Σε θέσεις μάχης βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογική αποτυχία της 9ης Ιουνίου, με το κλίμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι βαρύ. Ο πρόεδρος του κόμματος, εκτός από την ήττα σε επίπεδο ευρωεκλογών, υπέστη και μια… εσωτερική.
Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου
Οι υποψήφιοι, πλην Μανιάτη, για τους οποίους έδωσε γραμμή, απέτυχαν να εκλεγούν! Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος κατετάγη 7ος (!), πίσω μάλιστα και από τον «νεοεισερχόμενο» στο ΠΑΣΟΚ (και προερχόμενο από τη ΝΔ) Θοδωρή Ζαγοράκη, για τον οποίο είχαν ξεσπάσει μεγάλες κόντες στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Σπυρόπουλος, μολονότι σαφώς πριμοδοτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, συγκέντρωσε μόλις 54.717 σταυρούς, όταν ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου έλαβε τους διπλάσιους και ο πρώτος όλων, ο Νίκος Παπανδρέου, τους τριπλάσιους. «Δεν γίνεται να μην εκλεγεί ο γραμματέας, αλλιώς κάτι θα έχει γίνει λάθος», έλεγε στο «Μ» βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προ των εκλογών, εκτιμώντας ότι είναι… αδύνατο ο κ. Σπυρόπουλος να μην πάρει τη μία από τις τρεις θέσεις, που με βάση τότε τις δημοσκοπήσεις θα λάμβανε (όπως και έγινε) το ΠΑΣΟΚ. Η πραγματικότητα τον διέψευσε πλήρως και πλέον ένα «κίνημα» εναντίον του γραμματέα έχει αρχίσει να αναφαίνεται, αφού προσφάτως ήρθε το ασυμβίβαστο για την κάθοδο του γραμματέα του κόμματος στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Μεγάλος «νικητής» στο εσωτερικό τουλάχιστον αναδείχθηκε η οικογένεια Παπανδρέου, με τον Νίκο Παπανδρέου να επιβεβαιώνει τα προγνωστικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν επιθυμούσε να τοποθετήσει τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά κατόπιν πιέσεων και επειδή δεν ήθελε να ανοίξει μέτωπο με τον Γιώργο Παπανδρέου, εντέλει, έκανε ένα βήμα πίσω. Θυμίζουμε, όμως, ότι με την πρώτη ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου «απάντησε», ξεκαθαρίζοντας ότι «αν είμαστε τρίτοι, τότε θα έχουμε θέμα». Οπερ και εγένετο…
Πέραν, όμως, της πρώτης θέσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ονόματα που βρέθηκαν πάνω από τον Ανδρέα Σπυρόπουλο. Μεταξύ αυτών συναντά κανείς αυτό του Φίλιππου Σαχινίδη, αλλά και του Μιχάλη Καρχιμάκη, οι οποίοι θεωρούνται της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού και σίγουρα όχι του Νίκου Ανδρουλάκη. Ακόμα, δε, και ο Θοδωρής Ζαγοράκης (που ήταν γραμμή) δεν κατάφερε να τους ξεπεράσει, μένοντας στην έκτη θέση.
Στραπάτσο γραμματέα
Υπό αυτές τις συνθήκες ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για αλλαγές και κυρίως να κοιτούν προς το πρόσωπο του Ανδρέα Σπυρόπουλου, προκειμένου να «χτυπήσουν» τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με το επιχείρημα ενός «αναγκαίου» μίνι εσωτερικού ανασχηματισμού αναμένεται να πιέσουν για την «αποπομπή» του (έστω κι αν εκφραστεί μέσω παραίτησης) και έτσι να πλήξουν την ηγετική ομάδα, δεδομένου ότι ο κ. Σπυρόπουλος θεωρείται ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του. Στο παρασκήνιο ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται ο Ν. Ανδρουλάκης εύκολα να κάνει πίσω, αλλά σίγουρα το μήνυμα το έχει λάβει. «Δεν τίθεται θέμα παραίτησης», έλεγαν χθες ηγετικά στελέχη, παραπέμποντας στον ίδιο τον κ. Σπυρόπουλο. «Η προσπάθεια που κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί με συνέπεια, πίστη και ακόμη μεγαλύτερη τόλμη. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στα επόμενα βήματα της παράταξης», περιορίστηκε να γράψει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Είναι σαφές ότι μια δύσκολη περίοδος για το ΠΑΣΟΚ έρχεται. Ο Α. Σπυρόπουλος πλήρωσε τη δυσαρέσκεια για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον τρόπο που διοικεί το κόμμα και δέχτηκε χτύπημα από το παπανδρεϊκό μπλοκ. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση για το αποτέλεσμα του Μαρίνου Σκανδάμη, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη: «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών φέρνει το ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του. Ευθύνες δηλαδή που η ηγεσία του αρνήθηκε να δει, καλυπτόμενη πίσω από την αύξηση των ποσοστών μας κατά 0,95% (!), την οποία χαρακτήρισε ως ικανοποιητική». Την ίδια ώρα, η ηγεσία φαίνεται πως παίζει καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τη σύγκληση των οργάνων. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο, μολονότι δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημες ανακοινώσεις, ενώ για το τέλος του μήνα οδεύει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.