Μια σημαντική δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη το περασμένο Σάββατο σε τοπικό κανάλι της Θεσσαλονίκης πέρασε στα ψιλά, από την οποία προκύπτει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει «βάλει μπρος» να τα αλλάξει όλα. Η αποκάλυψη ότι πρόκειται να πάει σε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο -λίγους μήνες μετά από το τακτικό συνέδριο του Φεβρουαρίου-, καταδεικνύει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να αλλάξει πλήρως το κόμμα. Ο κύριος Κασσελάκης έκανε λόγο για «δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα, στα όργανα, στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο». Εκ πρώτης όψεως, θα έλεγε κανείς ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απλώς προσπαθεί να «πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του» -που έλεγε και το πρώτο του σλόγκαν- και να μην το αφήσει άλλο στα χέρια του Νίκου Παππά, ο οποίος είναι και ο «σκιώδης πρόεδρος», μιας κι εκείνος ήταν που τελικά επικράτησε στην μάχη της επιρροής στα όργανα, με αντίπαλο τότε τον Παύλο Πολάκη. Όμως δεν προκύπτει από πουθενά κάποια ρήξη των σχέσεων μεταξύ Νίκου Παππά και Στέφανου Κασσελάκη, ενώ αν το διακύβευμα για τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν ακριβώς αυτό, δεν θα φρόντιζε να προειδοποιήσει τόσο νωρίς τον Νίκο Παππά.

Συνεπώς, το «πρόβλημα» είναι άλλο. Είναι η ίδια η φυσιογνωμία του κόμματος. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την ίδια την αιτία που πρόβαλλε ως δικαιολογία ο Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα, ο κύριος Κασσελάκης είπε «Δεν έχω κρύψει ποτέ την πρόθεσή μου να μπορεί να γίνει η δημοκρατική παράταξη της χώρας. Η παράταξη η οποία με σύγχρονη Αριστερή πολιτική, θα ενώσει όλη την Κεντροαριστερά. Αυτό λοιπόν είναι αυτό που θα κάνουμε». Το πρόβλημα όμως, είναι ότι η απόφαση να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο -όπως θυμίζει συνεχώς ο Νίκος Παππάς- έχει ήδη παρθεί από το συνέδριο του κόμματος, το 2022 υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, η αιτιολογία του επερχόμενου καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άκυρη. Η μόνη λογική εξήγηση, είναι ότι με πρόσχημα μια αλλαγή που έχει ήδη γίνει εδώ και δυο χρόνια, ο Στέφανος Κασσελάκης πάει σε καταστατικό συνέδριο για να αλλάξει τον χαρακτήρα του κόμματος. Ως επιχειρηματίας, είναι λογικό να έχει παρατηρήσει ότι η «αγορά» της Αριστεράς είναι κορεσμένη, δηλαδή έχει πολλούς παίχτες για ένα αρκετά μικρό ακροατήριο, συνεπώς η εύλογη λύση είναι να μετακινήσει το ίδιο το κόμμα προς την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, μιας και εκεί έχει μονάχα έναν αντίπαλο, τον Νίκο Ανδρουλάκη, που στο μεταξύ «δεν τραβάει».

Τίτλοι «τέλους» για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η προοπτική κυβερνησιμότητας λοιπόν, περνάει από την Κέντροαριστερά και ο Στέφανος Κασσελάκης αυτό το γνωρίζει. Όπως επίσης γνωρίζει ότι οι Κεντροαριστεροί ψηφοφόροι έχουν άσχημες αναμνήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, καθώς υπέστησαν σκληρή πολεμική -στα όρια του bullying- και έτσι είναι πολύ δύσκολο για τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους, να συστρατευθούν με ένα κόμμα το οποίο τους πολέμησε τόσο πολύ. Η μόνη λογική λύση λοιπόν, είναι η αλλαγή σημάτων και ονόματος, ούτως ώστε να φαίνεται «Κασσελάκης» και όχι «ΣΥΡΙΖΑ». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο που έχει για πλατφόρμα στις περιοδείες του, δεσπόζει στην μια πλευρά η φωτογραφία του και στην άλλη το σλόγκαν της καμπάνιας. Με πολύ μικρά γράμματα -και σε σημείο που δεν φαίνεται, αρκετά κάτω από το σλόγκαν- υπάρχει το «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

Είναι λοιπόν προφανές ότι θα επιχειρηθεί η αλλαγή σημάτων και ονόματος, διότι στην πραγματικότητα, αποτελούν βαρίδι για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον συνδέουν με τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» εικάζουν ότι -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- ως όνομα του κόμματος θα επιλέξει το «Προοδευτική Συμμαχία», διότι αφενός δεν είναι τόσο αρνητικά φορτισμένο στην συνείδηση του κόσμου και έτσι γλιτώνει από το «ΣΥΡΙΖΑ» κρατώντας ταυτόχρονα το πρόσχημα ότι διατήρησε το δεύτερο συστατικό του ονόματος και αφετέρου, «γράφει» καλά στα αγγλικά το «Progressive Alliance». Εν αναμονή λοιπόν, το φθινόπωρο δεν είναι και τόσο μακριά.

Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη

«Επειδή ξέρω ότι πάρα πολλά θα γραφτούν και μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά τις ευρωεκλογές, θεώρησα σκόπιμο να εξηγήσω με διαφάνεια στον κόσμο, τι έχω στο μυαλό μου. Τι πραγματικά σκοπεύω να κάνω και πώς αυτό συνάδει με όσα έχω ήδη κάνει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής. Δεν έχω κρύψει ποτέ την πρόθεσή μου -το μόνο οικονομικά ανεξάρτητο κόμμα της χώρας, απ' τα μεγάλα κόμματα τέλος πάντων-, να μπορεί να γίνει η δημοκρατική παράταξη της χώρας. Η παράταξη η οποία με σύγχρονη Αριστερή πολιτική, θα ενώσει όλη την Κεντροαριστερά. Αυτό λοιπόν είναι αυτό που θα κάνουμε. Προφανώς, πρέπει να υπάρξουν και δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα, στα όργανα, στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Και σε εκείνο το συνέδριο, θα επιθυμούσα να υπήρχε μια πλατιά λαϊκή βάση, στην οποία να συμμετάσχουν και συμπολίτες μας προοδευτικοί και από άλλους χώρους, ή και από την αποχή. Γιατί πάρα πολλοί συμπολίτες μας που απείχαν, για πρώτη φορά, βλέπουν τώρα ότι κάτι πάει να γίνει διαφορετικά».

Δείτε το επίμαχο στιγμιότυπο