Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη άσκησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα, Γιάννη Ντσούνο και Αντώνη Αντζολέτο. Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου, περί της αλλαγής ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωαριστερά στους ευρωσοσιαλιστές, ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε σκωπτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια διαδικασία μετάλλαξης και ότι το κόμμα φεύγει από το έδαφος της Αριστεράς, για να προσθέσει ότι φεύγει και από το έδαφος της σοβαρότητας.

Ενδιαφέρον όμως έχει το όραμα της Νέας Αριστεράς για τις ευρωεκλογές, καθώς το διακύβευμα που έθεσε ήταν το πώς θα ανακοπεί η άνοδος της Ακροδεξιάς. Προσπερνώντας τα προφανή, δηλαδή ότι για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη αυτό που ευθύνεται είναι η υιοθέτηση ακροαριστερών πολιτικών από την ΕΕ (με τα γνωστά open borders, refugees welcome της Άνγκελα Μέρκελ και τις ΜΚΟ που σιτίζονται από το μεταναστευτικό - και που πλείστοι ευρωβουλευτές της ευρωαριστεράς είναι μέλη αυτών των ΜΚΟ), εκεί που αξίζει να σταθεί κανείς είναι η παντελής απουσία πραγματικού οράματος της Αριστεράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Χαρίτσης είπε ότι οι ευρωεκλογές «είναι μια μάχη σημαντική για την Ευρώπη, την Ελλάδα και για τη Νέα Αριστερά, βεβαίως. Είναι μια μάχη -επιτρέψτε μου να πω- υπαρξιακή για την πορεία που θα έχει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς είναι πολύ μεγάλος. Εμείς λοιπόν θα δώσουμε μια μάχη για μια Ευρώπη που πρέπει να είναι κοινωνική, για μια Ευρώπη η οποία θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική και μια Ευρώπη που πρέπει να δημιουργήσει ανάχωμα στην άνοδο της Ακροδεξιάς». Κρατά κανείς τις λέξεις «κοινωνική», «συμπεριληπτική» και «αντιακροδεξιά», οι οποίες είναι εντελώς κενές περιεχομένου, όταν το διακύβευμα είναι η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ουδεμία σκέψη για το πώς θα πρέπει να αναπτυχθεί η οικονομία της, το πώς θα μπορέσουν επιτέλους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν ενιαία εξωτερική πολιτική, ούτως ώστε στο μέλλον να μπορεί να επιτέλους να κάνει προβολή της ισχύος της, ενώ για την ενιαία άμυνα των ευρωπαϊκών συνόρων -είτε σε επίπεδο αστυνόμευσης είτε στρατιωτικής ισχύος- ούτε λόγος. Το μοναδικό θέμα που απασχολεί την Αριστερά είναι να προβάλλει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της ως τα πλέον μείζονα επίδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Πολιτικά μιλώντας, η Αριστερά είναι απελπιστικά «λίγη» για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό και θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο στις προσεχείς εκλογές.

Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση

Χρήστος Κούτρας: «Η Νέα Αριστερά σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί; Σκέφτεστε κι εσείς τους ευρωσοσιαλιστές;»

Αλέξης Χαρίτσης: «Όχι. Εμείς ανήκουμε στην Αριστερά - ανήκουμε στην ευρωπαϊκή Αριστερά και βεβαίως θα είμαστε στην ευρωπαϊκή Αριστερά, δεν υπάρχει συζήτηση επ' αυτού».

Χρήστος Κούτρας: «Ο στόχος για τις ευρωεκλογές ποιος είναι, κύριε Χαρίτση;»

Αλέξης Χαρίτσης: «Ο στόχος για τις ευρωεκλογές είναι η Νέα Αριστερά να εδρεώσει την παρουσία της. Είναι μια μάχη που είναι σημαντική για την Ευρώπη, την Ελλάδα και για τη Νέα Αριστερά, βεβαίως. Είναι μια μάχη η οποία είναι -επιτρέψτε μου να πω- υπαρξιακή για την πορεία που θα έχει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς είναι πολύ μεγάλος. Εμείς λοιπόν θα δώσουμε μια μάχη, για μια Ευρώπη που πρέπει να είναι κοινωνική, για μια Ευρώπη η οποία θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική και μια Ευρώπη που πρέπει να δημιουργήσει ανάχωμα στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Και θεωρώ ότι είναι μια μάχη, στην οποία η Νέα Αριστερά μπορεί να τα πάει πάρα πολύ καλά».

Αντώνης Αντζολέτος: «Επειδή έχετε φύγει πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ -έχετε διαφωνήσει για πάρα πολλά θέματα- πιστεύετε πως η πρόταση των τριών στελεχών να φύγουν από την ευρωομάδα της ευρωαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει το προφίλ του κόμματος; Είναι ένα κόμμα που πηγαίνει προς το κέντρο με τον κύριο Κασσελάκη;»

Αλέξης Χαρίτσης: «Το είχαμε πει από την αρχή, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα το οποίο φεύγει από το έδαφος της Αριστεράς. Επιτρέψτε μου να πω ότι -για εμένα είναι πιο σημαντικό- φεύγει και από το έδαφος της σοβαρότητας πολλές φορές».