ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
«Η συζήτηση για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει δεν είναι εσωτερικό θέμα συζήτησης, αλλά εθνική υπόθεση», έλεγε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν αμφισβητούσε τη Φώφη Γεννηματά για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με την Ιστορία –έχοντας διαφορετικούς πρωταγωνιστές– να επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Πλέον, ο ίδιος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και οι δελφίνοι ήδη έχουν πάρει θέση προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία του κόμματος. Ζητούν, όπως έκανε κι εκείνος, προσφυγή στην εσωκομματική κάλπη, επειδή στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν έπιασε το στόχο που είχε τεθεί και βρέθηκε χαμηλότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2017 το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε, αλλά στις 12 Δεκεμβρίου 2021 κατάφερε να κερδίσει με αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου.
Περίπου 2,5 χρόνια αργότερα ξεκίνησε η αποδόμηση και του ιδίου, από όλους όσοι φαντάζονται το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο δρόμος πλέον είναι στρωμένος με αγκάθια και οι περισσότεροι στη Χαριλάου Τρικούπη παραδέχονται ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Ως εκ τούτου, οι δελφίνοι έχουν ήδη πιάσει στασίδι για να διεκδικήσουν την ηγεσία. Σημαντικό ρόλο, όπως και το 2017, διαδραματίζουν ο Νίκος Παπανδρέου και ο Παύλος Γερουλάνος, με τον δεύτερο μάλιστα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.
Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θεωρείται βέβαιο ότι ο Παύλος Γερουλάνος θα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των «παπανδρεϊκών», ώστε να έχει ισχυρές πιθανότητες να εκλεγεί. Κι αυτό διότι από την ίδια πολιτική «μήτρα» προέρχεται και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος είναι πλέον έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα, καθώς εδώ και καιρό χτίζει ένα συγκεκριμένο προφίλ και σε ιδιωτικές συζητήσεις που είχε ουδέποτε έκρυψε τις φιλοδοξίες του. Αλλωστε, η παρουσία του στην προ ολίγων μηνών εκδήλωση για την Κεντροαριστερά μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα και την Εφη Αχτσιόγλου (που είχε εκνευρίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη) έδειξε ότι έχει την δική του πολιτική ατζέντα.
Δυνητικοί υποψήφιοι
Το αντίπαλον δέος δεν αποκλείεται να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος πάντως διατηρεί καλές σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς από πολλούς θεωρήθηκε ως ο επόμενος ηγέτης της Κεντροαριστεράς, αφού πέτυχε (για διάφορους λόγους) την «ένωση» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Δήμου Αθηναίων. Ο Χάρης Δούκας περιμένει να... μετρήσει αντιδράσεις, να δει τις συμμαχίες που διαμορφώνονται και, βέβαια, να «διαβάσει» και τις προθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη.
Την ίδια ώρα, από τους δυνητικούς υποψηφίους δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γυναίκες, με τη Μιλένα Αποστολάκη (σε μεγαλύτερο βαθμό) και τη Νάντια Γιαννακοπούλου (υπό προϋποθέσεις) να έχουν «βλέψεις» για την επόμενη μέρα. Η Νάντια Γιαννακοπούλου από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη υπογράμμισε προσεκτικά ότι «η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους». «Απαιτείται τώρα η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις», προσέθεσε, ενώ χθες η Νάντια Γιαννακοπούλου αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος: «Δεν πρέπει να συζητήσουμε ότι αυτό που εκφράζει ο Ανδρουλάκης πήρε 12,8%;»
Ενδεικτικό γεγονός της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι φούντωσε η κόντρα της Νάντιας Γιαννακοπούλου με τον Παναγιώτη Δουδωνή (στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη), τον οποίο αποκάλεσε «διορισμένο συνάδελφο», καθώς εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας!
Τέλος, άγνωστες ακόμα παραμένουν οι προθέσεις δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «παράγοντες X». Συγκεκριμένα, ο Παύλος Χρηστίδης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην περιμένει στον... πάγκο και να διεκδικήσει την ηγεσία, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης, εάν οι «συνθήκες» το επιτρέψουν, θα μπορούσε να έχει ρόλο, ωστόσο αυτήν τη στιγμή δείχνει ότι περιμένει να δει πού θα κάτσει η μπίλια... Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για την ανάγκη «μιας γενναίας συζήτησης», δίχως να θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας.