Κανένα από τα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν μπορεί από μόνο του να σχηματίσει πλειοψηφικό ρεύμα παραδέχτηκε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη και επισήμανε ότι η Νέα Αριστερά έχει θέση στην κοινή προσπάθεια. 

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα γιατί αν δεν τα καταφέρουμε εμείς, υπάρχει ανερχόμενη κοινωνικά και πολιτικά δύναμη ακροδεξιά και θα μας υπερβεί. Εναι βέβαιο».  

Μιλώντας για τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές είπε ότι παρά το χαμηλότερο ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πολύ δυνατός αντίπαλος και μίλησε για κρίση του πολιτικού συστήματος αφού κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν έπιασε τον στόχο του. «Χάνει 13 μονάδες ο πρώτος, τρεις μονάδες ο δεύτερος, δεν κερδίζει ούτε μία ο τρίτος και σε αυτό πρέπει να θυμίσουμε ότι ο δεύτερος είχε χάσει στην προηγούμενη εκλογή 13 μονάδες. Άρα, εδώ έχουμε μεγάλη κρίση του πολιτικού συστήματος, τεράστια κρίση δημοκρατίας και κρίση αντιπροσώπευσης και έχουμε μια διασπορά προς τα κάτω, σε συνδυασμό με την πολύ πολύ μικρή συμμετοχή. Άρα εδώ έχουμε μια νέα αφετηρία για το πολιτικό σύστημα και νομίζω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια ευθύνη, να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου, να πάρουμε πρωτοβουλίες. Γιατί, έστω και λαβωμένοι και με χαμηλωμένο ποσοστό είμαστε δεύτεροι και πάλι μετά τις εθνικές εκλογές. Είναι σαφές από το αποτέλεσμα ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί αλλά είναι επίσης σαφές ότι με συνεργασία, με μέτωπο, με συζήτηση, με διαβούλευση μπορούμε» τόνισε. 

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι έχουν πέσει ήδη προτάσεις στο τραπέζι για τη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε ότι είναι θετικό ότι διατυπώνονται απόψεις, έχει ανοίξει ο διάλογος και «ό,τι από αυτά είναι ρεαλιστικό να συζητιέται στα όργανα και να προχωράει». 

«Εγώ με κάθε μία από αυτές τις τρεις μορφές θα μπορούσα να συζητήσω και να προχωρήσουμε. Προφανώς πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο επίπεδο του Κοινοβουλίου. Και την προηγούμενη φορά, όπου πήραμε κοινές πρωτοβουλίες, τα αποτελέσματα κατά τη γνώμη μου ήταν θετικά. Να μιλήσουν τα μέλη μας, να πούνε τι θέλουνε να κάνουν. Εγώ λέω να πάρουν απόφαση και τα όργανά μας. Κατά τη γνώμη μου έχουν μεγάλη σημασία τα όργανα ενός κόμματος και περιμένω να δω τι θα ακούσουμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τι θα ειπωθεί και στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία» τόνισε.

Μάλιστα σημείωσε πως αν είχε λειτουργήσει περισσότερο η συλλογικότητα θα είχαν αποφευχθεί και λάθη την τελευταία βδομάδα «που έδωσαν λαβές στον πολύ ισχυρό επικοινωνιακά αντίπαλό μας να μας χτυπήσει». Η επικοινωνιακή διαχείριση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, είπε και επισήμανε ανισομετρίες στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Σε συνοικίες της Αθήνας έχουμε ποσοστά 15, 16, 17, 20% και στην περιφέρεια, αναιτιολόγητα, έχουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά» σημείωσε.

Απαντώντας στο κατά πόσο έπαιξε ρόλο το ότι, όπως έχει ειπωθεί, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ουσιαστικά ένα one man show του Στέφανου Κασσελάκη, ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε πως «είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένας άνθρωπος να είναι ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Προφανώς, ο πρόεδρος στην εκλογική περίοδο θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο. Όμως πρέπει να υπάρχει κόμμα, πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα, πρέπει να γίνεται μοίρασμα της δουλειάς. Δεν μπορεί ένας από μόνος του να τους νικήσει όλους» προσέθεσε. 

Στο ερώτημα, αν στην ευρύτερη Κεντροαριστεράς περιλαμβάνει και τη Νέα Αριστερά, σημείωσε πως από τα πράγματα περιλαμβάνεται και η Νέα Αριστερά. «Επειδή είμαστε σε μια διαδικασία απολογισμού και πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί με όλους. Όπως εγώ κάνω μια μετρημένη νομίζω, κριτική στον Κασσελάκη, ότι εν πάση περιπτώσει δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε, είμαστε δεύτεροι αλλά δεν το πετύχαμε, στον Ανδρουλάκη ότι γύρναγε γύρω από τον εαυτό του και δεν κοίταζε τον πρώτο, αλλά κοίταζε εμάς, ε, πρέπει και η Νέα Αριστερά να αναλογιστεί το αποτέλεσμα και το κατά πόσο αυτή η διαδικασία του τεμαχισμού του προοδευτικού χώρου βοηθάει ή δεν βοηθάει στο να συντελείται μια κυριαρχία. Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης, παρόλο που έπεσε στο πολιτικό κενό, δεν βρήκε αντίπαλο και γι’ αυτό όλοι έχουμε μια ευθύνη και θα πρέπει με το βλέμμα στο μέλλον και χωρίς να πρέπει οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος να αποτελέσουν τις διαχωριστικές γραμμές του μέλλοντος, να συζητήσουμε πολιτικά και προγραμματικά» είπε.