«Πόσο νέος είναι τελικά ο κ. Κασσελάκης όταν έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν κλήθηκε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, να τοποθετηθεί σχετικά με τα περί «νέου» και «άφθαρτου» που επιχειρούν να αποδώσουν στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσοι φιλοτεχνούν το προφίλ του.

«Εκεί», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, αν τελικά αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως νέο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιτρίνα, η οποία ανακυκλώνει τα πιο παλιά, τα πιο φθαρμένα υλικά, τα οποία καταδικάστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου».

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να λανσάρεται ως νέος και άφθαρτος. Όμως προς το παρόν αναλώνει τον χρόνο του με την προσωπική του προβολή. Με τη χρήση και ιδιωτικού συνεργείου που τον ακολουθεί παντού για λήψεις και φωτογραφήσεις. Σε κάθε βήμα. Ακόμη κι εκεί που δεν θέλει… κάμερες, όπως έγινε στην περίπτωση της επίσκεψής του στον Βόλο.

Χωρίς πολιτικές θέσεις, χωρίς να διαθέτει λόγο και φυσικά χωρίς καμία πρόταση, παρουσιάζει το… κενό ως άποψη με τρόπο που παραπέμπει κυρίως στον Παύλο Πολάκη.

Οι αναρτήσεις του και οι επιθέσεις που επιχειρεί να εξαπολύσει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αποτυπώνουν την τακτική του πολακισμού στην ευρύτερη λογική του λαϊκισμού που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως τάσεων και ιδεολογικών προσανατολισμών.

Οι υπαρχηγοί του Κασσελάκη

Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης φωτογραφίζεται οπουδήποτε βρεθεί, σηκώνει ένα φτυάρι με λάσπη ή αγκαλιάζει πληγέντα στον Βόλο –που πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για στενό συγγενικό πρόσωπο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ– οι υπαρχηγοί του κάνουν παιχνίδι.

Ο Παύλος Πολάκης έχει ξαναπάρει το όπλο του, το πληκτρολόγιο, και βάλλει κατά πάντων. Και κατά των εσωκομματικών αντιπάλων και κατά αυτών που επικρίνουν τον νέο… αρχηγό του. Οι περιπτώσεις του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη και του υποψηφίου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού είναι οι πιο πρόσφατες και οι πιο αποκαλυπτικές των προθέσεων του υπαρχηγού Β΄ του Στέφανου Κασσελάκη.

Την ίδια στιγμή, ο υπαρχηγός Α΄, ο Νίκος Παππάς, που ως ένας εκ των αρχικών υποψηφίων στήριξε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, σχεδιάζει το πλάνο γύρω από το οποίο θα στηθεί ο πολιτικός λόγος του νέου επικεφαλής της Κουμουνδούρου.

Είναι αυτός που καθορίζει τι θα ειπωθεί –με λίγες λέξεις– ως τοποθέτηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημερώνεται για τις δηλώσεις αλλά και τις ανακοινώσεις που εκδίδει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία.

Η περίπτωση Αποστολάκη

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν είναι υπαρχηγός. Είναι δίπλα στον Κασσελάκη ως ένα είδος «πολιτικού» σωματοφύλακα. Κάτι σαν τον Φλαμπουράρη του Τσίπρα, αλλά όχι σε ρόλο μέντορα. Περισσότερο κρατά μια ομπρέλα… προστασίας πάνω από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τα παραπάνω δείχνουν αυτό ακριβώς που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ότι δηλαδή πρόκειται για μια βιτρίνα πίσω από την οποία… εργάζονται αυτοί που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «βαρίδια» για την πορεία του κόμματος. Και είναι αυτοί που εκφράζουν την τοξικότητα που αποτέλεσε πληγή ανοιχτή για το πολιτικό σύστημα τα χρόνια που πέρασαν.

Ένα είναι βέβαιο: προς το παρόν ανανέωση δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα δείγματα γραφής σίγουρα δεν είναι δείγματα γραφής μιας ουσιαστικής ανανέωσης. Πέραν της εικόνας, άμα σκαλίσει κανείς λίγο πιο βαθιά βλέπει τα πιο προβληματικά πρόσωπα, τον κ. Παππά του 13-0, τον κ. Πολάκη, δεν χρειάζεται νομίζω να πω πολλά εγώ, οι πολίτες έχουν σχηματίσει την άποψή τους. Αυτοί φαίνεται να κάνουν κουμάντο αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει προς κάτι καινούργιο, μοντέρνο, πάντως δεν υπηρετείται με τέτοιες επιλογές».