Έπεσαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι νερού με το ακραίο φαινόμενο που πλήττει κυρίως τη Θεσσαλία να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Έριξε, όπως επίσης αναφέρουν οι ειδικοί, όσο νερό ρίχνει στο Λονδίνο –ναι, μάλιστα στο Λονδίνο– μέσα σε έναν χρόνο. Και όμως στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για βαριές ευθύνες της κυβέρνησης. Βάζουν μέσα και την αυτοδιοίκηση –άλλωστε οι περιφέρειες που πλήττονται και οι δήμοι δεν έχουν εκπρόσωπό τους επικεφαλής.

Ο λαϊκισμός είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να βρίσκεται εν όψει αλλαγών στην ηγεσία του –αρχής γενομένης από την Κυριακή–, όμως παραμένει εγκλωβισμένος στη λογική και την τακτική που κληροδότησε ο εξαφανισμένος Τσίπρας. Ο οποίος τους άφησε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, αρνούμενος να κάτσει έστω μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την επιλογή του αντικαταστάτη του.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Καλπάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ, δείχνουν αυτό ακριβώς. Έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο επίσημος, για τις καταστροφικές πυρκαγιές, για τις οποίες επίσης φταίει η κυβέρνηση, κυρίως δε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι και αν ο ΟΗΕ κάνει λόγο για κλιματική κατάρρευση; Ο Στέργιος Καλπάκης μίλησε για «βαριές ευθύνες κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για τη βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες στη Μαγνησία». Συνέχισε δε λέγοντας ότι «ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωνε μετά τις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση. Η Πολιτική Προστασία έστειλε κατεπείγουσα επιστολή σε δήμους και περιφέρειες μόλις πριν από τρεις ημέρες για να προετοιμάσουν την πρόληψη, ενώ όλοι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει πολύ νωρίτερα για το ακραίο καιρικό φαινόμενο».

Και όχι μόνο τα παραπάνω αφού υποστήριξε ότι «την ίδια ώρα, δεν εκδόθηκε έγκαιρα απόφαση για να μην πάνε οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους με αποτέλεσμα να γυρίσουν άρον άρον από τις δουλειές τους μόλις ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας». Έκλεισε δε σημειώνοντας πως για όλα είχε προβλέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν… πρόκανε, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε τις… έτοιμες λύσεις.

Ουδείς γνωρίζει πλέον σε ποιον απευθύνονται οι του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν να έχουν ανοίξει το μάνουαλ που τους άφησαν στα συρτάρια ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του. Έχοντας στο DNA τους τον λαϊκισμό, επιχειρούν να κάνουν αντιπολίτευση με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν, δηλαδή τον καταγγελτικό λόγο και την υπεράσπιση μιας κυβερνητικής θητείας που έριξε τη χώρα στα βράχια.

Αν ληφθούν δε υπόψη τα όσα οι υποψήφιοι αρχηγοί έχουν δηλώσει –για παράδειγμα για τις καταστροφικές πυρκαγιές– τότε και η επόμενη ημέρα δεν θα είναι καλύτερη. Απλώς θα καταγράψει την καθοδική πορεία που ξεκίνησε επί Αλέξη Τσίπρα και η επιστροφή στο 3%...