«Πρόκειται για μια σκευωρία που άντεξα με κόπο, θυσίες και πόνο μέχρι τέλους», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον ΣΚΑΪ με αφορμή την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελέως να αρθεί το καθεστώς προστασίας προστατευόμενων μαρτύρων για τη Novartis. Παράλληλα ο πρώην υπουργός τόνισε με σαφήνεια ότι το ζητούμενο είναι τώρα να μιλήσουν αυτοί οι άνθρωποι και να πουν ποιος τους έβαλε να πουν τέτοια τερατώδη ψέματα». Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι η υπόθεση υποκινήθηκε από υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλη αυτή η διαδικασία ενθαρρύνθηκε από τότε κυβερνητικές άκρες; Ακόμη και ο πρωθυπουργός εκείνης της εποχής παραδέχτηκε μετά ότι έπρεπε να υπήρχε διαφορετική διαχείριση», τόνισε.

«Αυτό που είχαμε ζητήσει οι 4 από τους 10 κατηγορούμενους, δηλαδή εγώ και οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν να βγουν οι κουκούλες, να μάθουμε ποιοι είναι, καθώς δεν υπήρχε πια κανένας λόγος να θεωρούνται μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε αρχικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, συμπληρώνοντας πως «ό,τι κι αν αυτοί είπαν, αποδείχθηκε ανυπόστατο και, όπως αποκαλύφθηκε στη Βουλή, πρέπει να έπεσαν και κάποια πολλά εκατομμύρια». Υπενθύμισε δε ότι «ο ένας από τους δυο είχε έρθει να μιλήσει στη Βουλή και μάλιστα είχε δώσει και όρκο ότι δεν με γνώριζε προσωπικά. Ξέρετε, ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων είναι πολύ σημαντικός, ο τρόπος χρήσης του στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά σκευωρία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση Μανιαδάκη, ο οποίος επέλεξε να «ξεκουκουλωθεί μόνος του», όπως είπε, βλέποντας ότι δεν πάει άλλο και μην υποκύπτοντας σε εκβιασμούς να πει για τον ίδιον, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά. «Όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις στην Αμερική αποζημιώνονται από το κράτος. Από κει και πέρα, η Εισαγγελία χθες βασίστηκε στη διάταξη Φλωρίδη που προβλέπει ότι αν όσοι προστατεύονται ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποδειχθεί ότι δεν έχουν συνεισφέρει στην υπόθεση, τότε μπορεί να αρθεί αυτή η προστασία», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει από εδώ και πέρα, ο πρώην υπουργός ενημέρωσε ότι πλέον βγαίνουν οι προηγούμενες κατατεθείσες μηνύσεις στο φως, καθώς επικαιροποιούνται και δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής. «Αυτά τα ένδικα μέσα είναι απαραίτητα για μας, αλλά κυρίως είναι απαραίτητα για τη δημοκρατία μας. Δεν πρέπει να το ξαναπεράσει η Ελλάδα αυτό», τόνισε.