Ως προσπάθεια υπεκφυγής του απολογισμού του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύει η Κατερίνα Νοτοπούλου την όλη συζήτηση περί του «μαύρου χρήματος» στα πολιτικά κόμματα, την οποία εισήγαγε ο Στέφανος Κασσελάκης και που εμέσσως καταλόγησε τη χρήση μαύρου χρήματος και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης με δηλώσεις του. Κληθείσα να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, η κυρία Νοτοπούλου είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι ο κύριος Αποστολάκης ήθελε να πει κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απαντήσουν στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, η Ράνια Σβίγκου, ο Πάνος Ρήγας, άνθρωποι που έχουν διατελέσει γραμματείς του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση ούτε με μαύρα ταμεία, ούτε με μάυρα χρήματα». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης το είπε, η κυρία Νοτοπούλου είπε ότι «όποιος έχει στοιχεία, θα πρέπει να τα δώσει στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε τέτοιο υπονοούμενο». Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να το φανταστεί η κυρία Νοτοπούλου, μιας και ο Στέφανος Κασσελάκης πράγματι το είπε.

Ενδιαφέρον όμως έχει η εξήγηση την οποία δίνει η Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφορικά με το πώς εισήχθη στον δημόσιο διάλογο η αιτίαση του Στέφανου Κασσελάκη ότι "παρέλαβε χάος" από την προηγούμενη ηγεσία, καθώς όπως είπε «δεν ξέρω πώς φτάσαμε στη "θεωρία του χάους". Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή υπήρχε ένα ζήτημα, μια δανειοδότηση από τον πρόεδρο Κασσελάκη θέλοντας να συνδράμει σε μια δυσκολία που υπήρχε με την υποχρηματοδότηση. Δεν έχουν καμία ενημέρωση τα όργανα του κόμματος. Καμία ενημέρωση, εμείς γνωρίζουμε αυτά που δημόσια έχουν κατατεθεί. Κι εγώ, ως μέλος της πολιτικής γραμματείας, γνωρίζω εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχουν ειπωθεί από τους ίδιους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις (...) Μπορώ να πω όμως, ότι αυτό που έχει συμβεί, είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Και κανείς δεν μπορεί να υπεκφύγει της συζήτησης, για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Εφευρίσκοντας εσωτερικούς εχθρούς για αντιπερισπασμό

Είναι προφανές ότι μεγάλη μερίδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «εφευρίσκει νέους εσωτερικούς εχθρούς», προκειμένου να λειτουργήσει η τεχνητή ένταση ως αντιπερισπασμός, ούτως ώστε να μην απολογηθεί στα όργανα του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι όμως ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν μπορεί να του βγαίνει πάντα σε καλό. Ιδίως από τη στιγμή που έχει ήδη βάλει στο «στόχαστρο» μεγάλη μερίδα βουλευτών και στελεχών, τα οποία τον στήριξαν κατά την εκλογική διαδικασία. Η συγκεκριμένη ακροβασία είναι αρκετά επικίνδυνη, διότι ακόμη κι αν καταφέρει και του «βγει», μοιραία όλοι οι νυν υποστηρικτές του, θα αναρωτιούνται για το πότε θα έρθει και η δική τους ώρα για να απολυθούν, ή και να «βγουν στον τάκο» ως οι «νέοι εσωτερικοί εχθροί». Εν αναμονή λοιπόν, της επιστροφής του Στέφανου από τις ΗΠΑ...

Η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου

Χρήστος Κούτρας: «Βγήκε και είπε ο κύριος Κασσελάκης ότι υπάρχουν μαύρα χρήματα σε όλα τα κόμματα. Και είπε ότι "ο δικός μου ο ΣΥΡΙΖΑ, μαύρα χρήματα δεν θα πάρει". Βγήκε ο κύριος Αποστολάκης -σχεδόν alter ego του κυρίου Κασσελάκη και εκ των κορυφαίων στελεχών πια του ΣΥΡΙΖΑ- και είπε ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα χρήματα».

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Θέλω να πιστεύω ότι ο κύριος Αποστολάκης ήθελε να πει κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απαντήσουν στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, η Ράνια Σβίγκου, ο Πάνος Ρήγας, άνθρωποι που έχουν διατελέσει γραμματείς του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση ούτε με μαύρα ταμεία, ούτε με μαύρα χρήματα. Τώρα πώς έχουμε φτάσει (...) να συζητάμε για το ότι όλα τα κόμματα είναι ίδια, πραγματικά μου είναι ακατανόητο. Και εφιστώ την προσοχή: αυτή είναι μια συζήτηση που ρίχνει νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς - το "όλα τα κόμματα είναι ίδια", έπρεπε να μείνουμε πάρα πολύ μακριά απ' αυτό. Όταν ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στην πολιτική, εμείς πρέπει να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης -»

Χρήστος Κούτρας: «Ο κύριος Κασσελάκης το είπε».

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Θα το ξαναπώ, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Και όποιος έχει στοιχεία, θα πρέπει να τα δώσει στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε τέτοιο υπονοούμενο. Ξαναλέω όμως, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε συντεταγμένα στα όργανα του κόμματος (...) και να δούμε τι κάνουμε. Η διαφάνεια όμως στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων, πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο. Και η διαδρομή όλων μας, είναι γνωστή».

Γιαννης Ντσούνος: «Πάντως και για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι παρέλαβε χάος».

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Εγώ θυμάμαι ότι -»

Χρήστος Κούτρας: «Και παρέλαβε από τον Τσίπρα, για να μην ξεχνιόμαστε. Δεν παρέλαβε από εμένα».

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Δεν ξέρω πώς φτάσαμε στη "θεωρία του χάους". Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή υπήρχε ένα ζήτημα, μια δανειοδότηση από τον πρόεδρο Κασσελάκη θέλοντας να συνδράμει σε μια δυσκολία που υπήρχε με την υποχρηματοδότηση. Δεν έχουν καμία ενημέρωση τα όργανα του κόμματος. Καμία ενημέρωση, εμείς γνωρίζουμε αυτά που δημόσια έχουν κατατεθεί. Κι εγώ, ως μέλος της πολιτικής γραμματείας, γνωρίζω εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχουν ειπωθεί από τους ίδιους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Δηλαδή, τι μεσολάβησε όλη αυτή την περίοδο, δεν μπορώ να σας το απαντήσω εγώ. Μπορώ να πω όμως, ότι αυτό που έχει συμβεί, είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Και κανείς δεν μπορεί να υπεκφύγει της συζήτησης, για το εκλογικό αποτέλεσμα».