Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έλαβαν για τις καταθέσεις τους οι ψευδομάρτυρες της σκευωρίας Novartis, κατηγορώντας δέκα πολιτικά πρόσωπα για δήθεν εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Οι ψευδομάρτυρες έλαβαν 56 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 26 μοιράστηκαν στους τρεις «κουκουλοφόρους», ενώ άλλα 30 εκατομμύρια φέρεται να πήρε ο δικηγόρος τους, Παύλος Σαράκης.

Σε σχετική παλιότερη ανάρτηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραφε: «56.000.000€ μοιράστηκαν οι Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος που υποτίθεται βάσει του Νόμου λαμβάνουν το καθεστώς Προστασίας μόνον εάν δεν προσδοκούν σε κάποιου είδους αμοιβή…θυμάστε τί μας έλεγαν τότε: "είναι κάποιοι τίμιοι άνθρωποι που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν την διαφθορά κλπ" ο δε ένας, ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης είναι ήδη φυλακή για άλλη απάτη…και η Ελληνική Δικαιοσύνη ακόμη το σκέπτεται εάν θα άρει το καθεστώς προστασίας τους για να μάθουμε ποιοι τους έβαλαν να τα πούν….»

Όπως έχει αποκαλυφθεί, η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» μοιράστηκαν από 5-6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως είχε αποκαλύψει στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρώην βουλευτής του κόμματός του Παύλος Σαράκης έλαβε 30 εκατ. ευρώ ως αμοιβή από το αμερικανικό δημόσιο, υπό την ιδιότητά του ως δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο ίδιος ο κ. Σαράκης δεν διέψευσε την αμοιβή του, αλλά υποστήριξε πως τα χρήματα είναι δηλωμένα και φορολογημένα. «Η αμοιβή που έλαβα για τις νομικές μου υπηρεσίες για την πολύκροτη υπόθεση Νοβάρτις είναι εκείνη και αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωσης που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση από την πολυεθνική εταιρεία Νοβάρτις για αθέμιτες πρακτικές. Θα πρέπει να γνωρίζουν και οι συνάδελφοί μου και η ελληνική κοινωνία ότι τα χρήματα αυτά έχουν δηλωθεί στις ελληνικές αρχές, φορολογούνται κανονικότατα, και έχω αποδώσει και θα αποδώσω εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή επιστρέφω στους Έλληνες πολίτες εκατομμύρια ευρώ» είχε πει ο κ. Σαράκης.

Μετά τη χθεςσινή απόφαση της οικονομικής εισαγγελίας, πλέον οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» δεν έχουν το καθεστώς δικαστικής προστασίας. Έτσι, τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από αυτούς μπορούν πλέον να στραφούν δικαστικά εναντίον τους. Υπενθυμίζεται ότι ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης, έχει αποχαρακτηριστεί από μόνος του από το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Ο ίδιος, καταθέτοντας το 2019 στην προανακριτική επιτροπή, είχε πει ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.