Με την απόφαση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος για την άρση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων της σκευωρίας Novartis άνοιξε πλέον οριστικά ο δρόμος για να αποκαλυφθούν τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από μια υπόθεση που προκάλεσε πολιτική αναστάτωση και κρέμασε στα μανταλάκια δέκα πρόσωπα, δίχως να επιβεβαιωθεί κάτι για αυτά, απλά με ισχυρισμούς. Το όνομα αυτών Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη, γνωστοί έως σήμερα ως Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση, όπως σημειώνεται σε έγγραφο του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος με την υπογραφή της εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένης Παπαδοπούλου προς την εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτα Φάκου.

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Οι πρώην πια προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αυτοί που είχαν ενοχοποιήσει δέκα πολιτικά πρόσωπα ως τους δωρολήπτες της Novartis και συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η Μαρία Μαραγγέλη ήταν γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή ενώ πρώην στέλεχος της Novartis ήταν και ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας, ο οποίος όμως, όπως έγινε γνωστό, τον Ιανουάριο του 2023 αποδείχθηκε ότι είχε πολλές εκκρεμότητες με τον νόμο. O Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης είχε συλληφθεί και είχε κατηγορηθεί για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών ως ο «εγκέφαλος» μεγάλης απάτης που στήθηκε σε βάρος επιχειρηματιών με δήθεν άμεσες και εύκολες δανειοδοτήσεις τους από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, αμέσως μετά την απολογία του στην αρμόδια ανακρίτρια είχε προφυλακιστεί!

Η εισήγηση της επίκουρης εισαγγελέως Ελένης Παπαδοπούλου, που υπηρετεί στην Οικονομική Εισαγγελία, να αρθεί το καθεστώς προστασίας για τους δύο παραπάνω προστατευόμενους μάρτυρες της εν λόγω υπόθεσης προέκυψε έπειτα από τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων πολιτικών που είχαν ενοχοποιηθεί στην υπόθεση της Novartis.

«Η ώρα της αλήθειας»

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη και επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Ερχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα – και για όλους!», ήταν το πρώτο σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση ενώ και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους, βάσανα και θυσίες, αλλά η δικαιοσύνη έλαμψε. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας».

«Η σημερινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αφαιρέσει –επιτέλους– την προστασία από τους δύο συκοφάντες, που ψευδώς κατηγόρησαν και εμένα και άλλους 9 συναδέλφους μου για τη Novartis, είναι μία ημέρα δικαίωσης. Ομως το προσωπικό στοιχείο υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον της Δημοκρατίας. Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη. Η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για πολιτικούς σκοπούς. Αυτό αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες και όχι μόνον εμάς τους 10» έγραψε στο προφίλ του στο X ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης εστιάζοντας σε εκείνους που έστησαν τη σκευωρία με πολιτικές σκοπιμότητες.

«Απόφαση-σταθμός»

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θυμίζει ότι «μεταξύ των βασικών αλλαγών που εισηγήθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ψηφίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ήταν και η τροποποίηση του άρθρου 218 για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων και συγκεκριμένα η προσθήκη της παραγράφου 7, η οποία ισχύει από την 1η Μαΐου 2024 και προβλέπει ότι “η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους”. Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση-σταθμός, βγάζοντας τις “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis. Η Δημοκρατία μας είναι ανθεκτική. Η αλήθεια θα λάμψει».

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σειρά εξελίξεων, καθώς πολιτικοί που είχαν αναφερθεί από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να κινηθούν δικαστικά εναντίον τους.

Αμετανόητοι στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν να κάνουν λόγο για σκάνδαλο!

Την ώρα που η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει να ρίξει επιτέλους φως στα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια, στον ακέφαλο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να κάνουν λόγο για σκάνδαλο αποφεύγοντας να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης, ότι δηλαδή αυτό χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για πολιτικούς σκοπούς. Σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για «ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων, που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος». Επιχειρούν δε να οικειοποιηθούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ ενώ αναφερόμενοι στους δύο μάρτυρες θυμίζουν ότι «βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο “βραβείο για δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση”, που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia» παραλείποντας πως η βράβευση έγινε από την ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL.