Η Έφη Αχτσιόγλου έχει βγάλει σχεδόν όλη την προεκλογική εκστρατεία για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, δείχνοντας ότι μετράει πολύ προσεκτικά τα λόγια της.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Υπό τη δημοσιογραφική πίεση στο Mega, είπε κάτι που ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για ό,τι αφορά στη συνοχή και την ενότητα του κόμματος.

Μιλώντας για τη διαμόρφωση των εσωτερικών ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών, εφόσον αναδειχθεί η ίδια πρόεδρος του κόμματος, ανέφερε πως «θα έχουμε ένα κόμμα με κανόνες, οι οποίοι θα ισχύουν από τον πρόεδρο μέχρι το κάθε μέλος». «Προφανώς θα έχουμε εσωκομματική δημοκρατία, αλλά άπαξ και λαμβάνεται μία απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει και θα τηρείται από όλους», ξεκαθάρισε η Αχτσιόγλου.

Όταν τη ρώτησε η δημοσιογράφος τι είδους συμπεριφορά επιφυλάσσει η ίδια, εφόσον κερδίσει την εσωκομματική εκλογική μάχη, στους Παύλο Πολάκη (στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη) και Νίκο Παππά, ο οποίος διεκδικεί επίσης την προεδρία, και αν θα εμπιστευτεί η ίδια κάποιον τομέα στον νέο ΣΥΡΙΖΑ στα δύο αυτά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η σιβυλλική απάντηση της Αχτσιόγλου έκρυβε μια έμμεση προειδοποίηση: «Βλέπω το καλό σενάριο ότι θα δεχτούν να δεσμευτούν σε αυτά που περιγράφω».

Πρόσωπο που υποστηρίζει σήμερα τον Κασσελάκη και ο οποίος βρέθηκε στον γνωστό πεζόδρομο δίπλα στην Κουμουνδούρου ακούστηκε να λέει ότι «αν η Αχτσιόγλου νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαγαζάκι που της ανήκει» σε λίγες ημέρες θα καταλάβει ότι κάνει λάθος. «Το Μανιφέστο» έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη από την πρώτη στιγμή έναρξης της διαδικασίας για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το ήδη υπάρχον σκηνικό δύσκολα μπορεί να συνυπάρξουν όλοι οι παραπάνω την επόμενη μέρα στο ίδιο κόμμα.

Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών, στελέχη που είναι κοντά σε δύο άλλους υποψήφιους προέδρους υπενθύμιζαν ότι η Αχτσιόγλου είχε αναφέρει στο Διαρκές Συνέδριο την περίφημη – για τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ– φράση «έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας», εκτιμώντας τότε ότι αφορούσε τον Πολάκη. Οι ίδιοι κύκλοι απαντούσαν ξεκάθαρα σηκώνοντας το γάντι ότι «αν η Αχτσιόγλου δεν δέχεται καμία έκρηξη αρρενωπότητας, θα ήταν καλό να ξεκινήσει από το στενό περιβάλλον της».

Σε άλλο σημείο η υποψήφια για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε για τις αντικειμενικές ευθύνες που είχε ως τομεάρχης οικονομίας στο πεδίο της αποτυχίας να πειστούν για το πρόγραμμα του κόμματος οι πολίτες, απέφυγε να απαντήσει, ρίχνοντας έμμεσα την ευθύνη και στον απερχόμενο πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Πολλαπλές ερμηνείες

Αμέσως μετά τη συγκεκριμένη συνέντευξη υπήρξαν αντιδράσεις στο Διαδίκτυο από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν τις δικές τους ερμηνείες. Σχολιάζοντας τη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και τα αίτια αυτής, αλλά και το πώς θα καταφέρει η ίδια να πείσει την κοινωνία, όταν δεν το κατάφερε ο Τσίπρας, η Αχτσιόγλου δήλωσε πως επιμένει «ότι δεν πρέπει να βάζουμε το ζήτημα στο όνομα, αλλά στο αν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη στο χώρο μας».

Σταθερά ανοδικές συγκεντρώσεις, πάντως, κάνουν τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Παππάς όσο και η Αχτσιόγλου. Και οι δύο έχουν αφήσει το lifestyle των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ –εντελώς οξύμωρο– στον Κασσελάκη, ο οποίος εθεάθη να ανεβαίνει τα καμένα του Εβρου με τα... ταμπά παπούτσια του σαλονιού!

Από τη Δάφνη στην κεντρική προεκλογική ομιλία του ο Παππάς έκανε έκκληση να πέσουν οι τόνοι εν όψει των εσωκομματικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, προφανώς γιατί βλέπει το κακό να έρχεται με δρασκελιές... «Κάθε ένας έχει δικαίωμα να κριθεί για την πορεία και την ατζέντα του», είπε, ενώ χαρακτήρισε αναζωογονητική τη διαδικασία συμμετοχής και επιλογής του νέου προέδρου του κόμματος που νοηματοδοτεί την επανεκκίνηση ύστερα από ένα δύσκολο, εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως είπε ο Παππάς, το μείζον στοίχημα είναι η μεγάλη προσέλευση στη διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση να είσαι μέλος για να μπορέσεις να ψηφίσεις.

Όταν ρωτήθηκε για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «από το 2019 και μετά κοντοσταθήκαμε, φρενάραμε τη διαδικασία μετασχηματισμού μας», ενώ ο ίδιος ο Τσίπρας είχε μιλήσει για εντολή από τις κάλπες μετασχηματισμού του κόμματος σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη.

Ο Παππάς χαρακτήρισε ιστορικά παράδοξο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα δύο εκατομμυρίων ψήφων και ελάχιστων μελών. «Ηταν αναντιστοιχία χωρίς προηγούμενο», είπε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να παραδεχτούμε πως καθυστερήσαμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας έναντι των προσδοκιών του δημοκρατικού κόσμου».

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε συσπείρωση των δυνάμεών του στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη, περιοχές στις οποίες εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός. Πάντως, για μια ακόμα μέρα στην προεκλογική πορεία για τον νέο πρόεδρο, το κλίμα φορτίστηκε, δίνοντας μηνύματα αποσυσπείρωσης παρά μηνύματα ενότητας.