Την πρότασή του για σύγκλιση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επανάφερε νωρίτερα ο Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας μάλιστα λόγο για την ανάγκη να παραμερίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να «μην ξεπεραστούν από τα πράγματα». Συγκεκριμένα, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «νομίζω ότι εάν δεν το κάνουν, θα ξεπεραστούν από τα πράγματα, ή θα συμβάλλου να γίνει ο δεύτερος πόλος στη χώρα μας η Ακροδεξιά, όπως έχει γίνει σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε στελεχιακό, ή σε κομματικό επίπεδο, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «αυτό το παιγνίδι των στελεχών, το έχουμε παίξει στον προοδευτικό κόσμο για δεκαετίες. Κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ, έπαιρνε ένα μεγάλο κομμάτι της κομμουνιστικής και της ανανεωτικής Αριστεράς, μετά με τη χαρισματική προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα, έγινε το ανάποδο. Επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ τελευταία να το κάνει. Απ' ό,τι βλέπω στα αποτελέσματα, αυτές οι λογικές απέτυχαν. Εδώ λοιπόν, πρέπει να σταματήσουν τα ψέματα». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο νέος πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει γίνει υπό κάποιο νέο πρόσωπο, ή από τους υπάρχοντες αρχηγούς, ο κύριος Σπίρτζης είπε «με όποιον αποφασίσει στη συνέχεια, το σχήμα που θα γίνει».

Σύγκλιση, απόκλιση και στο βάθος... Τσίπρας

Είναι προφανές ότι η απόκλιση αφορά τον στόχο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος υπολόγιζε ότι τα ποσοστά του θα είχαν ξεπεράσει το 20%. Μέχρι αυτή την ώρα, περιορίζεται πέριξ του 14%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με περίπου μιάμιση μονάδα λιγότερη. Το αφήγημα του Στέφανου Κασσελάκη για «ηγεμονία στον χώρο της προοδευτικής παράταξης», αποδεικνύεται θνησιγενές, καθώς όχι μόνο δεν έπιασε καν το 17,8% των εθνικών εκλογών, αλλά δεν κατάφερε να έχει ικανή απόσταση από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος -καθώς όλα δείχνουν- θα παραμείνει «ζωντανός» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δίχως να μπορούν οι επίδοξοι δελφίνοι να τον «ξεφορτωθούν». Διαβάζοντας αυτές τις πολιτικές εξελίξεις, το στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ξεγράψει το σενάριο της «πανηγυρικής επιστροφής» με γνώμονα να ενώσει όλη την «προοδευτική παράταξη» υπό την «rebranded» ηγεσία του. Αντίθετα, έτσι και ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αποσπάσει το 17,8% των εθνικών εκλογών -πολλώ δε μάλλον, το 20%-, αυτό θα είχε σημάνει και την οριστική συνταξιοδότηση του Αλέξη Τσίπρα. Εφόσον οι συσχετισμοί της κάλπης δεν αλλάξουν μέχρι την οριστική ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα να «επιστρέψει καβάλα στ' άλογο» παραμένει ζωντανό. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, εργάζεται και ο κύριος Σπίρτζης. Εν αναμονή λοιπόν, των εξελίξεων της επόμενης και μεθεπόμενης εβδομάδας, όπου θα λάβει χώρο η εκδήλωση του «Ινστιτούτου Τσίπρα».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Ράνια Τζίμα: «Το λέω όπως συζητέιται στα δημοσιογραφικά γραφεία: αν αυτό σημαίνει ότι ο κύριος Κασσελάκης πρέπει να κάνει ένα "step down", ή ο κύριος Ανδρουλάκης πρέπει να κάνει ένα "step down", πρέπει κάτι τέτοιο να συμβεί, κατά τη γνώμη σας;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω ότι εάν δεν το κάνουν, θα ξεπεραστούν από τα πράγματα, ή θα συμβάλλου να γίνει ο δεύτερος πόλος στη χώρα μας η Ακροδεξιά, όπως έχει γίνει σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών».

Ράνια Τζίμα: «Άρα, "βρείτε τα μεταξύ σας, ή κάντε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεκινήσει μια διαδικασία, άλλου προσώπου;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ξεκινάει μια διαδικασία -που εμείς την πήραμε και απόφαση στο τελευταίο συνέδριο- σύγκλισης, σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα».

Νίκος Ευαγγελάτος: «Πρακτικά, μπορείτε να μας πείτε κύριε Σπίρτζη; Περιμένουμε τον αρχηγό σας να κάνει μια τέτοια δήλωση, ή πρόσκληση απόψε. Αυτή η πρόσκληση θα είναι σε κόμματα; Ακούσαμε θα είναι σε στελέχη. Τα στελέχη τα καλείς προεκλογικά. Μετεκλογικά, μιλάς με τα κόμματα».

Χρήστος Σπίρτζης: «Κύριε Ευαγγελάτο, αυτό το παιγνίδι των στελεχών, το έχουμε παίξει στον προοδευτικό κόσμο για δεκαετίες. Κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ, έπαιρνε ένα μεγάλο κομμάτι της κομμουνιστικής και της ανανεωτικής Αριστεράς, μετά με τη χαρισματική προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα, έγινε το ανάποδο. Επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ τελευταία να το κάνει. Απ' ό,τι βλέπω στα αποτελέσματα, αυτές οι λογικές απέτυχαν. Εδώ λοιπόν, πρέπει να σταματήσουν τα ψέματα».

Νίκος Ευαγγελάτος: «Και τι να γίνει;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Πρέπει να βγάλουμε πολύ συγκεκριμένη, φρέσκια πολιτική γραμμή -»

Νίκος Ευαγγελάτος: «Με νέο πρόσωπο, ή με κάποιο από τους υπάρχοντες αρχηγούς;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Με όποιον αποφασίσει στη συνέχεια, το σχήμα που θα γίνει».