Δεν υπάρχει αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτό προκύπτει από συζητήσεις που έχουν οι πολιτικοί συντάκτες με στελέχη του κόμματος για τη διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ελπίζουν ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα ψηφίσουν περίπου οι μισοί από όσους ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος.

ΓΕΝΙΚΑ η εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι δεν συγκινεί την κοινωνία. Με εξαίρεση τον κομματικό πυρήνα της Κουμουνδούρου και μερικούς φίλους ή συγγενείς βουλευτών και κομματικών στελεχών, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες για τις κάλπες.

ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ αυτό; Φυσικά. Είναι αδιάφορη η κοινωνία για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το κόμμα αυτό δεν πείθει ότι εάν αλλάξει αρχηγό θα αλλάξει ιδέες και πρακτικές. Η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με αναποτελεσματικές πολιτικές και δεν τον εμπιστεύεται ως κόμμα που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρότασης εξουσίας.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το σημείο-κλειδί για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Οτι έχει συνδεθεί με μια πολύ άσχημη περίοδο για την κοινωνία και την Ελλάδα γενικότερα και κανένας επειδή δεν θέλει να ξαναζήσει κάτι τέτοιο, δεν εμπιστεύεται το κόμμα του Τσίπρα, της Αχτσιόγλου και του Κασσελάκη.

Οι εσωκομματικές εκλογές, για να αποκτήσουν ευρύτερο ενδιαφέρον για τους πολίτες και την κοινωνία, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι διαθέτει τα στελέχη και το πρόγραμμα για να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας. Τέτοια πρόταση που να πείθει το σύνολο των πολιτών δεν διαθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιστρέψει σε ποσοστά κόμματος εξουσίας ώστε να κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Οποια και αν είναι η πορεία της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας και μηδενισμού. Σε ένα κόμμα που για την περίοδο του 2015 δοκιμάστηκε από τους πολίτες, αλλά σήμερα που άλλαξαν οι εποχές κανένας δεν θέλει περιπέτειες και ρίσκα. Το λάθος έγινε μια φορά. Ποτέ ξανά…

Ο νεότερος υποψήφιος περιφερειάρχης της χώρας

Ο πιο νέος υποψήφιος περιφερειάρχης της χώρας ονομάζεται Βασίλης Ρόκος. Είναι 34 ετών, διεκδικεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει πλούσια κοινωνική δράση, άριστες σχέσεις με την Εκκλησία. Σπούδασε στο ΑΠΘ Πολιτικές Επιστήμες και πρόσφατα έγινε δεκτός από το φημισμένο Πανεπιστήμιο MIT όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τομέα του μάνατζμεντ, κάτι που παρακολούθησε και σε αντίστοιχο Πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Μαζί με τον αδελφό του Γιώργο δημιούργησαν μια εταιρεία startup, εξαγωγική, και σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε 55 χώρες, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Μια ξεχωριστή περίπτωση που αξίζει να προβληθεί…

Γκρίνια των υποψηφίων για το τηλεοπτικό σποτ

Πολλά παράπονα μαθαίνω ότι έχουν οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ για το σποτάκι που δείχνει μόνο τον απερχόμενο Αλέξη Τσίπρα και όχι τους υποψήφιους διαδόχους του. Σε συζητήσεις που είχαν με δημοσιογράφους εξέφραζαν την απορία τους γιατί δεν προβλήθηκαν οι ίδιοι στο σποτ. Ο Τζουμάκας το προχώρησε ακόμα περισσότερο. Βγήκε στο Action 24 και επιτέθηκε στους οργανωτές του Συνεδρίου και όσους ετοίμασαν το σποτ γιατί δεν συμπεριέλαβαν τους πέντε υποψηφίους. Πρώτη φορά βλέπουμε σποτ για εσωκομματικές εκλογές χωρίς τους υποψηφίους!…