Με τις συνέπειες του νόμου μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες της σκευωρίας της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη με τα ψευδώνυμα Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση, καθώς ανοίγει ο δρόμος για να στραφούν νομικά εναντίον τους τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τις καταθέσεις τους.
Στο αιτιολογικό της εισαγγελικής απόφασης για την άρση του καθεστώτος ανωνυμίας των δύο μαρτύρων αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι καταγγελίες του Δεστεμπασίδη και της Σαράφη αποδείχτηκαν ψευδείς. Κατά του καθεστώτος προστασίας των δύο ψευδομαρτύρων είχαν στραφεί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Με αυτή την απόφαση ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δίωξη τους, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν ήδη πει ότι θα φτάσουν μέχρι το τέλος για να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τη σκευωρία.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν ήταν δυνατή η άρση του καθεστώτος προστασίας σε μάρτυρα που είχε υπαχθεί σ' αυτό. Η αποκάλυψη του ονόματός του μπορούσε να γίνει μόνο με δική του πρωτοβουλία. Η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, ωστόσο, έδωσε τη δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα να επενεξετάζει το καθεστώς προστασίας και να κρίνει είτε για την άρση, είτε για τη συνέχισή του.