Τους ηθικούς αυτουργούς της σκευωρίας Novartis «έδειξε» ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στο Action24: «Έχω την πεποίθηση -η πεποίθηση δεν είναι αποδεδειγμένη δικαστική διαδικασία- ότι έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι έγινε από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από την ηγεσία του. Δεν ξέρω αν φτάνει στον Αλέξη Τσίπρα, δεν μπορώ να το αποκλείσω, αυτό είναι κάτι που θα διερευνηθεί. Εάν εμπλέκεται και ο Αλέξης Τσίπρας θα λογοδοτήσει και ο Αλέξης Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος με έτερες δηλώσεις του στο Open για τους προστατευόμενους μάρτυρες, τόνισε πως σκοπός του είναι «να μάθω ποιος τους έβαλε», εξηγώντας ότι δεν αναζητά εκδίκηση αλλά να διασφαλίσει ότι αυτό που έγινε δεν θα ξανασυμβεί.

Ο ίδιος τόνισε, με αφορμή την απόφαση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος για την άρση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων της σκευωρίας που ανοίγει τον δρόμο για να αποκαλυφθούν τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από αυτήν, πως «κάθε έγκλημα, πρέπει να έχει κάποιον που ωφελείται. Δεν γίνεται ένα έγκλημα έτσι». Και συμπλήρωσε: «Ποιος ωφελείτο από την καταδίκη, σπίλωση και συκοφάντηση, οι δυο μάρτυρες; Αυτοί ωφελήθηκαν στην Αμερική όπου πήραν τα 30 εκατομμύρια. Ποιος είχε τέτοιο σκοπό; Οι καταθέσεις στις ΗΠΑ έχουν δοθεί στη Βουλή δεν γράφουν για κανένα πολιτικό πρόσωπο μέσα. Στις ΗΠΑ δεν έχουν πει αυτά, στις ΗΠΑ έχουν πει άλλα».

Με έτερες δηλώσεις του στο Open για τους προστατευόμενους μάρτυρες, τόνισε: «Σκοπός μου είναι να μάθω ποιος τους έβαλε». «Εγώ είχα πάντα εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. O θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα πλήττεται αν η ιδιότητα αυτή δίνεται σε ανθρώπους που δεν πρέπει. Εδώ έχουμε δύο ανθρώπους που πήραν την προστασία που προβλέπει ο νόμος και των οποίων οι καταγγελίες απεδείχθησαν δικαστικά όλες ψεύτικες. Άρα τι πλήττει περισσότερο τον θεσμό; Να δίνει μια εισαγγελέας αυτή την ιδιότητα σε ψεύτες και συκοφάντες ή τελικά η δικαιοσύνη να μπορεί να θεραπεύσει αυτή την ζημία;», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε πυρά και κατά της Ελένης Τουλουπάκη, λέγοντας ότι έχει ευθύνη για αυτό που συνέβη και τόνισε ότι η υπόθεση της σκευωρίας ξανανοίγει. «Αυτή η υπόθεση από χτες, ξεκινάει από την αρχή. Η υπόθεση της σκευωρίας ξανανοίγει. Οι άνθρωποι θα κληθούν δικαστικά να λογοδοτήσουν. Τη μήνυση την δική μου σήμερα θα ζητήσω από τον δικηγόρο μου να την ανασύρει από το αρχείο και να την καταθέσει. Άρα θα κληθούν πολύ σύντονα στην ελληνική δικαιοσύνη με ένα βασικό ερώτημα. Ποιος τους έβαλε να τα πούνε;».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν να μην μιλήσουν στο δικαστήριο. Θα τα πούνε όλα, τι τους έλεγε η εισαγγελέας, ποιος τους έπιασε, πώς το κάνανε, πώς το σκεφτήκανε. Τώρα αν μου λέτε εμένα πως πιστεύω σοβαρά πως κάποιος κύριος Φιλίστωρ, αρχιαπατεώνας προφυλακισμένος για απάτες, ξαφνικά σκέφτηκε να πολεμήσει τη διαφθορά και να κατηγορεί εμένα πως έχω πάρει 2 εκατ. από το υπουργείο, που δεν έχω πάρει ούτε ελληνικό καφέ, δεν το πιστεύω. Κάποιος τον έβαλε».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι θα αποσύρει τις αγωγές αν οι άνθρωποι αυτοί πάνε στο δικαστήριο και πουν ποιος τους έβαλε. «Να διασφαλίσουμε πως ουδέποτε στο μέλλον θα επιχειρήσει κάποιος με τέτοιους τρόπους να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία, τους πολιτικούς συσχετισμούς», όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε: «Αν οι άνθρωποι αυτοί πάνε στο δικαστήριο και πουν την αλήθεια, και πουν τι έγινε, εγώ θα αποσύρω τις αγωγές. Ο σκοπός μου δεν είναι να πάρω λεφτά. Είναι να μάθω ποιος τους έβαλε. Αυτό είναι το μείζον».

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Καταπέλτης είναι ο υπουργός Υγείας και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση που κράτησε στην υπόθεση.

Γράφει χαρακτηριστικά:

Από χθες που έγινε γνωστή η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αρθεί η προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος για τη σκευωρία Novartis, ξεκίνησε από τον Σύριζα μία υποκριτική αναφορά ότι με την άρση της προστασίας τους πλήττεται ο θεσμός και δεν θα μπορούν στο μέλλον να καταγγέλονται υποθέσεις διαφθοράς.
Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε αυτόν τον ισχυρισμό με την σειρά και να δούμε τί πραγματικά πλήττει ή όχι αυτό τον θεσμό.

1. Αποφάσισε η τότε Οικονομική Εισαγγελεύς κ. Τουλουπάκη να παραχωρήσει αυτό το καθεστώς σε τρεις ανθρώπους, την κα Μαλαγγέλη, τον κ. Δεστεμπασίδη και τον κ. Μανιαδάκη με σκοπό υποτίθεται να πολεμήσει την διαφθορά. Μέχρι εδώ καλά:

Πλήττεται ή όχι ο θεσμός όμως με το γεγονός ότι μια μέρα πριν έρθει η δικογραφία στην Βουλή είχαν διαρρεύσει και δημοσιευθεί αποσπάσματα των καταθέσεων των «Μαρτύρων» σε φιλική τους εφημερίδα ; (documento)

Πλήττεται ή όχι ο θεσμός από την αποκάλυψη των τριών αυτών ονομάτων σε όλα τα ΜΜΕ σε 24 ώρες τότε. Διότι τα ονόματα τους δεν τα μάθαμε χθες είχαν γραφτεί από την πρώτη μέρα. Ποιος διέρρευσε τα ονόματα εμείς; Ή η Εισαγγελία Διαφθοράς που ήταν και η μόνη που τα γνώριζε;

Αν πλήττεται ο θεσμός από την άρση της προστασίας τους όπως λέει ο Σύριζα από χθες, τότε όταν η κα Τουλουπάκη ήρε το καθεστώς προστασίας του τρίτου εξ αυτών, του κ. Μανιαδάκη, ασκώντας του μάλιστα και Δίωξη για κακούργημα, δίωξη από την οποία αθωώθηκε πανηγυρικά με ομόφωνο βούλευμα; Δηλ. ο θεσμός πλήττεται όταν αίρεται η προστασία Μαλαγγέλη/Δεστεμπασίδη, αλλά όχι Μανιαδάκη; Πού στέκεται αυτός ο ισχυρισμός;

2. Ποια είναι πράγματι η μεγαλύτερη βλάβη στον θεσμό, η προσπάθεια να μάθουμε τί έγινε ή το γεγονός ότι δόθηκε αυτό το προνομιακό καθεστώς σε ανθρώπους οι οποίοι τελικά τίποτε ουσιώδες δεν είχαν να εισφέρουν στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να αθωωθούμε και οι 10 κατηγορούμενοι; Δεν είναι πλήγμα στον θεσμό η χρήση του για πολιτικούς σκοπούς;

Άρα το «ενδιαφέρον» για τον θεσμό είναι υποκριτικό και ψευδές. Ο λόγος που αντιδρά ο Σύριζα είναι διότι φοβούνται, και πολύ καλά κάνουν, ότι εάν τώρα αυτοί οι δυο κατονομάσουν ως ηθικούς αυτουργούς στελέχη της τότε κυβερνήσεως τότε όλοι τους θα μπλέξουν πολύ άσχημα.

Από την πλευρά μου δεσμεύομαι και το χρωστώ στην οικογένειά μου πρωτίστως, ότι δεν θα κουραστώ από την αναζήτηση της αληθείας και την διαλεύκανση της σκευωρίας. Εμένα δεν με νοιάζουν τόσο αυτοί οι δύο, μου ήταν από την αρχή εντελώς άγνωστοι και εγώ ξέρω καλά ότι έλεγαν ψέμματα, με νοιάζει όμως να μάθω ποιοι τους έβαλαν. Μόνον με την παραδειγματική τιμωρία των ηθικών αυτουργών θα επέλθει η αναγκαία κάθαρσις και θα εξασφαλισθεί ότι ποτέ στο μέλλον κανένας δεν θα σκεφθεί κάτι τόσο ιταμό για πολιτικούς σκοπούς.