Όσοι γνωρίζουν τα του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνονται πως η κάθε απόφαση που λαμβάνεται στο κόμμα απαιτεί χρόνο. Χαριτολογώντας στέλεχος της Κουμουνδούρου λέει από χρόνια πως όταν ρωτάς ΣΥΡΙΖΑίους τι ώρα είναι δεν θα πρέπει να περιμένεις άμεση απάντηση αν δεν προηγηθεί ανάλυση.

Αυτή η δυσκολία, που αποτελεί μέρος του DNA της Αριστεράς, φάνηκε ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις εκλογές για τον νέο πρόεδρο και την απαιτούμενη αναβολή της διαδικασίας. Από τους πρώτους που το ζήτησαν ήταν ο Νίκος Παππάς διαταράσσοντας την ηρεμία των υπολοίπων. Και απαιτήθηκε επιπλέον χρόνος για να ληφθεί η αυτονόητη απόφαση.

Αυτή η αδυναμία γίνεται εμφανής στον δρόμο για τις κάλπες. Ένα μικρό -όπως εξελίχθηκε- κόμμα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της διάσπασης. Αυτό ακούγεται πια και από εκείνους που σιωπούσαν έως χθες, αλλά πλέον αντιλαμβάνονται πως δεν είναι εφικτό κουβαλώντας τα διδάγματα της Αριστεράς να υιοθετήσουν φιλελεύθερες διαδικασίες. Δεν διστάζουν μάλιστα να αφήσουν αιχμές για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που τόλμησε την ανοιχτή εκλογή. «Μήπως έχετε δει κάποιον που πριν από 1,5-2 χρόνια έλεγε ‘’είμαι υπέρ της πρότασης του προέδρου για αλλαγή καταστατικού και εκλογή προέδρου από τη βάση’’;» είναι το ειρωνικό σχόλιο στελέχους που θέλει να καταδείξει το πρόβλημα.

«Ελπίζω η Ιστορία να μη μας χρεώσει το μεγαλύτερο λάθος διάλυσης του κόμματος μετά τη Βάρκιζα, μετακυλίοντας την ευθύνη της ψήφου στον απλό πολίτη που πηγαίνει καλοπροαίρετα στην κάλπη να ψηφίσει ό,τι βλέπει στην οθόνη του» σχολίασε κομματικό στέλεχος δημοσιοποιώντας την ανησυχία του. Και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου εκφράζοντας εκείνο που πολλοί σκέφτονταν, αλλά λίγοι τολμούσαν να πουν.

«Έφη θα ψηφίσω, αλλά δεν είναι η λύση. Απλά μεταβατική» έλεγε πάλι την Παρασκευή το βράδυ ιδρυτικό στέλεχος όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. «Πρέπει με κάποιον τρόπο να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να ανοίξουμε ένα νέο δίχως να προκαλέσουμε νέες πληγές» συμπλήρωσε. Δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στο κόμμα για την αδυναμία να δείξουν αντανακλαστικά και να κλείσουν το θέμα της ηγεσίας με τις γνώριμες διαδικασίες.

Στο διά ταύτα: οι εκλογές θα γίνουν στις 17, οι υποψήφιοι καλούνται να αποδεχθούν και να συστρατευθούν με τον νικητή, αλλά τα στελέχη δεν είναι έτοιμα να ακολουθήσουν ό,τι και αν γίνει.