Ιδεολογικοί αναστοχασμοί, ινστιτούτα, συνεντεύξεις με προθέσεις και αρχηγικά σχέδια, βόλτες με τη Φάρλι στις Σπέτσες και σιωπή μέχρι να συγκληθούν και να... πάρουν θέση τα κομματικά όργανα συνθέτουν το πολιτικό φιλμ νουάρ «Ζητείται ελπίς» στον προσδιοριζόμενο χώρο της κεντροαριστεράς, με νοητούς πόλους τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» κάνει πρεμιέρα με την πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση, τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θα γίνει στο Ωδείο Αθηνών, τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου και με αυτήν την αφορμή ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνει μέσω του λογαριασμού του στο facebook, μήνυμα προς τους πολίτες, με σιβυλλικό -ενδεχομένως- τίτλο: «Ένα Μήνυμα Για Σένα». Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύει τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη -μια «φωλιά νερού» στην άνυδρη εποχή μας- για να δώσει το νόημα της δημιουργίας αυτού του Ινστιτούτου και ρίχνει νερό στον μύλο της πολιτικής αναμπουμπούλας σε Κουμμουνδούρου και Χαριλαόυ Τρικούπη.

«Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, τον διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο. Που μελετά την πραγματικότητα με στόχο να προτείνει ρεαλιστικούς τρόπους και να ανοίξει δρόμους για την αλλαγή της», λέει -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Σχεδιάζοντας, αποφασίζοντας, καλλιεργώντας, διεκδικώντας, αναπτύσσοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αγκαλιάζοντας, ενώνοντας. Οι ενεργητικές αυτές μετοχές εκφράζουν τη διάθεση και την απόφαση να μετέχουμε ενεργά, με τον δικό μας τρόπο και τα δικά μας μέσα, στη μεγάλη προσπάθεια, που εκδηλώνεται με πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο».

tsipras-kasselakis.jpg

Σε παράλληλο χρόνο, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, παίρνει σαφή θέση για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και την αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες», σημειώνει σε σ/ξή του στην «Καθημερινή». Κουβέντα για την ευρύτερη κεντροαριστερά, σε αυτήν τη φάση ο Χάρης Δούκας, αν και τέτοιο πρόσημο είχε η εκλογή του στη δημαρχία. Τώρα προέχει η... δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η οριοθέτηση είναι άμεσης προτεραιότητας και το μήνυμα είναι σαφές: The game is over, πρόεδρε Ανδρουλάκη, όχι άλλο παιχνίδι καθυστερήσεων.

Σε παράλληλο χρόνο ο Στέφανος Κασσελάκης πετάχτηκε από τις Σπέτσες στην Αθήνα να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τους στόχους και την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Είπε ότι θα πάει στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα, αλλά θα έχει και αυξημένες υποχρεώσεις γιατί ήδη έστειλε επιστολές για το δικό του Ινστιτούτο -ανάχωμα- στην επεκτατική τάση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Και αφού ξεμπέρδεψε με όλα αυτά επεστρεψε στις Σπέστες για να... συνεχίσει τη βόλτα του με τη Φάρλι.

doykas-androylakis.jpg

Σε παράλληλο χρόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης, παραμένει σιωπηλός και μετρά... τις μέρες, μέχρι τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την προσεχή Τετάρτη. Και ευτυχώς που δρόσισε λιγάκι ο καιρός γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης... το φυσάει και δεν κρυώνει με τη στάση του Χάρη Δούκα, για τον οποίο δήλωνε δικαιωμένος για την επιλογή και τη στήριξη στο πρόσωπό του, μετά τη νίκη του στον Δήμο της Αθήνας.

Μία σύγχρονη Βαβυλωνία στον χωροχρόνο της κεντροαριστεράς, και απομένει να δούμε ποιος θα παραμείνει στη Βαβυλώνα και αν θα υπάρξουν -και ποιοι- εκτοπισμένοι και... αιχμάλωτοι.