Την πρότασή του για την σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να «ρευστοποιούνται» προκειμένου να φτιαχτεί ένα νέο κόμμα, το οποίο θα περικλείει όλα τα μέλη, ο κύριος Παππάς προτείνει μια «φρέσκια» ιδέα: τη λύση τύπου Συνασπισμού, στα τέλη της δεκαετίας του 1980! Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στη Γαλλία προκήρυξε εκλογές ο Μακρόν, υπό το βάρος του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και σε τρία εικοσιτετράωρα, σοσιαλιστές, πράσινοι, η αριστερά και το κόμμα του Μελανσόν, είπανε "κατεβαίνουμε μαζί στις βουλευτικές εκλογές". Σε τρία εικοσιτετράωρα μέσα», το οποίο λίγο-πολύ έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα το 1988 - 1989, όπου και κατέβηκε στις εκλογές υπό τον Συνασπισμό το ΚΚΕ και η ΕΑΡ (πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού) μαζί με λοιπές αριστερές δυνάμεις. Το γεγονός ότι όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιστροφή σε πρακτικές του διαστήματος των τελών του 1980 με τις αρχές του 1990 απλώς αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε ήδη όλες τις «μαγικές συνταγές» έτοιμες από τότε. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος χώρος αδυνατεί να παράξει νέες ιδέες και πολιτικές κι απλώς ανακυκλώνεται συνεχώς στα πεπραγμένα του Λεωνίδα Κύρκου, απλώς κατά το αστειότερον.
Η μεγαλοφυία όμως της πρότασης Παππά, κρύβεται αλλού: στην ανάδειξη του ηγέτη του σχηματισμού. Ο κύριος Παππάς είπε με λίγα λόγια, ότι εφόσον δεν μπορέσει να προκύψει από τις συζητήσεις -σε επίπεδο ηγεσίας- ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο θα οδηγήσει τον «νέο Συνασπισμό» στις κάλπες, η μόνη διέξοδος είναι η «απεύθυνση στην λαϊκή βάση της προοδευτικής παράταξης»! Διότι -προφανώς- σκεπτόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όντας το μεγαλύτερο εκ των δυο κομμάτων, θα μπορέσει να υπερκεράσει αριθμητικά τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας στο τέλος τον ηγέτη που επιθυμεί. Βέβαια, ο κύριος Παππάς δεν υπολογίζει έναν πολύ καθοριστικό παράγοντα στην προκειμένη περίπτωση: τους κομματικούς μηχανισμούς. Το ΠΑΣΟΚ έχει την τεχνογνωσία και την οργάνωση ήδη από την δεκαετία του 1980, ενώ ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου «συνοικιακά καφενεία», σε σύγκριση με τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ.
Και για να μιλήσουμε με νούμερα: στις εσωκομματικές εκλογές, με τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, η συμμετοχή ήταν 270.706 στον Α' γύρο και 207.658 στον Β' γύρο. Στον αντίποδα, στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, από τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης, η συμμετοχή στον Α' γύρο ήταν 148.821 και στον Β' γύρο 135.000. Άρα λοιπόν, είναι προφανές ότι μια τέτοια κίνηση θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια δική του «λεόντειο συμφωνία», καθώς στην πράξη αρχηγό θα εκλέξει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον χαρακτηρισμό της πρότασης Παππά ως μεγαλοφυούς, μόνο ειρωνικά δεν το γράψαμε, μιας και τέτοιες κινήσεις από τον Νίκο Παππά, μόνο τυχαίες δεν μπορεί να είναι. Με μια κίνηση-ματ, ξεμπερδεύει με τα της προεδρίας και γίνεται ο «γενικός κουμανταδόρος» του παρασκηνίου σε έναν ευρύτερο φορέα, ο οποίος θα έχει πλέον υπολογίσιμη δύναμη. Το μόνο που μένει, είναι να αποδειχθεί εάν η συγκεκριμένη προσπάθεια θα ευοδωθεί.
Η δήλωση του Νίκου Παππά
Γιώργος Κακούσης: «Άρα λοιπόν, να μην διαλυθούν τα δυο κόμμα για να γίνει ο τρίτος πόλος, προφανώς με κάποιον τρόπο να συζητήσουν και να - πώς θα γίνει αυτό;»
Νίκος Παππάς: «Στη Γαλλία ξέρετε τι έγινε; Στη Γαλλία προκήρυξε εκλογές ο Μακρόν, υπό το βάρος του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και σε τρία εικοσιτετράωρα, σοσιαλιστές, πράσινοι, η αριστερά και το κόμμα του Μελανσόν, είπανε "κατεβαίνουμε μαζί στις βουλευτικές εκλογές". Σε τρία εικοσιτετράωρα μέσα».
Γιώργος Κακούσης: «Αυτό θέλετε εδώ;»
Νίκος Παππάς: «Θεωρώ ότι οι εξελίξεις και η λαϊκή ετυμηγορία, μας δίνουν ένα πάρα πολύ ισχυρό σήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Γιώργος Κακούσης: «Ωραία. Επειδή τα πρόσωπα συμβολίζουν τις πολιτικές και εκφράζουν τις πολιτικές. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάδειξη του προσώπου που θα ήταν επικεφαλής αυτού του εγχειρήματος, πώς θα γινόταν»
Νίκος Παππάς: «Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν σκεφτεί και έχουν αναλύσει και έχουν υλοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύουν τους επικεφαλής σε κάθε εκλογική μάχη».
Γιώργος Κακούσης: «Άρα;»
Νίκος Παππάς: «Υπάρχει ένα τετελεσμένο. Δημοκρατική λαϊκή βούληση της βάσης, της δημοκρατικής παράταξης. Λέω εγώ».
Γιώργος Κακούσης: «Άρα, να ενωθούν οι βάσεις των μελών των κομμάτων και να αναδείξουν ένα νέο πρόεδρο;»
Νίκος Παππάς: «Τα δυο κόμματα έχουν επιλέξει τρόπο, με τον οποίο πορεύονται και αναδεικνύουν -»
Γιώργος Κακούσης: «Από τη βάση».
Νίκος Παππάς: «Ναι. Άρα δεν θα υπήρχε νομίζω κώλυμα, ηθικό και πολιτικό, στο πώς θα μπορούσε και ποιος θα μπορούσε να κρίνει και αυτό το ερώτημα. Όμως -και το λέω αυτό- εάν υπάρξει διέξοδος στις συζητήσεις, υπάρχει ο τελικός κριτής. Ευχής έργον θα ήταν να ολοκληρωθούν και να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις και αυτά τα πράγματα να δρομολογήσουν τις εξελίξεις, πάρα πολύ γρήγορα. Προσέξτε: όλα αυτά με την επιφύλαξη και των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ».