Υπέρ των προγραμματικών συγκλίσεων με το ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν έπεισαν τα κοινά επιχειρήματα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα, εκείνα που αφορούσαν την μείωση, ή εξάλειψη του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κύριος Παππάς είπε ότι «έλλειψε η αξιοπιστία ισχύος. Δηλαδή, η δυνατότητα να πειστεί κάποιος, ότι αυτά θα μπορούν να είναι την επαύριον εφαρμόσιμα. Πώς θα γίνονταν την επαύριον εφαρμόσιμα; Εάν συγκροτούνταν μια πολιτική δύναμη -μια πολιτική συμμαχία ενδεχομένως-, η οποία να μπορεί να καταστεί πλειοψηφική την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής και των επόμενων εβδομάδων και των επόμενων μηνών. Αυτή είναι η προσδοκία του προοδευτικού κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι δεύτερο κόμμα, έχει την πρώτη δύναμη, να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις, με ανοιχτά χαρτιά, επάνω στο τραπέζι (...) τα σενάρια τα οποία προϋποθέτουν καταστροφή δυο κομμάτων -τουλάχιστον- για να επανέλθει η αισιοδοξία στον προοδευτικό χώρο, είναι σενάρια τα οποία νομίζω δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, αν θα επιθυμούσε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κύριος Παππάς είπε «θα πρότεινα μια συγκροτημένη διαδικασία, ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων, με ορίζοντα και εκλογική σύμπλευση».

Όπως είναι εμφανές, ο κύριος Παππάς διαφοροποιείται από το «στρατόπεδο Τσίπρα», το οποίο επιθυμεί την «ρευστοποίηση» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να γίνουν ένα ενιαίο κόμμα, καθώς φαίνεται να έχει «διαφορά φάσης», όχι μόνο από την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και από το «στρατόπεδο Τσίπρα». Ο κύριος Παππάς στην ουσία προτείνει το μοντέλο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του Αλέξη Τσίπρα, απλώς... δίχως τον Αλέξη Τσίπρα! Ενδεχομένως να θεωρεί ότι έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, με τον Στέφανο Κασσελάκη «στο τιμόνι» ενός τέτοιου εγχειρήματος, απ' ό,τι θα είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, η υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταδεικνύει ότι συνεχίζει να έχει βλέψεις για την ηγεσία του κόμματος, στο απώτερο μέλλον. Κι επειδή με τον Αλέξη Τσίπρα «στο τιμόνι», δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει το κόμμα, όπως και να το κάνουμε, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι... βολικός. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσες διαφορετικές προτάσεις θα κατατεθούν, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν μορφή οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον!

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Νίκος Παππάς: «Έλλειψε η αξιοπιστία ισχύος. Δηλαδή, η δυνατότητα να πειστεί κάποιος, ότι αυτά θα μπορούν να είναι την επαύριον εφαρμόσιμα. Πώς θα γίνονταν την επαύριον εφαρμόσιμα; Εάν συγκροτούνταν μια πολιτική δύναμη -μια πολιτική συμμαχία ενδεχομένως-, η οποία να μπορεί να καταστεί πλειοψηφική την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής και των επόμενων εβδομάδων και των επόμενων μηνών. Αυτή είναι η προσδοκία του προοδευτικού κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι δεύτερο κόμμα, έχει την πρώτη δύναμη, να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις, με ανοιχτά χαρτιά, επάνω στο τραπέζι (...) τα σενάρια τα οποία προϋποθέτουν καταστροφή δυο κομμάτων -τουλάχιστον- για να επανέλθει η αισιοδοξία στον προοδευτικό χώρο, είναι σενάρια τα οποία νομίζω δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Χριστίνα Κοραή: «Θα θέλατε δηλαδή να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ο κύριος Κασσελάκης και ο κύριος Ανδρουλάκης;»

Νίκος Παππάς: «Θα πρότεινα μια συγκροτημένη διαδικασία, ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων, με ορίζοντα και εκλογική σύμπλευση».