Δεν πήρε ούτε αυτό το μήνυμα ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Αντιθέτως, ούτε λιγο ουτέ πολύ, δείχνει να θεωρεί ότι είναι ο νικητής των ευρωεκλογών. Ότι το ποσοστό που έλαβε είναι… θετικό και απλά ότι στις κάλπες οι πολίτες έδωσαν… μάθημα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Η εκλογική αποτίμηση που επιχείρησε να κάνει η Βούλα Κεχαγιά στο Mega έρχεται να προστεθεί στη δήλωση «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» του προέδρου του κόμματος το βράδυ της Κυριακής.

Έχοντας ένα ποσοστό που δεν έφτασε στο 15%, έχοντας χάσει όλους τους στόχους που ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε και έχοντας αποτύχει να προσελκύσει ψηφοφόρους που προτίμησαν την αποχή από τον λαϊκισμό και την καταστροφολογία, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, εμφανίσθηκε να υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωταγωνιστική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της Αριστεράς».

 Είχε όμως και συνέχεια αφού είπε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ» για να δικαιολογήσει τη θέση αυτή με τη φράση: «Δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί». Σημειώνοντας δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Φλεβάρη είχε μονοψήφιο δημοσκοπικό ποσοστό» και τόνισε ότι «από κει πέρα, όμως, είχε διαρκώς ανοδική πορεία κι έφτασε στο 15%, το οποίο είναι ένα καλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς το τι είχε συμβεί στο κόμμα και πόσο τραυματίστηκε τους προηγούμενους 11 μήνες, με την πολύ οδυνηρή ήττα στις εθνικές εκλογές».

Φυσικά επέρριψε ευθύνες στα στελέχη που αποχώρησαν και έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά, από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί εκ νέου την επιστροφή των εδρών αποκαλώντας τους κλέφτες. «Μας επηρέασε κι εμάς η αποχή. Ωστόσο, είμαστε ξεκάθαρα η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, τη στιγμή που κάποιοι έλεγαν ότι θα είμαστε τρίτοι, ανάμεσα σε αυτούς και κάποιες δημοσκοπήσεις» είπε.

Δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε υποστηρίζοντας μάλιστα πως η «απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε από το ότι η αντιπολίτευση που άσκησε στην κυβέρνηση της ΝΔ έπιασε τόπο. Το ποσοστό που πήρε η ΝΔ έχει χαρακτηριστικά αντίδρασης και δυσφορίας της κοινωνίας, στο οποίο είχαμε και εμείς τη δική μας συμβολή. Μένει να πείσουμε τους πολίτες ότι θα έχουμε ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα τους εκφράζει».

Για να καταλήξει ότι «η κυβέρνηση πήρε ένα μάθημα στις ευρωεκλογές. Αυτή η πτωτική πορεία της ΝΔ θα συνεχιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν τις προκηρύξει ο κ. Μητσοτάκης, θα είμαστε η διεκδικήτρια δύναμη της Κεντροαριστεράς, που θα κερδίσει και τη διακυβέρνηση της χώρας».

Αυτή είναι η αποτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που στελέχη του κόμματος ζητούν να συνεδριάσουν τα όργανα και να ανοίξει θέμα συνεργασιών και συμπλεύσεων με το ΠΑΣΟΚ και τους σχηματισμούς στ' αριστερά του κόμματος, ανοίγοντας εκ νέου θέμα ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς διαπιστώνοντας την αδυναμία να αντιμετωπίσουν την κυβερνώσα παράταξη.

Το βασικότερο όμως είναι πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως οι πολίτες έδωσαν μάθημα στην κυβέρνηση. Ότι το μηνυμα των εκλογών αφορά μόνο τον πρωθυπουργό και τη ΝΔ. Και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βαίνει… καλώς.

Συμπέρασμα; Δεν πήραν και αυτήν τη φορά το μήνυμα, όπως δεν το πήραν και το 2019 αλλά κυρίως το 2023, όταν οι πολίτες έδειξαν πως δεν επιθυμούν την τοξικότητα και τον λαϊκισμό. Ενδεχομένως στην Κουμουνδούρου να θεωρούν πως και πάλι «παραπλανήθηκαν» οι πολίτες. Ίσως και ότι «εξαγοράστηκαν» όπως άφησε να εννοηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν εγκλωβισμένοι στον φαντασιακό τους κόσμο και φαίνεται να μετρούν την αποχή ως ψήφο… υπέρ τους.