορημένη, σωστή, θα μπορούσε να γίνει και περισσότερο».

Γιώργος Μελιγγώνης: «Ισχύει ότι το παλιό σας κόμμα έχει μπλοκάρει την ένταξή σας στην πολιτική οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;»

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Ισχύει, το έχω ακούσει».

Γιώργος Μελιγγώνης: «Και πώς σας φαίνεται αυτό; Βέβαια οι πιο σκληρές συγκρούσεις είναι οι διασπάσεις, αλλά...»

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Κοιτάξτε, προφανώς δεν μου αρέσει, προφανώς θεωρώ ότι είναι μια πράξη απαράδεκτη. Πλέον νομίζω μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση που ζούμε, αυτό είναι πταίσμα. Εγώ θέλω να σας πω ότι μετά τις ευρωεγκλογές -γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι η Νέα Αριστερά θα έχει ένα μεγάλο ποσοστό στις ευρωεκλογές, ικανοποιητικό τέλος πάντων, όταν λέω μεγάλο εννοώ ότι θα είναι αρκετά παραπάνω από αυτό που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις- πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί αυτό το βέτο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τη Νέα Αριστερά, για το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Είναι και λίγο αντιφατικό αν θέλετε, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να κόβει τη Νέα Αριστερά από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο όνομα της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε βέτο στην πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα απορούσαν. Έχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει βέτο και να κόψει -αυτό λέει το καταστατικό του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς- όλα τα υπόλοιπα κόμματα λέγανε "μα γιατί να τους κόψουμε;"»