Ενα βήμα πριν το… ταμείο ανεργίας βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκτός εάν καταφέρει στο επόμενο διάστημα να διαψεύσει τα προγνωστικά. Η (πολυαναμενόμενη) παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων,Χάρη Δούκα, έφερε αναταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ουσιαστικά «άδειασε» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας –εμμέσως πλην σαφώς– «παρών» στην επόμενη ημέρα του κόμματος. Ο ίδιος, μάλιστα, αποδομεί τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος τον στήριξε και τον ανέδειξε κατά τη διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι η λύση. Από τις εκλογές του περυσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα “κάντε επιτέλους κάτι” έρχεται από παντού».

Στην ίδια συνέντευξη-«μανιφέστο» ο Χάρης Δούκας αποφεύγει να επιβεβαιώσει την απόφασή του να κατέβει στις εσωκομματικές κάλπες, περιμένοντας να ξεκινήσει και τυπικά η διαδικασία. «Προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχθεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα», εξηγεί (στην «Καθημερινή» της Κυριακής), αλλά ταυτόχρονα δείχνει την πλήρη διαφοροποίησή του από τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες». Με άλλα λόγια, συντάσσεται με όλους όσοι από την επομένη των ευρωεκλογών έδειξαν ως υπαίτιο για το άσχημο αποτέλεσμα αποκλειστικά τον κ. Ανδρουλάκη!

Βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογραμμίζει ότι «η πορεία ανασύνθεσης της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ο οδικός χάρτης να χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: κανένας αποκλεισμός, δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων και άμεσα, συμμετοχικές διαδικασίες», δηλαδή ακριβώς γι’ αυτά που κατηγορείται από τα πράσινα στελέχη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οτι δηλαδή έπαιρνε αποφάσεις ο ίδιος παρέα με 2-3 «κολλητούς» του, πως δεν άκουγε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και πως σπάνια συγκαλούσε τα όργανα του κόμματος. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες ήρθαν τόσο από τον Ν. Γιαννακοπούλου όσο και από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο…

Δήμαρχος μειοψηφίας

Την ίδια ώρα, όμως, αρκετοί αντιλαμβάνονται ότι οι επιδιώξεις του Χάρη Δούκα μπορεί μεν να είναι εύλογες, αλλά πηγάζουν από μια δήθεν επιτυχία, η οποία αποδομείται από τα πραγματικά νούμερα. Ο δήμαρχος Αθηναίων έλαβε στον πρώτο γύρο των δημοτικών μόλις το… 14,9% των ψήφων και πλέον, με τις 60.000 ψήφους του δεύτερου, θέλει γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, πατώντας στη σύμπραξή του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Ζαχαριάδη, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, υπογραμμίζοντας ότι τώρα «πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια της μεγάλης ανασυγκρότησης. Τώρα να αλλάξουμε ό,τι βάζει φρένο σε αυτή την πορεία. Τώρα να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική πρόταση».

Οπως είναι λογικό, έντονη αναμένεται να είναι η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, έστειλε ήδη τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά, επισημαίνοντας –με νόημα– ότι αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων θα ήθελα ο δήμαρχός μου να ολοκληρώσει τη θητεία του. «Εκτιμώ ότι ο κ. Δούκας θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη με πολύ καλό τρόπο και πολύ επιτυχημένα, να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης θα περάσει στην αντεπίθεση, αρχής γενομένης από τη σημερινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ και ακολούθως στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Θα ακολουθήσει στις 30 Ιουνίου η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι αρμόδια να αποφασίσει για τον «οδικό χάρτη» για την προσφυγή στην κάλπη, η οποία σίγουρα θα επισπευστεί και δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.