Πληθαίνουν οι φωνές που πηγαίνουν κόντρα στην «γραμμή Κασσελάκη», η οποία λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν συζητήσεις με άλλους πολιτικούς ηγέτες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, παρά μονάχα να «ψωνίσει» στελέχη και παροπλισμένους πρώην υπουργούς. Μετά την τοποθέτηση Σπίρτζη, Καραμέρου και... ΣΙΑ, ήρθε στη δημοσιότητα κοινή παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα και του Αντώνη Κοτσακά, για πρόταση-πλαίσιο περί της σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Στην εν λόγω πρόταση μάλιστα, τα δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη προδικάζουν ότι οι ήδη εξαγγελθείσες «συνεδριακές διαδικασίες» -το καταστατικό συνέδριο που έχει προαναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης για το φθινόπωρο- θα αποτύχουν διότι «δεν αφορούν την κοινωνία».

Είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πιέζεται ήδη από τα ίδια του τα στελέχη, ενώ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε προς τα που θα κινηθεί: θα προχωρίσει σε μια νέα διάσπαση, «εκκαθαρίζοντας» πλήρως το «στρατόπεδο Τσίπρα», ή θα υποκύψει; Η λογική λέει ότι ο Στέφανος δεν έχει πολλά να χάσει υποκύπτοντας -για την ακρίβεια, μόλις 2 ευρώ, τα οποία κατέβαλλε προκειμένου να πάρει το κόμμα-, όμως από την άλλη, η φιλοδοξία του Στέφανου Κασσελάκη, δεν φαίνεται να είναι εύκολα τιθασσεύσιμη. Σε κάθε περίπτωση, καταλύτης θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα στις 17 και 18 Ιουνίου, καθώς οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» προδικάζουν ότι θα τεθεί θέμα ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, υπό την ηγεσία του.

Η παρέμβαση Τεμπονέρα - Κοτσακά

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία.

Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό.

Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων.

Πριν από μήνες είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία (βλ. εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ) επιδιώκοντας την διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Είναι προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτήν την προσπάθεια.

Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική.

Θεωρούμε, ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες.

Επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση όχι ως θέσφατο, αλλά ως αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Προτείνουμε:

1)Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο status που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.

2) Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.

3) Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση minimum συμφωνίας.

4) Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

5) Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.

Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους.

Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν.

Διονύσης Τεμπονέρας, Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Αντώνης Κοτσακάς, Πρώην υπουργός»