Αρχίζει και έρχεται με εντατικό ρυθμό στον δημόσιο διάλογο, ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ -που τόσο διακαώς επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης- από κόμμα της Αριστεράς σε «κόμμα ΙΧ» απροσδιορίστου πολιτικής τοποθέτησης, για να μπορεί να χωρά μέσα στις καινούριες νόρμες, ο «πληθωρικός» πρόεδρός του. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είναι επικοινωνιολόγος του κυρίου Κασσελάκη, προέβη σε μια σοκαριστική αποκάλυψη: το παραδοσιακό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντικατασταθεί από ένα άλλο, το οποίο ουδεμία σχέση είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά.

Συγκεκριμένα ο κύριος Σπηλιωτόπουλος έστρεψε τα βέλη του προς τα στελέχη που έφυγαν κατά τη διάσπαση του περασμένου Νοεμβρίου και σχημάτισαν την Νέα Αριστερά, λέγοντας ότι «βιάστηκαν να τον αμφισβητήσουν και βιάστηκαν χωρίς πραγματικά καμία εκλογική διαδικασία, χωρίς πίστωση χρόνου να φύγουν και δημιούργησαν αυτή τη διάσπαση. Αυτοί που δεν άντεξαν τον κύριο Κασσελάκη, είναι αυτοί που έφυγαν». Εύκολα δέχεται κανείς το επιχείρημα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, καθώς πράγματι έφυγαν πολύ νωρίς. Αλλά ουδεμία εντύπωση προκαλεί, καθώς ο κύριος Κασσελάκης πήγε να κηρύξει τα καλά της καπιταλιστικής οικονομίας, σε ένα κόμμα το οποίο στο άκουσμα της λέξης «καπιταλισμός» βγάζει φλύκταινες. Ίσως να μην ήταν και αρκετά βοηθητικά τα εγκώμια που είχε γράψει ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αρθρογραφία του στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης.

Τι θα γίνει τελικά στις Ευρωεκλογές;

Ο κύριος Σπηλιωτόπουλος για την αντικατάσταση του εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε συγκεκριμένα: «ο κύριος Κασσελάκης, από την άλλη πλευρά έχει φέρει ένα καινούριο ακροατήριο (...) άρα έχουμε δηλαδή εισροή-εκροή και έχουμε ένα καλό ισοζύγιο. Θα έλεγα ότι έχουμε ένα καλό ισοζύγιο, το οποίο μάλλον γέρνει υπέρ των καινούριων μελών και φίλων που φέρνει ο κύριος Κασσελάκης», κάνοντας ξεκάθαρο ότι τα -δημοσκοπικά προς ώρας- ποσοστά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούνται κατά πλειοψηφία από ψηφοφόρους άσχετους με τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις -που επικαλέστηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του- τα δημογραφικά στοιχεία του νέου εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικά οι γυναίκες και κυρίως, η ηλικιακή ομάδα 17-35.

Εκ πρώτης όψεως, η αποδοχή στη νεολαία είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για τον κύριο Κασσελάκη. Όμως, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, δεν είναι «αξιόπιστοι ψηφοφόροι», δηλαδή η εμφάνισή τους στις κάλπες την ημέρα των εκλογών, μπορεί να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες. Και ένας εξ αυτών, είναι για παράδειγμα η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών: μια καλοκαιρινή Κυριακή, που ενδεχομένως να προτιμήσουν να πάνε για βουτιές, αντί για να ψηφίσουν. Σε αυτό ποντάρει άλλωστε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, για αυτό και δεν έχει κάνει ακόμη την γενναία «κωλοτούμπα» για το αφήγημα της 2ης θέσης στις ευρωεκλογές. Κυριακή, κοντή γιορτή.

Η δήλωση του Άρη Σπηλιωτόπουλου

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός πια; Είναι ο Κασσελάκης;»

Άρης Σπηλιωτόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο κύριος Κασσελάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό το κόμμα, με τη συγκεκριμένη φυσιογνωμία του, με το συγκεκριμένο ακροατήριό του, με τα μέλη του, με τους ψηφοφόρους τους, πέρασε από αυτές τις συγκρούσεις που πέρασε, έτσι;»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Μιλάει σε αυτό το ακροατήριο, ή μαζεύει κόσμο ο Κασσελάκης, που ίσως να μην ψήφιζε, ίσως να μην ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει ένα πρόσωπο νέο;»

Άρης Σπηλιωτόπουλος: «Αυτοί που δεν άντεξαν τον κύριο Κασσελάκη, είναι αυτοί που αποχώρησαν και κατά τη δική μου εκτίμηση - γιατί πολιτικός παραμένω, έτσι; Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι έκαναν λάθος. Γιατί έκαναν λάθος; γιατί ένας δημοκρατικά εκλεγμένος από τη βάση αρχηγός, πρέπει να έχει την αντίστοιχη πίστωση χρόνου, για να δοκιμάσει τις ικανότητές του. Νομίζω ότι βιάστηκαν να τον αμφισβητήσουν και βιάστηκαν χωρίς πραγματικά καμία εκλογική διαδικασία, χωρίς πίστωση χρόνου να φύγουν και δημιούργησαν αυτή τη διάσπαση. Αυτοί που δεν άντεξαν τον κύριο Κασσελάκη, είναι αυτοί που έφυγαν. Από εκεί και έπειτα, όσοι έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς είναι άνθρωποι που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως ο κύριος Κασσελάκης, από την άλλη πλευρά έχει φέρει ένα καινούριο ακροατήριο. Άρα, με καινούριους ψηφοφόρους συμπληρώνει τις απώλειες που είχε από τη μεγάλη διάσπαση και από τις τελευταίες συγκρούσεις, που τραυμάτισαν την παλιά βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα έχουμε δηλαδή εισροή-εκροή και έχουμε ένα καλό ισοζύγιο. Θα έλεγα ότι έχουμε ένα καλό ισοζύγιο, το οποίο μάλλον γέρνει υπέρ των καινούριων μελών και φίλων που φέρνει ο κύριος Κασσελάκης».

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα δηλαδή, αλλάζει και το μίγμα το εκλογικό που απευθύνεται;»

Άρης Σπηλιωτόπουλος: «Αλλάζει και το μίγμα το εκλογικό στο οποίο απευθύνεται. Θεωρώ δηλαδή ότι ανανεώνει ένα κομμάτι ο κύριος Κασσελάκης, του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δημιουργεί de facto, ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ».