Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε αφού δεν ήρθε δεύτερο και ζητάει εκλογές τώρα από τη βάση και νέα αρχή για να μην οδηγηθεί το κόμμα σε παράλυση και σήψη . Εκλογικό αιφνιδιασμό ακόμα και μέσα στον Ιούλιο σκέφτεται ο Ανδρουλάκης

Από το βράδυ των ευρωεκλογών πύκνωσαν τα τηλεφωνήματα προς τον κ. Δούκα από στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που του πρότειναν να κατέβει και να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος παρότι ο ίδιος έχει καταρτίσει πλάνο τετραετίας για τον Δήμο της Αθήνας.

Δεν είναι μόνο δήμαρχος ο κ. Δούκας - είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει στις 30 Ιουνίου τις κρίσιμες αποφάσεις, ενώ ανέλαβε καθήκοντα Τομεάρχη Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ επί Φώφης Γεννηματά. Είχε από τότε άριστες σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη - μάλιστα πέρσι τέτοιο καιρό συζητούσαν να κατέβει στις ευρωεκλογές, αλλά τελικά ανέλαβε να αναμετρηθεί με τον ισχυρό Κώστα Μπακογιάννη.

Τους τελευταίους μήνες εστίασε στην παραγωγή έργου στον δήμο, ενώ άσπονδοι φίλοι του στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι είναι με το ένα πόδι στον δήμο και με το άλλο για το άλμα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το γεγονός ότι πολλά στελέχη από την περιφέρεια και την Αττική καλοβλέπουν μια τέτοια εξέλιξη τον ώθησε, όπως γράφει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», να πάρει γρήγορα τις αποφάσεις του και να δοκιμάσει τη συνταγή του Ρέντσι στην Ιταλία και άλλων δημάρχων σε ευρωπαϊκές πόλεις που μεταπήδησαν στην πολιτική και δη στην ηγεσία των κομμάτων τους.

Κύκλοι του Χάρη Δούκα λένε τώρα ότι θα είναι από τους παρόντες στη μάχη. Ο ίδιος στους συνομιλητές του όταν τον ρωτούν για το αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι θα το μάθουν όταν έρθει η ώρα.

Το δίλημμα είναι για το Χάρη Δούκα: στασιμότητα ή επανεκκίνηση τώρα; Και η απάντηση είναι συγκεκριμένη: επανεκκίνηση και εκλογή από τη βάση τώρα. Αλλιώς -τονίζουν κύκλοι του κ. Δούκα- θα οδηγηθούμε ως κόμμα σε παράλυση, σε σήψη, σε ένα σπιράλ θανάτου. «Είχε τεθεί ο στόχος από την ηγεσία για τη δεύτερη θέση. Υπάρχει λοιπόν μια πολιτική ήττα. Χρειάζεται πολιτικό πλαίσιο και πρέπει όλοι να πάρουν θέση και την ευθύνη για να σωθεί, όπως πρέπει, η παρτίδα την επόμενη μέρα», υποστηρίζουν επίσης και κάνοντας αναφορές στην ανασύνθεση και την επανένωση της Κεντροαριστεράς εξηγούν ότι μετά το πρώτο βήμα εκλογής από τη βάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να γίνει το επόμενο.

«Ανασύνθεση και επανένωση μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει. Να βάλει μέσα στην ψυχή του και άλλες δυνάμεις ξανά. Οπως έκανε η Γεννηματά, ιδρύοντας με κορμό το ΠΑΣΟΚ το Κίνημα Αλλαγής και καλώντας δυνάμεις εκτός Χαριλάου Τρικούπη σε συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων», συμπληρώνουν κύκλοι του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην πολιτική. Είναι προφανές ότι η υποψηφιότητα Δούκα Δούκα προϊδεάζει για μια άγρια κόντρα κάτω από την ταμπέλα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ