Σωστή αποκάλεσε την προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της Καθημερινής, αναφορικά με την αυτοκριτική του για την σκευωρία Novartis και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά. Χαρακτηριστικά ο κύριος Κούλογλου είπε ότι ενώ ήταν σωστή η προσέγγιση, δεν έθιξε στην ολότητά τους τα δυο αυτά θέματα, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να αποκαλύψει ποιος αποφάσισε να μετατραπεί η υπόθεση της Novartis με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος από ιατρούς, σε μια πολιτική σκευωρία σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, λέγοντας ότι τα έκαναν θάλασσα και χαρακτηρίζοντας τον χειρισμό ως ένα πρωτοφανές φιάσκο.
Για την σκευωρία Novartis
Ο κύριος Κούλογλου έκανε λόγο για ξεκάθαρη πολιτική απόφαση, η οποία ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «η απόφαση να μπούνε μέσα στο Κάδρο ο Πικραμένος, ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, πρώτον ήταν μια πολιτική απόφαση και δεύτερον ήταν λάθος», ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε τι γινόταν, είπε ότι «σίγουρα ήξερε». Μπορεί να τους πήρε «μόλις» έξι χρόνια, αλλά σιγά-σιγά παραδέχονται αυτό που οι περισσότεροι είδαν από την πρώτη στιγμή: στήθηκε μια ξεκάθαρη σκευωρία από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να κυνηγήσει πολιτικούς αντιπάλους. Αυτό όμως που γεννά απορίες είναι το εξής δεδομένο: οι ΗΠΑ κατάφεραν και απέσπασαν 350 εκατομμύρια δολάρια από την Novartis, για τις παράνομες συνταγογραφήσεις της, στην Ελλάδα. Αυτοί που αποφάσισαν να «κάψουν» το πραγματικό σκέλος της υπόθεσης, αυτό με τις παράνομες συνταγογραφήσεις από ιατρούς, προκειμένου να στοχοποιήσουν πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι ουδεμία σχέση μπορούσαν να έχουν, το έκαναν «αφιλοκερδώς»;
Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών
Ενδιαφέρον έχει όμως και η τοποθέτηση του κυρίου Κούλογλου, αναφορικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, για την οποία ο κύριος Κούλογλου είπε ότι «αυτή η λογική επικράτησε και στο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών και τα κάναμε θάλασσα και εκεί πέρα». Συγκεκριμένα, είπε ότι και οι ίδιοι οι καναλάρχες ήθελαν να πληρώνουν τις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να μην τους έχει η εκάστοτε κυβέρνηση στο χέρι. Είναι εμφανές ότι με τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό, έδειξε ότι η στόχευση δεν ούτε να πληρώνουν οι καναλάρχες τα δέοντα για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά ούτε και να υπάρχει πολυφωνία. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρα η χαλιναγώγηση της ενημέρωσης.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον κ. Κούλογλου, εάν τα έλεγε τότε αυτά που λέει σήμερα, ο κ. Κούλογλου είπε ότι τα είχε πει πράγματι στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ως λόγο που δεν τα είπε δημοσίως αυτά, πρόβαλε τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Κουλογλου είπε ότι «αν έλεγα το παραμικρό τότε, που ήταν το κλίμα - μόνο να έλεγα ότι "μήπως να μην το δούμε για τέσσερα κανάλια, να είναι έξι", θα γινόταν "η κόλαση του Δάντη"», γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την εκδοχή, ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ήταν μια προσπάθεια να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Όταν γίνεται λόγος για «κόλαση του Δάντη» στο ενδεχόμενο να υπάρχει πολυφωνία στα ΜΜΕ, από ένα κόμμα το οποίο ευαγγελίζεται την πολυφωνία ακόμη και στο εσωτερικό του, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
Σε αντίθεση με τον κ. Κοντονή, ο οποίος επιχείρησε να «βγάλει λάδι» τον Νίκο Παππά, ο κύριος Κούλογλου σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν αδικείται που είναι και ο μοναδικός που καταδικάστηκε, είπε χαρακτηριστικά «όχι, δε νομίζω ότι αδικείται. Διότι ήταν και με δικές του πρωτοβουλίες όλο αυτό. Ο Παππάς ό,τι πήρε στα χέρια του, τα έκανε θάλασσα». Βέβαια, το «τα έκανε θάλασσα» δίνει στον κ. Παππά την δικαιολογία του σφάλματος. Η όλη υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, δεν ήταν ένα σφάλμα. Ήταν μια μεθόδευση, που απλώς «δεν τους βγήκε».
Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου
Παναγιώτης Στάθης: «Αυτό που είπε ο Τσίπρας για την Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες, πώς το ακούτε;»
Στέλιος Κούλογλου: «Ήταν σωστές προσεγγίσεις. Δεν το έθιξε στην ολότητά του το θέμα, αλλά νομίζω ότι-»
Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ποια θα ήταν ολότητα δηλαδή, που δεν έθιξε;»
Στέλιος Κούλογλου: «Ποιος αποφάσισε π.χ. στην περίπτωση της Novartis - τα κάνανε θάλασσα. H Novartis είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο. Οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει πάρα πολλά χρήματα λόγω του σκανδάλου στην Ελλάδα και στην Ελλάδα δεν έχει - όχι μόνο δεν έχει διωχτεί κανένας, αλλά διώκουν την εισαγγελέα που το ερευνούσε. Αυτό είναι ένας χειρισμός και ο χειρισμός που έγινε, ήταν λάθος».
Μανώλης Αναγνωστάκης: «Δεν δίωξαν την εισαγγελέα που το ερευνούσε. Δίωξαν την εισαγγελέα που άλλαξε την πολιτική. Η προηγούμενη εισαγγελέας ερευνούσε τους γιατρούς, ήρθε η επόμενη εισαγγελέας, η οποία σταμάτησε να ερευνά τους γιατρούς και άρχισε να ερευνά τους πολιτικούς».
Στέλιος Κούλογλου: «Όλο αυτό, είναι πρωτοφανές φιάσκο. Η Novartis είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο δεν ακούμπησε τίποτα. Το ελληνικό δημόσιο έχασε χρήματα, εκατομμύρια. Ακούω τον κ. Γεωργιάδη που λέει για τα προβλήματα υγείας, 350 εκατομμύρια δολάρια πήραν οι ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε άλλα τόσα και να φτιάξουμε το σύστημα υγείας;»
Παναγιώτης Στάθης: «Υπήρξε πολιτική στόχευση εμπλοκής πολιτικών αντιπάλων, σε αυτή την υπόθεση;»
Στέλιος Κούλογλου: «Νομίζω ότι είναι λάθος στόχευση. Νομίζω ότι η απόφαση να μπούνε μέσα στο Κάδρο ο Πικραμένος, ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, πρώτον ήταν μια πολιτική απόφαση και δεύτερον ήταν λάθος».
Παναγιώτης Στάθης: «Ο Κοντονής λέει για παρά-υπουργείο Δικαιοσύνης μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου».
Στέλιος Κούλογλου: «Δεν το ξέρω αυτό. Εγώ λέω ότι αυτή η απόφαση, ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος».
Παναγιώτης Στάθης: «Πολιτική, όχι δικαιοσύνης; Πολιτική; Άρα σε πρόσωπα που δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή;»
Στέλιος Κούλογλου: «Όχι, στη λογική ότι "πάμε τώρα να καθαρίσουμε το τοπίο όλο". Και το ίδιο έγινε ακριβώς - αυτή η λογική επικράτησε και στο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών και τα κάναμε θάλασσα και εκεί πέρα».
Γιάννης Κολοκυθάς: «Πολιτική απόφαση, από ψηλά εννοείτε; Δηλαδή του Τσίπρα στην ουσία; Γιατί δεν μπορεί να μην ήξερε ο Τσίπρας».
Στέλιος Κούλογλου: «Σίγουρα ήξερε. Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση - και το ίδιο λάθος πολιτική απόφαση, ήταν η κατά μέτωπο επίθεση στα κανάλια, χωρίς κανένα λόγο, με αυτό το κλείσιμο τρεις ημέρες που εξευτέλισε τους ανθρώπους, αντί να υπάρξει μια ρύθμιση. Γιατί όλοι θέλανε να πληρώνουν και να είναι νόμιμοι. Και οι καναλάρχες θέλανε. Αν τους έλεγες ένα λογικό ποσό να δίνουνε -θα το ήθελαν γιατί ήταν σε μια φάση συνέχεια "ανανεώνουμε τις προσωρινές (άδειες)" και τα λοιπά, που δεν το ήθελαν, γιατί τους είχε η εκάστοτε κυβέρνηση στο χέρι- αλλά όχι να βάλεις 60 εκατομμύρια να πληρώσουν και να τους κλείσεις κιόλας. Έπρεπε να πεις "πόσα κανάλια, 8, 10;" να υπάρχουν κανάλια έτσι ώστε να υπάρχει μια πολυφωνία».
Μανώλης Αναγνωστάκης: «Δεν τα λέγατε τότε, όμως».
Στέλιος Κούλογλου: «Τα έχω πει».
Παναγιώτης Στάθης: «Στον Τσίπρα;»
Στέλιος Κούλογλου: «Ναι».
Μανώλης Αναγνωστάκης: «Όλοι έτσι μας λένε τώρα».
Στέλιος Κούλογλου: «Κάτσε να δεις: αν έλεγα το παραμικρό τότε, που ήταν το κλίμα - μόνο να έλεγα ότι "μήπως να μην το δούμε για τέσσερα κανάλια, να είναι έξι", θα γινόταν "η κόλαση του Δάντη". Κατάλαβες; Ζεις και σε ένα περιβάλλον, που ό,τι και να πεις γίνεται πολύ μεγάλο».
Παναγιώτης Στάθης: «Ο Παππάς αδικείται τελικά, ενώ προφανώς δεν είναι απόφαση μόνο του Παππά, όλο αυτό;»
Στέλιος Κούλογλου: «Όχι, δε νομίζω ότι αδικείται. Διότι ήταν και με δικές του πρωτοβουλίες όλο αυτό. Ο Παππάς ό,τι πήρε στα χέρια του, τα έκανε θάλασσα. Αυτή είναι η αλήθεια».