Με τον διακαή πόθο να «στριμώξει πολιτικά» την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη μία και να αποτελέσει την πρωταγωνιστική δύναμη της Κεντροαριστεράς από την άλλη πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης στο ΠΑΣΟΚ για κοινή δράση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση στον δημόσιο διάλογο, η οποία θέτει το θέμα των κοινών πρωτοβουλιών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Δεν συμφωνούμε με το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα θέματα. Παραδείγματος χάρη, έχουμε άλλη άποψη για το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Στο θέμα της ακρίβειας, ωστόσο, το οποίο αφορά ολόκληρη την κοινωνία, υπάρχει συναντίληψη, οπότε θα μπορούσαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες από κοινού. Με άλλα λόγια, σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούσαν να καταθέσουν από κοινού προτάσεις νόμου», σχολίασε η Βούλα Κεχαγιά. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορέσουν να στριμώξουν πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκης ή ακόμη και να την αναγκάσουν να τις υιοθετήσει, προσπερνώντας τα εκλογικά αποτελέσματα στα οποία καταγράφεται ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις διεργασίες αμφισβήτησης των ηγεσιών που εξελίσσονται στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων, στον απόηχο και της αποτυχίας τους στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πτοείται και στο πλαίσιο της επιλογής του «ήρθα για να μείνω», όπως έχει επισημάνει, αναμένεται να παρουσιάσει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστική δύναμη της κεντροαριστεράς, με ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου. «Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε το ΠΑΣΟΚ υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στ. Κασσελάκης έκανε ένα άνοιγμα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων. Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενώσει όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, που νιώθουν ότι εφάπτονται αξιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμπορευτούν μαζί του. Το ζήτημα αυτό θα αποσαφηνιστεί πλήρως στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος», είπε η Βούλα Κεχαγιά. Συμπλήρωσε δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά ούτε τη διάλυση των υπαρχόντων σχηματισμών ούτε τη δημιουργία νέων. Το κόμμα θα διατηρήσει την αυτονομία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία η οποία εκλέχτηκε πρόσφατα και με αυτή θα προχωρήσει. Δεν συζητάμε ούτε για νέα ηγεσία ούτε για νέο φορέα. Στο πλαίσιο της αυτοτέλειας του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργασίες, προφανώς, δεν αποκλείονται».

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, η Βούλα Κεχαγιά είπε ότι θα γίνει συντεταγμένα, άσχετα αν η ίδια είχε σπεύσει να το χαρακτηρίσει καλό, εκτίμηση που την επανέλαβε εν μέρει, λέγοντας ότι «σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο είχε πρόβλημα σε ορισμένα κομμάτια της περιφέρειας».