ΟΣτέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε να δηλώνει την Κυριακή το βράδυ -μετά το ευρωεκλογικό «χαστούκι» που επιφύλαξαν οι ψηφοφόροι που γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό και την καταστροφολογία- πως θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μάλιστα τόνισε πως πρόκειται για εντολή του… λαού. Μόνο που όπως λένε «η ψυχούλα του το ξέρει» αφού ήδη άρχισε η κριτική και οι παραινέσεις για σύμπραξη με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά από στελέχη που βρέθηκαν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει να αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για τον Αλέξη Τσίπρα. Η μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί για συνομιλητές του μια καλή αφορμή για τον ίδιο να… ενεργοποιηθεί εκ νέου. Πολύ περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία βλέπει να επιβεβαιώνεται η απουσία ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ηγεσία ικανή να δημιουργήσει τις συνθήκες που απαιτούνται για τη δημιουργία του δεύτερου πόλου του πολιτικού συστήματος.

Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν πιέσεις προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες προγραμματικών συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ. Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς προχώρησαν σε κοινή δήλωση επισημαίνοντας την ανάγκη αυτήν, όπως και το γεγονός ότι δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές μετά και το αποτέλεσμα της Κυριακής των ευρωεκλογών.

Ένα αποτέλεσμα που, παρά την προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να εμφανιστεί ικανοποιημένος, δείχνει πως η πραγματικότητα είναι άκρως αρνητική αφού:

- Δεν κατάφερε να αποτυπώσει την «κινηματικότητα» (δική του λέξη) που υποτίθεται ότι προκάλεσε μέσα απο την αδιαμεσολάβητη επαφή των σέλφι

- Δεν έπιασε κανέναν από τους στόχους που έθεσε ως προς τον πήχη των ποσοστών του κόμματος

- Δεν πέτυχε την ανατροπή στην οποία αναφέρθηκε κατ' επανάληψη

- Δεν αλλαξε τους συσχετισμούς δυνάμεων

- Δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί τις απώλειες της κυβερνώσας παράταξης και να πείσει τους πολίτες που προτίμησαν την αποχή από την αρνητική ψήφο

Είναι δεδομένο πως δεν έπεισε κανέναν. Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν απείχαν, επέλεξαν άλλο κόμμα στ' αριστερά, με αποτέλεσμα την πτώση των ποσοστών του κόμματος ακόμη και σε σχέση με το χαμηλό των εκλογών του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό η κινητικότητα που ήδη εμφανίζεται, οι αιχμές και οι παραινέσεις λαμβάνουν έκταση και στελέχη αναμένουν τη συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων όταν ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέψει από τις Σπέτσες όπου αναμένεται να αποδράσει για… ξεκούραση.

Παράλληλα τα στελέχη στρέφουν το βλέμμα τους και στον Αλέξη Τσίπρα εν αναμονή και της εκδήλωσης που ετοιμάζει για τις 17 Ιουνίου το ίδρυμα που δημιούργησε ο ίδιος.