Τη βεβαιότητα ότι υπάρχει πολιτικός υποκινητής πίσω από την σκευωρία Novartis, εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την αποκάλυψη των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων, ο κύριος Λοβέρδος είπε ότι «ο κύριος Απόστολος Λύτρας, ο γνωστός δικηγόρος έχει πελάτη ένα από τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν αδίκως σε αυτή την ιστορία, αλλά που είχε σχέσεις με τον έναν ψευδομάρτυρα. Και ο οποίος έχει μυνήσει τον ψευδομάρτυρα. Όταν συνάντησε τον ψευδομάρτυρα ο κύριος Λύτρας, "κάτι" του είπε ο ψευδομάρτυρας. "Κάτι" του είπε (...) δεν μπορώ να σας πω, δεν έχω την ευθύνη, είναι αντιδεοντολογικό δικηγορικά». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «άρα εσείς ξέρετε, προφανώς», ο κύριος Λοβέρδος αποκρίθηκε «του έχει πει, του έχει πει». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «ποιος τον έβαλε, ποιος τον πίεσε;», ο κύριος Λοβέρδος επέμεινε «του έχει πει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι -έστω και ατύπως- ο κύριος Λοβέρδος γνωρίζει ποιος ήταν ο πολιτικός υποκινητής. Στη συνέχεια, ο κύριος Λοβέρδος είπε ότι «εγώ ξέρω, υπάρχει πολιτικός υποκινητής», ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κύριος Λοβέρδος είπε «ο κύριος Παπαγγελόπουλος. Κι από εκεί και πέρα, αυτός δεν μπορούσε να λειτουργούσε μόνος του. Όλη η ιστορία πριν έρθει στη Βουλή, βγήκε στο Μαξίμου. Βγήκε στο γραφείο του κυρίου Τσίπρα, με τον κύριο Τσίπρα παρόντα».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν έχει σκεφτεί ο κύριος Λοβέρδος το ενδεχόμενο οι κουκουλοφόροι μάρτυρες να έδρασαν αυτοβούλως, για να πουλήσουν εκδούλευση στο τότε σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Λοβέρδος είπε «το αποκλείω. Αυτό οργανώθηκε. Από εκεί που ήταν στραμμένο στους γιατρούς, στην παράνομη συνταγογράφηση - την οποία κυνήγησα όσο κανείς, εγώ έχω κάνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (...) ξαφνικά από τις δεύτερες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 που νίκησε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνη τη στιγμή και μετά, αυτό αρχίζει να "γυρίζει" προς πολιτικούς. Έχω πει στη Βουλή και ποιος τους έβαλε και την ιδέα. Γιατί η ιδέα δεν ήταν του Παπαγγελόπουλου. Η ιδέα ήταν άλλου, που δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Εκείνη την εποχή είχε αναμειχθεί με τα πολιτικά, για κανέναν μήνα. Τα έχω πει στη Βουλή αυτά. Δεν έχω πει το όνομά του, αλλά τον έχω "δείξει". Κάποιος τους έβαλε την ιδέα και την οποία ο κύριος Παπαγγελόπουλος την οργάνωσε μια χαρά». Με τις τρέχουσες εξελίξεις, θα «πάρει μπρος» εκ νέου η υπόθεση της σκευωρίας Novartis, καθώς την επόμενη εβδομάδα ο κύριος Λοβέρδος θα πάρει και επισήμως τα ονόματα των ψευδομαρτύρων, ενώ όπως είπε δε χρειάζεται να ασκήσει εκ νέου μηνύσεις, τα ονόματα των κουκουλοφόρων μαρτύρων, θα περάσουν αυτομάτως στις υφιστάμενες μηνύσεις.
Ενδεχόμενο παραπομπής των πολιτικών υποκινητών της σκευωρίας στο ειδικό δικαστήριο
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όμως, έχει το ενδεχόμενο να μην έχει παραγραφεί η υπόθεση, λόγω του ότι μεσολάβησαν δυο σύνοδοι της Βουλής, όπως όριζε το παλαιό Σύνταγμα. Ο κύριος Λοβέρδος ερωτώμενος εάν προτίθεται να στραφεί εναντίον του κυρίου Παπαγγελόπουλου, εξέφρασε ως συνταγματολόγος το σκεπτικό του, λέγοντας ότι «αυτοί είναι υπουργοί. Αλλά ως προς τους υπουργούς, όπως έχει παγώσει η παραγραφή για τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα - κατά τον Ποινικό Κώδικα, έτσι; Δεν είναι αυτά θέματα που γίνανε τώρα (...) το ζητούμενο θα είναι - αλλά είναι πολύ τραβηγμένο, καλά βάλατε και το συνταγματολόγος δίπλα, γιατί αυτό που θα σας πω - καλά κάνατε. Όπως παγώνουν οι προθεσμίες για να διεκδικήσεις την αστική ευθύνη που έχει κάποιος απέναντί σου, παγώνει και η αποσβεστική προθεσμία της Βουλής;», για να συνεχίσει το σκεπτικό του λέγοντας ότι «εάν παγώνει η αποσβεστική προθεσμία της Βουλής, τότε δεν είμαστε στα πλαίσια των δυο συνόδων που όριζε το παλαιό Σύνταγμα». Καταλήγοντας στο σκεπτικό του, ο κύριος Λοβέρδος είπε ότι «μπορεί να είναι εν ισχύ η δυνατότητα της Βουλής να τον παραπέμψει, τον υπουργό που θα αποκαλυφθεί, τον πρωθυπουργό που θα αποκαλυφθεί. Αν, αν».
Η ειρωνεία είναι ότι ο κύριος Τσίπρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τη Δημοκρατία, εμφανίστηκε ως ο μέγιστος υπερασπιστής του Κράτους Δικαίου, κάνοντας κριτική στη Δικαστική εξουσία, καταλογίζοντας «προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής. Ενώ αντίστοιχη ολιγωρία των Αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου, αλλά και στο σιδηροδρομικό "έγκλημα" των Τεμπών». Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ακούγοντας αυτές τις ανυπόστατες κατηγορίες από τον Αλέξη Τσίπρα, σε ένδειξη περιφρόνησης στη μοναδική κυβέρνηση που είχε «παραϋπουργείο Δικαιοσύνης» αποχώρησε την ώρα που μιλούσε ο κύριος Τσίπρας. Αλέξη, καλύτερα να βουτάς (στο Σούνιο), παρά να μιλάς. Διότι εάν έχει δίκιο ο κύριος Λοβέρδος στην επιστημονική του άποψη και κατονομαστεί από κάποιον κουκουλοφόρο μάρτυρα ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακόμη και τα «γουνάκια» του Ειδικού Δικαστηρίου.
Ο Τσίπρας ήταν απολύτως ενήμερος και χαρούμενος
Ενδιαφέρον όμως έχει και η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου, στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να είναι ενορχηστρωτής ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κύριος Λοβέρδος είπε «ενορχηστρωτής, δεν ξέρω. Αλλά ότι ήταν ενήμερος, ήταν απολύτως ενήμερος. Και ήταν και χαρούμενος. Ακούστε πού στηρίζω - σε μια εκπομπή -νομίζω στο OPEN, δε θυμάμαι, πάντως τώρα-, έδειξαν ένα βίντεο από μια ομιλία του στη Βουλή, που χαρακτήριζε τους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ως ήρωες. Ένας εκ των οποίων, είναι τώρα στη φυλακή για απάτη. Τους χαρακτήριζε ως ήρωες. Και ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τους πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους βράβευσαν. Δηλαδή, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Τι χρείαν έχωμεν, άλλων μαρτύρων;».
Συνυπολογίζοντας με τα παραπάνω ότι η συγκεκριμένη υπόθεση προτού δει το φως της δημοσιότητας, είχε παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα παρόντα -όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο Σταύρος Κοντονής-, ένα είναι βέβαιο: ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τα πάντα. Ακόμη κι αν δεν κρύβεται πίσω από το «στήσιμο» της υπόθεσης, σε κάθε περίπτωση έδωσε το «πράσινο φως», προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία, όπως και αν αυτή τελικά εξελίχθηκε. Οι πρόσφατες «κωλοτούμπες» του Αλέξη Τσίπρα περί των «άστοχων χειρισμών» στη σκευωρία της Novartis, καθώς και η φημολογούμενη «συγγνώμη» του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λίγη -έως μηδενική- αξία θα έχουν. Οι επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου
Ανδρέας Λοβέρδος: «Πόσες υποθέσεις που αφορούν γιατρούς στην Ελλάδα, ή έχουν παραγραφεί, ή δεν έχουν προχωρήσει; Και προχώραγε η δική μας, η ανύπαρκτη».
Γιώργος Κακούσης: «Εσείς τα έχετε λύσει αυτά τα ερωτήματα μέσα σας;»
Ανδρέας Λοβέρδος: «Ε, βεβαίως. Εγώ ξέρω, υπάρχει πολιτικός υποκινητής».
Γιώργος Κακούσης: «Ποιος;»
Ανδρέας Λοβέρδος: «Ο αρμόδιος υπουργός -όπως τον έχει καταγγείλει ο συνάδελφός του-, ο κύριος Κοντονής».
Γιάννης Παπαγιάννης: «Ποιος; Ο κύριος Παπαγγελόπουλος;»
Ανδρέας Λοβέρδος: «Ο κύριος Παπαγγελόπουλος. Κι από εκεί και πέρα, αυτός δεν μπορούσε να λειτουργούσε μόνος του. Όλη η ιστορία πριν έρθει στη Βουλή, βγήκε στο Μαξίμου. Βγήκε στο γραφείο του κυρίου Τσίπρα, με τον κύριο Τσίπρα παρόντα».
Γιάννης Παπαγιάννης: «Με δεδομένο ότι ο ένας εκ των δυο μαρτύρων είναι στη φυλακή για εκβιασμούς επιχειρηματιών, για άλλο λόγο. Το ενδεχόμενο να πουλούσαν εκδούλευση στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο, το έχετε σκεφτεί; Δηλαδή, να μην υπάρχει πολιτικός υποκινητής. Αλλά μόνοι τους να έκαναν τον παράγοντα».
Ανδρέας Λοβέρδος: «Το αποκλείω. Αυτό οργανώθηκε. Από εκεί που ήταν στραμμένο στους γιατρούς, στην παράνομη συνταγογράφηση - την οποία κυνήγησα όσο κανείς, εγώ έχω κάνει την ηλεκτρονική συνταγογράφιση (...) ξαφνικά από τις δεύτερες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 που νίκησε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνη τη στιγμή και μετά, αυτό αρχίζει να "γυρίζει" προς πολιτικούς. Έχω πει στη Βουλή και ποιος τους έβαλε και την ιδέα. Γιατί η ιδέα δεν ήταν του Παπαγγελόπουλου. Η ιδέα ήταν άλλου, που δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Εκείνη την εποχή είχε αναμειχθεί με τα πολιτικά, για κανέναν μήνα. Τα έχω πει στη Βουλή αυτά. Δεν έχω πει το όνομά του, αλλά τον έχω "δείξει". Κάποιος τους έβαλε την ιδέα και την οποία ο κύριος Παπαγγελόπουλος την οργάνωσε μια χαρά».
Γιώργος Κακούσης: «Αν κατάλαβα καλά, εσείς είστε έτοιμος να κυνηγήσετε και τον κύριο Παπαγγελόπουλο τώρα».
Ανδρέας Λοβέρδος: «Τι να κυνηγήσω; Αυτοί είναι υπουργοί. Αλλά ως προς τους υπουργούς, όπως έχει παγώσει η παραγραφή για τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα - κατά τον Ποινικό Κώδικα, έτσι; Δεν είναι αυτά θέματα που γίνανε τώρα (...) το ζητούμενο θα είναι - αλλά είναι πολύ τραβηγμένο, καλά βάλατε και το συνταγματολόγος δίπλα, γιατί αυτό που θα σας πω - καλά κάνατε. Όπως παγώνουν οι προθεσμίες για να διεκδικήσεις την αστική ευθύνη που έχει κάποιος απέναντί σου, παγώνει και η αποσβεστική προθεσμία της Βουλής;»
Γιώργος Κακούσης: «Που σημαίνει;»
Ανδρέας Λοβέρδος: «Εάν παγώνει η αποσβεστική προθεσμία της Βουλής, τότε δεν είμαστε στα πλαίσια των δυο συνόδων που όριζε το παλαιό Σύνταγμα».
Νίκος Σβέρκος: «Άρα, όσο είναι η παραγραφή για τους υπόλοιπους, έτσι δεν είναι; Έχει αλλάξει».
Ανδρέας Λοβέρδος: «Μπορεί να είναι εν ισχύ η δυνατότητα της Βουλής να τον παραπέμψει, τον υπουργό που θα αποκαλυφθεί, τον πρωθυπουργό που θα αποκαλυφθεί. Αν, αν».
Γιώργος Κακούσης: «Πάμε ξανά λοιπόν σε επιτροπές στη Βουλή, για αυτή την ιστορία, αν αποδειχτεί ότι η χρονική αλληλουχία, είναι αυτή που λέτε».
Ανδρέας Λοβέρδος: «Η επιτροπές στη Βουλή οιονεί δικαστικού περιεχομένου, είναι δυο: η εξεταστική και η ανακριτική των πραγμάτων, σχετικά με υπουργούς. Αυτή την εξεταστική μπορεί να την κάνει η Βουλή τώρα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός».
Γιάννης Παπαγιάννης: «Υπάρχει περίπτωση κατά τη γνώμη σας -την εκτίμησή σας θέλω-, πίσω απ' όλα αυτά ενορχηστρωτής να είναι ο Αλέξης Τσίπρας;»
Ανδρέας Λοβέρδος: «Ενορχηστρωτής δεν ξέρω. Αλλά ότι ήταν ενήμερος, ήταν απολύτως ενήμερος. Και ήταν και χαρούμενος. Ακούστε πού στηρίζω - σε μια εκπομπή -νομίζω στο OPEN, δε θυμάμαι, πάντως τώρα-, έδειξαν ένα βίντεο από μια ομιλία του στη Βουλή, που χαρακτήριζε τους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ως ήρωες. Ένας εκ των οποίων, είναι τώρα στη φυλακή για απάτη. Τους χαρακτήριζε ως ήρωες. Και ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τους πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους βράβευσαν. Δηλαδή, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Τι χρείαν έχωμεν, άλλων μαρτύρων;»