Με τον χρόνο για την Κυριακή των ευρωεκλογών να μετρά αντίστροφα και να απομένουν λιγότερες από 20 ημέρες, στην Κουμουνδούρου η αγωνία χτυπά κόκκινο. Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης τη μία να δηλώνει βέβαιος πως θα κόψει πρώτος το νήμα στις ευρωεκλογές, την άλλη να υποστηρίζει πως θα γράφει μπροστά 2 το ποσοστό και την τρίτη να βάζει ως πήχη το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023, όμως ο προβληματισμός και η ανησυχία στον κομματικό μηχανισμό είναι μεγάλη.

Τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων μόνο καθησυχαστικά δεν είναι. Το ανώτατο όριο που δίνουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά βίας ακουμπά το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Και αν ήταν βέβαια τα στελέχη ότι είναι εφικτός στόχος η αγωνία θα ήταν μικρότερη. Όμως δεν είναι. Το αντίθετο. Εμφανίζονται προβληματισμένα για τους ψηφοφόρους που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν το κόμμα τους. Κυρίως για το ότι θα βρεθούν στις κάλπες να ψηφίσουν.

Όπως είχε γράψει σε άρθρο του η φωνή του Αλέξη Τσίπρα και πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του -όταν βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου- Θανάσης Καρτερός, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδόν χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του 2023 εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης και απολιτίκ τακτικής του νέου προέδρου. Μιας τακτικής χωρίς ιδεολογία -που αν μη τι άλλο αποτελούσε ένα είδος συνδετικού κρίκου μαζί με τα παραμύθια περί αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος- και χωρίς συγκεκριμένους στόχους ως προς το κοινό που απευθύνεται το κόμμα.

Βλέποντας τον Στέφανο Κασσελάκη να δημιουργεί ένα άλλο κόμμα, ένα δικό του κόμμα προσωποπαγές και άνευ κατεύθυνσης, στελέχη που έδιναν και αγώνα πόρτα πόρτα στο παρελθόν έχουν μεταφερθεί σε μια… γκρίζα ζώνη ενώ κοιτούν και προς άλλα κόμματα όπως αυτό της Νέας Αριστεράς και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ακόμη και ο Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης δείχνει κάτι να τσιμπάει αυτήν την περίοδο.

Υπάρχουν πολλοί όμως που μένουν στην γκρίζα ζώνη, χωρίς να δείχνουν διάθεση να επανέλθουν στην Κουμουνδούρου. Προτιμούν να μην πάνε καν να ψηφίσουν αφού δεν βλέπουν καμία ταύτιση με τον νέο αρχηγό. Σε αυτό φυσικά δεν βοηθούν και οι… τσιπρικοί που κρατούν αποστάσεις από τον νέο πρόεδρο και τη γενικότερη συμπεριφορά του.

Αυτά και τα μηνύματα που λαμβάνουν από την περιφέρεια και τις περιοχές που επισκέπτεται ο Στέφανος Κασσελάκης κάνουν κάποιους στην Κουμουνδούρου να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.