Σε νέα διπλωματική φάση εισέρχονται οι επαφές μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς για σήμερα, Παρασκευή (05/12), έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες στο Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το AFP.
Η ουκρανική πλευρά έλαβε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση της συνάντησης, με στόχο τη συζήτηση του αμερικανικού σχεδίου που αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολεκσάντρ Μπεβζ, επιβεβαίωσε την προγραμματισμένη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι στο Μαϊάμι βρίσκεται ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Κιέβου, Ρουστέμ Ουμέροφ.
Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται να ενημερώσει τον Ουμέροφ για τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ίδια πηγή τονίζει ότι η συνάντηση στο Μαϊάμι δεν έχει ως επίκεντρο το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ, αλλά την ανταλλαγή πληροφοριών και την προώθηση του διαλόγου.
Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ο Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επρόκειτο να συναντήσουν τον Ουμέροφ την Πέμπτη στη Φλόριντα.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, υπενθύμισε ότι παρότι «η διπλωματική διαδικασία διεξάγεται κυρίως στα παρασκήνια», οι θέσεις της Ουκρανίας παραμένουν σταθερές και καθαρές: «Η Ουκρανία θέλει το τέλος του πολέμου και είναι έτοιμη για συνομιλίες».