Έγινε αυτό που περίμεναν όλοι καθώς ο Χάρης Δούκας απασφάλισε κατά του Νίκου Ανδρουλάκη μετά το κακό αποτέλεσμα την ευρωεκλογών. Ο δήμαρχος Αθηναίων σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ζητεί και επίσημα κάλπες για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκαλεί ήδη μεγάλες αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στη συνέντευξη ο Χάρης Δούκας για πρώτη φορά δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στη βάση του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες για νέο αρχηγό του κόμματος. Αν και ο ίδιος δεν λέει ανοιχτά ότι επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα, από τα συμφραζόμενα της συνέντευξης μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί ότι προετοιμάζεται όχι μόνο να θέσει υποψήφιος, αλλά το έχει σίγουρο ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και δήμαρχος και πρόεδρος κόμματος και όπου βγει, τόσο για τους ταλαιπωρημένους δημότες της Αθήνας, όσο και για τον ταλαιπωρημένο χώρο της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ. 

Επιδιώκει συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ; 

Ο ίδιος δε θέτει ουσιαστικά την πλατφόρμα της υποψηφιότητάς του, αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ηγηθεί της αναδόμησης της δημοκρατικής παράταξης, το οποίο πρέπει να περάσει μπροστά και να ενώσει δυνάμεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια μελλοντική συνεργασία είτε με τη Νέα Αριστερά, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε μήνυμα για ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η οποία δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις», καλώντας ουσιαστικά για εσωκομματικές εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Ήδη πολλά μέσα ενημέρωσης που εκφράζουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένα ανάμεσα στη νυν ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη και την αλλαγή που υποτίθεται φέρνει ο Χάρης Δούκας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους στην εκλογή Δούκα, ώστε να υπάρξει εκλογική συνεργασία ή και συνένωση κομμάτων στην Αριστερά, μήπως και καταφέρουν να χτυπήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.