Μετά τα νησιά, το επόμενο που μένει στον Στέφανο Κασσελάκη είναι να πάρει τα… βουνά, αφού μετά τη χθεσινή ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες. Συγκεκριμένα, ο τέως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο νόημα της δημιουργίας του Ινστιτούτου, και με τη βοήθεια στίχων του Μανόλη Αναγνωστάκη, μίλησε για «"φωλιά" ιδεών, σκέψης, διαλόγου, αλλά και πρωτοβουλίας και πράξης για τα κρίσιμα ζητήματα που συγκροτούν σήμερα τη μεγάλη εθνική και υπερεθνική αγωνία: την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Ισότητα λαών και ανθρώπων».

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

«Σε έναν κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, στον προβληματισμό, στο διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες θέλουν, μετά τη διήμερη σύνοδο του ιδρύματός του, να δίνει τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία μάλιστα θα είναι η πρώτη του παρέμβαση μετά την εκλογή Κασσελάκη και το απογοητευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Δεν ακούει κουβέντα

Από τη δική του πλευρά, ο Κασσελάκης θέλει να κάνει «κούγκι» το κόμμα, αφού δείχνει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις πιέσεις όσων τον καλούν να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το 14,9% της πρόσφατης κάλπης.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ πυκνώνουν οι φωνές στο εσωτερικό για το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κερδίσει και έχει ξεκινήσει συζήτηση για την πορεία της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, ο Στ. Κασσελάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ, ξεκαθάρισε ότι «σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει».

Μάλιστα οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει και κερδίζει έδαφος στις λαϊκές περιοχές και στους νέους ψηφοφόρους και ταυτόχρονα θέλει να ελέγξει το πολιτικό παιχνίδι που ανοίγει στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, μη αποκλείοντας τη δημιουργία ενός κοινού με το ΠΑΣΟΚ πολιτικού σχηματισμού, στο οποίο όμως δεν θα έχει θέση η Νέα Αριστερά, αφού για τον ίδιο είναι μια ανήθικη δύναμη που έκλεψε τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό πάντως δεν βοηθάει ότι όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος Χαρίτση έχουν κληθεί στην εκδήλωση του ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να αποκλείσει συμμαχίες και να μη βρεθεί προ εκπλήξεων. Η απόπειρα προσέγγισης βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, διά της κοινής δράσης σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, δεν ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία που πρότεινε δίχως δεύτερη σκέψη.

Ναι μεν, αλλά…

Σε όλα αυτά η εσωκομματική αντιπολίτευση αντιδρά. Πρώτος ο Χρ. Σπίρτζης μίλησε για προέδρους που θα τους ξεπεράσει η ιστορία αν δεν προσφέρουν χώρο σε όσους κριθεί αναγκαίο. Ακολούθως οι Τεμπονέρας - Κοτσακάς δημοσιοποίησαν την κοινή θέση τους, ενώ η τριάδα των Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου και Ραγκούση στηρίζει αναφανδόν το άνοιγμα, αλλά με διαφορετικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές απ’ αυτές που θέτει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ακόμη και οι πιο παλιές φωνές, όπως της Ολγας Γεροβασίλη και του Νίκου Παππά, διαπνέονται από ξεκάθαρη διάθεση ομογενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου, προκειμένου να πάψει ο εμφύλιος όμορων κομμάτων. Κατανοούν άπαντες πως άλλος δρόμος δεν μοιάζει ικανός να οδηγήσει σε σοβαρό εκλογικό αποτέλεσμα.

Μέχρι και ο Παύλος Πολάκης, που απουσίαζε από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σημείωσε πως «χρειαζόμαστε βαθιές αλλαγές σε επίπεδο γραμμής, στη συλλογική λειτουργία και στην οργάνωση του κόμματος και άλλους όρους στην εμφάνιση και επικοινωνία μας», ανοίγοντας έμμεσα και θέμα αντικατάστασης της εκπροσώπου Τύπου Βούλας Κεχαγιά αλλά και άλλων κομματικών προσώπων, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.