Στην ταινία το «Όχι» του Ντίμη Δαδήρα, ο Κώστας Πρέκας ταμπουρώνεται στο οχυρό Ρούπελ και φωνάζει, σε μια από τις πιο καλτ σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου προς τους Γερμανούς ναζί που το πολιορκούν: «Ελάτε να τα πάρετε… αααααα». Μια ανάλογη εικόνα θυμίζουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Φανταστείτε για παράδειγμα τον Νίκο Ανδρουλάκη «ταμπουρωμένο» στη Χαριλάου Τρικούπη και απ' έξω να πολιορκούν το… κόμμα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Νίκος Παπανδρέου, αλλά και ο... Χάρης Δούκας. Και ο πρόεδρος Νίκος να φωνάζει: «Ελάτε να το πάρετε».

Διότι αυτήν τη στιγμή κάτι τέτοιο συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη ζητούν να ανοίξουν οι διαδικασίες, επισημαίνουν την ήττα –που αρνείται ο πρόεδρος Νίκος– και τονίζουν την ανάγκη αλλαγών αφού και οι ευρωεκλογές πιστοποίησαν ότι δεν… τραβάει η σημερινή ηγεσία. Δεν εμπνέει προκειμένου να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που χάθηκαν στο διάβα του χρόνου και σίγουρα δεν φέρνει νέες ψήφους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει «κάτσει» πάνω στο καταστατικό και παραπέμπει στις διαδικασίες που προβλέπει για ανάδειξη αρχηγού το 2025. Το οχυρό Ρούπελ δεν άντεξε, το οχυρό Χαριλάου Τρικούπη θ΄ αντέξει; Οι προβλέψεις λένε όχι. Θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι πόσοι επίδοξοι αρχηγοί θα βρεθούν και πώς θα κινηθούν δεδομένου ότι ο πρόεδρος Νίκος εσωκομματικά έχει… άκρες.