Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή, ότι η σκευωρία Novartis ήταν πολιτική απόφαση, για την οποία γνώριζε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο κύριος Κούλογλου επανέλαβε ότι ήταν πράγματι πολιτική απόφαση, καθώς και ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την αυτοκριτική του στο συνέδριο της Καθημερινής στην ουσία είπε το ίδιο πράγμα. Επιχειρηματολογώντας περαιτέρω, ο κύριος Κούλογλου έκανε λόγο για διαχρονική παθογένεια της Δικαιοσύνης, να δέχεται δηλαδή παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία και ότι για αυτό το λόγο, αν η Δικαιοσύνη ήταν ανεξάρτητη, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έλεγε ότι έφταιγε η Δικαιοσύνη.
Το συγκεκριμένο αφήγημα βέβαια, έρχεται να συντρίψει το αφήγημα που είχε στήσει ο ίδιος ο κ. Κούλογλου, μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Κώστα Αρβανίτη, ως ευρωβουλευτές -τότε- του ΣΥΡΙΖΑ, περί της καταπάτησης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την κυβέρνηση και έγινε αντιπολίτευση. Δηλαδή, αν ανησυχούσαν τόσο πολύ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ούτε κατήγγειλαν ποτέ κάτι -δημοσίως, ή όχι-, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Θα πρέπει κάπως όλοι αυτοί οι -τέως- ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν εξηγήσεις για ποιον ακριβώς λόγο, δεν έκαναν απολύτως καμία παρέμβαση κατά του κόμματός τους, που κυβερνούσε τότε τη χώρα. Διότι ξεκάθαρα, για όποια καταπάτηση του κράτους δικαίου έγινε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι συνένοχοι και εκείνοι, διότι ενώ είχαν γνώση του θέματος, δεν φρόντισαν να το δημοσιοποιήσουν.Πώς και δεν τους δημιουργήθηκε αυτή η «αγνή ανάγκη» πολιτικού ακτιβισμού κατά της Ελλάδας; Πού ήταν Ολλανδή η φίλη τους, η κυρά-Σόφι Ιντ Βελντ; Αμείλικτα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων, διότι ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, προέβησαν σε κομματικό ακτιβισμό κατά της χώρας για μικροπολιτικά οφέλη, έχοντας παράσχει ξεδιάντροπη κάλυψη στο κόμμα τους, το οποίο είχε κάνει αποδεδειγμένα, μεγάλα αίσχη κατά του κράτους δικαίου.
Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου
Δημήτρης Οικονόμου: «Βλέπω ότι γίνεται και ένα ξεκαθάρισμα με το παρελθόν, το άνοιξε αυτό ο κύριος Τσίπρας - προς τιμήν του θα έλεγε κανείς, μακάρι να μιλάνε οι πολιτικοί αρχηγοί και να λύνουν ζητήματα, ερωτήματα και εκκρεμότητες που έχουν από το παρελθόν. Ο ίδιος έθεσε δυο μεγάλα θέματα στο τραπέζι και είπε ότι εκεί έγιναν κάποιες αστοχίες. Παρενέβεις κι εσύ σε αυτό το θέμα. Κι εσύ πρόσωπο από τα παλιά, ξέρεις πρόσωπα και πράγματα και εσύ μίλησες για πολιτικές αποφάσεις. Ότι η ιστορία με τη Novartis, ήταν μια πολιτική απόφαση. Δηλαδή, τι εννοείς πολιτική απόφαση; Στοχεύθηκαν δέκα πολιτικά πρόσωπα με πολιτικά κριτήρια και όχι με το αν συμμετείχαν σε ένα σκάνδαλο ή όχι και είπαν "με αυτούς θα καθαρίσουμε"; Πώς έγινε;»
Στέλιος Κούλογλου: «Το γεγονός ότι ο Τσίπρας μίλησε είναι προς τιμήν του. Δεδομένου ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός -απ' όσο θυμάμαι- που είπε "κάναμε λάθη". Οι άλλοι παρότι που χρεωκόπησε η χώρα εξαιτίας λαθών, δεν έχουν πει ποτέ τίποτα. Ούτε ο κύριος Σημίτης έχει πει τίποτα, ούτε ο Κώστας ο Καραμανλής έχει πει τίποτα. Εγώ τι είπα, είπα ότι νομίζω ότι αυτή η απόφαση, ήταν μια πολιτική απόφαση. Πού το στηρίζω αυτό; Το στηρίζω στο γεγονός ότι τέτοιου είδους μεγάλες αποφάσεις που αφορούν δικαστικά θέματα, λαμβάνονται πολιτικά, στην ιστορία της Ελλάδας. Δεν θα έπρεπε να είχε γίνει έτσι. Κανονικά θα έπρεπε η δικαιοσύνη να παίρνει - και τον Σαρκοζί όπως τον έχει στη Γαλλία, τον έχει βάλει - αλλά στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό (...) εγώ είπα ότι θεωρώ ότι τέτοιου είδους απόφαση, ήταν πολιτική απόφαση. Δεν ξέρω αν έγινε κάποια σύσκεψη και αποφασίστηκε».
Δημήτρης Οικονόμου: «Είπε ο κύριος Κοντονής, ότι είχαν ένα παρασύστημα μέσα στο Μαξίμου. Ο κ. Κοντονής ήταν υπουργός Δικαιοσύνης. Είχαν ένα παρά-υπουργείο Δικαιοσύνης μέσα στο Μαξίμου. Παπαγγελόπουλοι; Τσίπρας; Άλλοι; Δεν ξέρω ποιοι ήταν».
Στέλιος Κούλογλου: «Εντάξει, ο κύριος Κοντονής έχει πει ότι το σκάνδαλο Novartis, ήταν μεγαλύτερο από της Siemens και μετά άλλαξε γνώμη. Επομένως, δεν θέλω να κρίνω και δεν ξέρω αν υπήρχε».
Άκης Παυλόπουλος: «Πάντως, δεν είναι αυτονόητο όταν μιλάμε για πολιτική απόφαση, ότι αυτή δεν μπορούσαν να την πάρουν πολλοί, παρά μόνο κάποιοι πολύ ψηλά; Δηλαδή, μόνος του ο Παπαγγελόπουλος, ή μόνος του ο Πολάκης, είπαν "θα βάλουμε δέκα νοματαίους στα μανταλάκια"; Δέκα πολιτικά πρόσωπα χωρίς;»
Δημήτρης Οικονόμου: «Χωρίς κάποιον επικεφαλής, αυτά δεν γίνονται».
Στέλιος Κούλογλου: «Για αυτό όταν με ρώτησαν, αν ήξερε ο Τσίπρας, είπα "μάλλον ήξερε". Τώρα, αν συμμετείχε, δεν το ξέρω αυτό».
Άκης Παυλόπουλος: «Μπορούσε ο Τσίπρας να πει τότε -κατά τη γνώμη σου-, ενώ είχε γνώση πια της υπόθεσης, μπορούσε να πει "τι είναι αυτό που γίνεται εδώ; Αυτό θα μας καταστρέψει. Φέρτε μου στοιχεία για να μπορέσω να το υποστηρίξω ως πρωθυπουργός"; Μπορούσε να το πει; Ο Κοντονής λέει "έπαθα σκοτοδίνη όταν είδα τα πολιτικά πρόσωπα"».
Στέλιος Κούλογλου: «Μα, στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας με αυτά που είπε στην αυτοκριτική, στην εκδήλωση της Καθημερινής, αυτό είπε στην ουσία. Το είπε. Δηλαδή, αυτό που είπα εγώ, το είπε ο Τσίπρας. Όταν λέει ότι αστοχήσαμε, τι εννοεί; Αν η δικαιοσύνη ήταν τελείως ανεξάρτητη, τότε θα έλεγε "φταίει η Δικαιοσύνη"».