Οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση με την ψήφο, κυρίως όμως με την αποχή. Έστειλαν όμως ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε να εισπράξει ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά τελικά έχασε και τις ψήφους που είχε στις ευρωεκλογές του 2023. Αν η σύγκριση γίνει με τις ευρωεκλογές του 2019, τότε η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Το άλλοθι που αναζητούν στη διάσπαση και το ποσοστό της Νέας Αριστεράς δεν πείθει. Αντιθέτως…

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών επίθεση στη Νέα Αριστερά. Γιατί; Μα διότι αναζητούν ένα άλλοθι για το γεγονός πως δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες ότι και πρόταση διακυβέρνησης διαθέτουν και αποτελούν μια εναλλακτική λύση. Ως προς τα ευρωπαϊκά ζητήματα, εκεί καταγράφεται το απόλυτο μηδέν.Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο και είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης. Είναι πρόβλημα που δεν επιλύεται με κραυγές και φυσικά δεν επιλύεται με την καταστροφολογία και την τοξικότητα. Ούτε φυσικά με το να θέτουν θέμα κοινού βηματισμού των -κατά δηλωσή τους πάντα- προοδευτικών δυνάμεων με την προϋπόθεση πως θα ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη.Καμία αναφορά στην αποτυχία της προεκλογικής εκστρατείας του Στέφανου Κασσελάκη.

Ούτε φυσικά στο γεγονός ότι δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες πως αποτελεί τον ηγέτη της κεντροαριστεράς. Η αποχή δεν αποτελεί άλλοθι για ένα κόμμα που δηλώνει έτοιμο να αναλάβει την εξουσία και μάλιστα άμεσα. Η ήττα καταγράφεται στο… πολιτικό βιογραφικό του νέου προέδρου του κόμματος όποια δικαιολογία και αν αναζητήσει.