Στην «γραμμή Σπίρτζη» προσχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Γιάννη Κολοκυθά, Παναγιώτη Στάθη και Μανώλη Αναγνωστάκη. Κληθείς να τοποθετηθεί εάν υπάρχει σχεδιασμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -με την μεθοδολογία Ζαχαριάδη-Δούκα για τον δήμο Αθηναίων-, προκειμένου να υπάρξει κοινή κάθοδος μεταξύ των δυο κομμάτων στις ευρωεκλογές, ο Γιάννης Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε στις ευρωεκλογές, ούτε και στις εθνικές εκλογές, διότι δεν υπάρχει δεύτερος γύρος.

Αντί όμως να μείνει στην τεχνική διάσταση του θέματος, κι απλώς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ως τεχνικώς αδύνατον, ο Γιάννης Ραγκούσης πήγε το σκεπτικό του ένα βήμα πάρα πέρα, λέγοντας ότι ακριβώς επειδή ο τρέχων εκλογικός νόμος, είναι η ενισχυμένη αναλογική, που αποδίδει τις bonus έδρες στο πρώτο κόμμα -η οποία ενισχυμένη αναλογική δεν μπορεί να αλλάξει ούτε εύκολα, αλλά ούτε και γρήγορα- de facto βγάζει νικητή την Νέα Δημοκρατία. Υπό αυτό το πρίσμα, η μόνη διέξοδος που βλέπει ο Γιάννης Ραγκούσης, είναι ο ενιαίος φορέας με το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, «ΠΑΣΟΚ ΣΩΣΕ ΜΑΣ!». Το εάν αυτό θα γίνει με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με κορμό το ΠΑΣΟΚ, ή αν θα συσταθεί νέος φορέας που θα τους περικλείει και τους δυο, είναι δευτερεύουσας σημασίας, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα -εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο-, σε κάθε περίπτωση αρχηγός θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Υπενθυμίζουμε ότι, η πάγια θέση του Νίκου Ανδρουλάκη στις πρώτες κάλπες των εθνικών εκλογών του 2023 -που ίσχυε η απλή αναλογική-, η σταθερή του θέση ήταν να διαλέξει αυτός τον πρωθυπουργό - δηλαδή τον εαυτό του.

Θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσει ο Γιάννης Ραγκούσης, πώς αντιμετωπίζεται ο υπαρξιακός κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συγχώνευσή του με το ΠΑΣΟΚ. Μάλλον το υπαρξιακό του θέματος, δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το λύσουν εσωτερικά. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχει η κριτική που άσκησε στα τρία επικοινωνιακά «αυτογκόλ» του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή τον δανεισμό που έκανε στο κόμμα, την κοινοβουλευτική ομάδα στις Σπέτσες, καθώς και την πρόταση υπουργοποίησής του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 2019. Κι αυτό, διότι κριτική -μέχρι χθες τουλάχιστον- ερχόταν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν με το «ένα πόδι» στην Νέα Αριστερά. Καθώς όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη κριτική ασκείται ακόμη και από τους «ΠΑΣΟΚογενείς». Δηλαδή χαρακτηρίζεται αυτοδικαίως, ως «κίνηση μεγάλου παίκτου». Εύγε Στέφανε!

Η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση

Γιάννης Κολοκυθάς: «Το πρότυπο του κυρίου Ζαχαριάδη με τον κύριο Δούκα, είναι και ένα πρότυπο για τις ευρωεκλογές, για να πορευθείτε μαζί; Το λέει ο κύριος Σπίρτζης, το λένε κάποια στελέχη - θέλετε να πάτε με το ΠΑΣΟΚ; Ξεκάθαρα».

Γιάννης Ραγκούσης: «Δεν μπορεί να δουλέψει η ίδια πολιτική μεθοδολογία στις εθνικές εκλογές. Γιατί στις εθνικές εκλογές, δεν είναι ένα σύστημα δυο γύρων. Στις εθνικές εκλογές, όποιος βγει πρώτος, λόγω του bonus, του νόμου της ενισχυμένης αναλογικής -που ήρθε για καμιά δεκαριά χρόνια εν τω μεταξύ, αυτός ο νόμος δεν αλλάζει εύκολα- σημαίνει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Άρα δεν θα έχεις δυνατότητα δεύτερου γύρου στις εθνικές εκλογές για να πεις "δεν πειράζει, μένω τρίτος και στηρίζω το ΠΑΣΟΚ" ή αντίστροφα, το ΠΑΣΟΚ εμάς».

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα, χρειάζεται ενιαίος φορέας».

Γιάννης Ραγκούσης: «Προφανώς χρειάζεται ένας φορέας και υπ' αυτή την έννοια κύριε Στάθη, ή θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ -που εμείς θέλουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-, ή αντικειμενικά θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, προφανώς θα αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση στη χώρα, δεδομένου ότι θα έχουμε και τρία χρόνια περιθώριο, για το αν θα υπάρξει κάποιο -»

Παναγιώτης Στάθης: «Ποιος πρέπει να είναι -εφόσον είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές- ο κεντρικό πυρήνας; Δεν πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ τότε;»

Γιάννης Ραγκούσης: «Αυτή τη στιγμή εμείς οφείλουμε -και θα δώσουμε τη μάχη- να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - και πραγματικά, είναι εφικτό να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο κόμμα. Ακόμη και μετά από όλη αυτή τη δυσφήμηση που έχουμε φάει αυτούς τους μήνες (...) ο αλληλοσπαραγμός, ο εμφύλιος ο εσωκομματικός, είμαστε μια ανάσα από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Έχει πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα; Πάει προς τα κάπου;»

Γιάννης Ραγκούσης: «Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει η πορεία που έχει αυτή τη στιγμή χαράξει, ότι πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει τώρα που -επαναλαμβάνω- είναι ορφανό αυτό το μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, που δεν δηλώνει ψήφο σε εμάς, ενώ δήλωνε. Ή στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ψήφιζε. Αυτό το κομμάτι να είναι ένα κομμάτι του εκλογικού κόμματος, στο οποίο θα ξανασυστηθούμε (...) ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπαρξιακός».

Παναγιώτης Στάθης: «Έχω τρία θέματα: το ένα είναι το δάνειο στο κόμμα, το δεύτερο είναι η κοινοβουλευτική ομάδα στις Σπέτσες και το τρίτο είναι η αποκάλυψη, περί προτάσεως υπουργοποίησης του κυρίου Κασσελάκη, από τον κύριο Μητσοτάκη το 2019. Καλό ή κακό για το κόμμα, αυτά τα ζητήματα;»

Γιάννης Ραγκούσης: «Τι εννοείτε, καλό ή κακό;»

Παναγιώτης Στάθης: «Κάνουν καλό στο κόμμα οι αναφορές αυτές;»

Γιάννης Ραγκούσης: «Η δημοσιότητα που δόθηκε σε αυτά τα θέματα - τι θα σας πω εγώ τώρα; Ότι ήταν μια δημοσιότητα, που μας έκανε καλό; Προφανώς, αυτό δεν θα ήταν σοβαρό από πλευράς μου, να το ισχυριστώ. Νομίζω ότι όλοι το έχουμε καταλάβει αυτό το πράγμα και νομίζω ότι πρέπει το επόμενο διάστημα, να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».