Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εμφάνισε μια σχετική άνοδο στα ποσοστά του την Κυριακή των ευρωεκλογών, εντούτοις απέτυχε στον κεντρικό στόχο που είχε θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτόν της δεύτερης θέσης και του προσδιορισμού του κόμματός του ως «σοβαρής» αντιπολίτευσης που θα έχει, έστω και άτυπα, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη γκρίνια αλλά και τάσεις αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μια ακόμη φορά απέτυχε να καρπωθεί την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε, σχετικά, τα ποσοστά του, κέρδισε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, απειροελάχιστες όμως σε σχέση με αυτές που έχασαν ΝΔ και Κασσελακης. Δεν ήταν φυσικά το μόνο κόμμα, ήταν αυτό όμως που δήλωνε ότι θα καρπωθεί τις απώλειες των άλλων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και πάλι δεν τα κατάφερε. Το να μιλά για πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για τη δημιουργία της «μεγάλης προοδευτικής» παράταξης προκαλεί προβληματισμό, τη στιγμή που παρέμεινε στην τρίτη θέση στον πίνακα της… κατάταξης των κομμάτων και στις ευρωεκλογές. Η δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής δείχνει πως και αυτός δεν κατάλαβε ότι οι δυσαρεστημένοι και προβληματισμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν σκέφθηκαν καν να τον ψηφίσουν ή να του δώσουν την ψήφο διαμαρτυρίας ως μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Ήδη αυτό προκαλεί αντιδράσεις, με τέσσερα κορυφαία στελέχη να θέτουν θέμα αποτίμησης του αποτελέσματος με αιχμές κατά του επικεφαλής του κόμματος. Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να λάβει διαστάσεις αφού υπάρχουν πολλά στελέχη που εμφανίζονται προβληματισμένα από την αδυναμία του κόμματος και του αρχηγού τους να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση ακόμη και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και την απολιτική… πλατφόρμα του.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως θα συζητηθούν όλα στα όργανα, αφήνοντας ανοιχτό να υπάρξει και μια τέτοια εξέλιξη. Θα τα αξιολογήσουμε όλα δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σημειώνοντας πως δεν επιτεύχθηκε ο εκλογικός στόχος της δεύτερης θέσης. Να γίνει ανοιχτή πολιτική συζήτηση ζήτησε ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος έθεσε επίσης θέμα συζήτησης όλων των ζητημάτων στο ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει πως θα είναι πολιτική αποτυχία αν το ΠΑΣΟΚ δεν βρεθεί στη δεύτερη θέση, κάτι που δείχνει να ξέχασε στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί και κάτι ακόμη, ίσως σοβαρότερο, αναφορικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ποιο; Η αποτυχία του γραμματέα του κόμματος και προσωπικής του επιλογής να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Κάτι που προβληματίζει και τους στενότερους συνεργάτες. Γιατί; Μα διότι αυτό δείχνει ότι οι ψηφοφόροι έριξαν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ. Μέτρησε ο... πράσινος ήλιος και όχι ο αρχηγός.