Για γιγαντιαία επιχείρηση, που δεν έχει προηγούμενο, σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ επανέλαβε ότι «προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, που είναι το ύψιστο καθήκον του Κράτους».
Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι οι αποζημιώσεις για όλους όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού θα δοθούν άμεσα, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Προφανώς σε αυτή νέα πραγματικότητα και των πυρκαγιών και της χθεσινής πρωτοφανούς κατάστασης πρέπει το κράτος συνεχώς να προσαρμόζεται, να βελτιώνεται, να είναι πολύ πιο γρήγορη η διαδικασία αποκατάστασης και να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη νέα πραγματικότητα. Είναι υποχρέωση του κράτους, κανείς δεν είπε το αντίθετο, να βελτιώνεται συνεχώς. Στις υποδομές του, στις διαδικασίες εκκένωσης, στην άμεση διαδικασία αποκατάστασης και σε όλες τις διαδικασίες της πολιτικής προστασίας για τη συνολική προστασία πρώτα από όλα της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος», επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «προφανώς σε αυτή νέα πραγματικότητα και των πυρκαγιών και της χθεσινής πρωτοφανούς κατάστασης πρέπει το κράτος συνεχώς να προσαρμόζεται, να βελτιώνεται, να είναι πολύ πιο γρήγορη η διαδικασία αποκατάστασης και να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη νέα πραγματικότητα. Είναι υποχρέωση του Κράτους, κανείς δεν είπε το αντίθετο, να βελτιώνεται συνεχώς. Στις υποδομές του, στις διαδικασίες εκκένωσης, στην άμεση διαδικασία αποκατάστασης και σε όλες τις διαδικασίες της πολιτικής προστασίας για τη συνολική προστασία πρώτα από όλα της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος».
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η πολιτική μείωσης της φορολογίας θα συνεχιστεί και μίλησε για μονιμότερες παρεμβάσεις αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Σχετικά, τέλος, με τον θάνατο του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «απάνθρωπη συμπεριφορά, που ξεφεύγει από κάθε ανθρώπινη λογική» και σημείωσε ότι του συμβάντος επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε αυτή τη μεγάλη κατακλυσμιαία βροχή και τις μεγάλες καταστροφές που έχουμε στην κεντρική χώρα. Το ερώτημα είναι βγήκαν ή θα βγουν τα κλιμάκια ελέγχου για τις αποζημιώσεις; Πότε θα τις πάρει ο κόσμος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με βάση τα επίσημα στοιχεία από τους μετεωρολόγους μιλάμε για το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει ίσως ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας. Ίσως πρέπει να πάμε πολλές δεκαετίες πίσω και ακόμη δεν έχει βρεθεί κάτι μεγαλύτερο. Για να καταλάβουν οι τηλεθεατές μας μέσα σε 12 ώρες έπεσε όσο νερό πέφτει δυόμισι φορές τον χρόνο συνολικά στην Αττική. Υπήρχαν και περιοχές που έπεσαν 800 τόνοι βροχής ανά στρέμμα. Δηλαδή, πολύ μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο ακόμα και από τα πολύ μεγάλα που έχουμε ζήσει πρόσφατα με τον Ιανό ή πριν από κάποια χρόνια στη Μάνδρα. Πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία που είχαμε 180 νεκρούς. Είναι, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σαν να θες να βάλεις έξι λίτρα νερού σε ένα μπουκάλι λίτρου, για να καταλάβει κάποιος σχηματικά τι ήταν αυτό που συνέβη. Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς ή για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση έσπασαν κάθε ρεκόρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προφανώς να υπάρχουν καταστροφές, ζημιές και το πιο τραγικό να έχουμε έναν άνθρωπο να έχει χαθεί. Χθες και από τους πέντε αγνοούμενους βρέθηκαν οι δύο, είναι καλά στην υγεία τους και έχουμε τρεις αγνοούμενους, σύμφωνα με την πρωϊνή ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία. Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι το ύψιστο καθήκον του Κράτους. Μιλάμε για μια γιγαντιαία επιχείρηση, μια επιχείρηση που δεν έχει προηγούμενο με βάση και τα στοιχεία που σας παρέθεσα, και τον χρονισμό που έγινε όλο αυτό, την ένταση του φαινομένου, τη σύγκριση με προηγούμενα φαινόμενα. Είναι όλος ο κρατικός μηχανισμός εκεί. Εστάλη προχθές, δηλαδή μία μέρα πριν, στην ευρύτερη περιοχή και στην Πιερία και στη Θεσσαλία ένα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ενώ το πρωί της ημέρας εκείνης στις επίμαχες περιοχές, μετά από αίτημα της Αστυνομίας αφού απαγόρευσε την κυκλοφορία στην περιοχή εστάλη νέο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε κάποια νεότερη ενημέρωση για τους τρεις αγνοούμενους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από όσα γνωρίζω πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που επέβαιναν δύο άτομα, πατέρας και γιος, ο γιος κατάφερε και διεσώθη εκείνη τη στιγμή και άλλα δύο άτομα που αγνοούνται νομίζω σε ορεινή περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο θέμα των αποζημιώσεων. Διότι εδώ έχουμε τους ανθρώπους που μετά την καταστροφή τώρα θέλουν τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και είναι απολύτως λογικό. Και θα γίνει όπως συνέβη και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως συνέβη στον Ιανό, όπως συμβαίνει σε όλες τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ήδη η καταγραφή των αποζημιώσεων ολοκληρώνεται για το σύνολο των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών. Και είναι αυτονόητο. Το έχει αποδείξει ο κρατικός μηχανισμός. Μια νέα εντελώς διαδικασία αρωγής και αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τον κ. Τριαντόπουλο. Ό,τι ίσχυε για όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να είχαν την οποιαδήποτε ζημιά, οποιουδήποτε μεγέθους θα αποκατασταθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Θα ξεκινήσουν άμεσα, μόλις αυτό γίνει ασφαλές, οι διαδικασίες καταγραφής. Αλλά εφιστώ την προσοχή, επειδή δεν έχει τελειώσει η πρόβλεψη για έντονα φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει οποιαδήποτε προειδοποίηση είτε περιορισμού κυκλοφορίας και ακόμη περισσότερο μη κυκλοφορίας να γίνει πλήρως σεβαστή. Ξέρετε, μέσα στο μεγαλύτερης έντασης φαινόμενο, υπάρχουν δυστυχώς και εκείνες οι φωνές που ειρωνεύονται τις εκκενώσεις. Μιλάνε για Κράτος του 112, μια χυδαία ρητορική από μια μερίδα πολιτικής μειοψηφίας. Αυτή η διαδικασία εκκένωσης, αυτή η διαδικασία περιορισμού σώζει ζωές και δυστυχώς το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στη χώρα. Ακούμε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούμε χρόνια τον κόσμο να λέει «το καλοκαίρι καιγόμαστε, το φθινόπωρο και τον χειμώνα πνιγόμαστε». Γιατί έχει γίνει διαχρονική αυτή η κατάσταση και γιατί συνεχώς να νιώθουν ανασφαλείς οι πολίτες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι σε μια πολύ μικρή μειοψηφία που προσπαθεί μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση να κάνει φθηνή αντιπολίτευση μέσα από φθηνά δημοσιεύματα ειρωνευόμενη κυρίως τον κρατικό μηχανισμό. Τους ανθρώπους, δηλαδή, οι οποίοι επιχειρούν στις διαδικασίες εκκένωσης, μια διαδικασία που είναι μια κατάκτηση για τη χώρα μας. Δεν έχει κομματικό χρωματισμό και εφόσον υπάρχει και λειτουργεί σωστά, κάτι που είναι πολύ δύσκολο- σώζει ανθρώπινες ζωές. Η νέα πραγματικότητα πρωτοφανών φαινομένων λόγω της κλιματικής κρίσης δεν έχουν συναντηθεί ξανά στη χώρα μας - πολύ μικρότερης έντασης συναντώνται σε εντελώς διαφορετικούς μήνες δεν νομίζω ότι μπορούμε να θυμηθούμε ξανά τέτοια ένταση βροχής στο τέλος του καλοκαιριού, στις αρχές του φθινοπώρου. Μιλάμε για μια περίοδο που δεν έχουμε ούτε υποπολλαπλάσια τέτοια φαινόμενα. Προφανώς σε αυτή νέα πραγματικότητα και των πυρκαγιών και της χθεσινής πρωτοφανούς κατάστασης πρέπει το Κράτος συνεχώς να προσαρμόζεται, να βελτιώνεται, να είναι πολύ πιο γρήγορη η διαδικασία αποκατάστασης και να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη νέα πραγματικότητα. Είναι υποχρέωση του Κράτους, κανείς δεν είπε το αντίθετο, να βελτιώνεται συνεχώς. Στις υποδομές του, στις διαδικασίες εκκένωσης, στην άμεση διαδικασία αποκατάστασης και σε όλες τις διαδικασίες της πολιτικής προστασίας για τη συνολική προστασία πρώτα από όλα της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μαρινάκης είναι η πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση και οι δηλώσεις του γίνονται μετά την καταστροφή, αυτή τη χτεσινή. Και τον ευχαριστούμε που απαντάμε σε εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις αποζημιώσεις ήθελα να ρωτήσω. Υπάρχει βάσει του προγράμματος «ΑΡΩΓΗ» που έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια κάποια κλιμάκωση αποζημιώσεων, καταβολών κλπ. Τα δεδομένα στο πεδίο με τα κόστη στις κατασκευές έχουν αλλάξει άρδην, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Φτάνει π.χ. για μια ολική καταστροφή ένα ποσό των 150.000 ευρώ για την αποκατάσταση ενός σπιτιού; Ερώτημα: Σκέφτεται η Κυβέρνηση να έχει μια αναθεώρηση επί τω ρεαλιστικότερον των ορίων αυτών; Και, δεύτερον, αν υπήρξε καθυστέρηση στις ειδοποιήσεις. Χθες το απόγευμα τέσσερις η ώρα έστειλε το σχετικό Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εργασίας με την υπόμνηση: Προσέξτε, εφαρμόστε ειδικά μέτρα. Ήδη γινόταν, όμως, η όλη διαδικασία στον Βόλο. Μήπως υπήρχε εκεί μια χαλαρότητα σε σχέση με ειδοποιήσεις σε εργαζόμενους, για να περιοριστεί η κυκλοφορία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ ξεκινώντας από το δεύτερο ερώτημα, το οποίο το θεωρώ και πιο άμεσο και πιο επείγον σε σχέση με το τι συνέβη χτες. Όπως σας είπα και πριν, από επίσημη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, την προηγούμενη μέρα του φαινομένου αυτού, δηλαδή προχτές, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, εστάλη ένα μήνυμα συνολικά στην περιοχή της Θεσσαλίας και στην ευρύτερη περιοχή, αυξημένης προσοχής, λόγω έντονου καιρικού φαινομένου. Την επόμενη μέρα, δηλαδή χτες το πρωί, μετά από σχετική συνεννόηση και ειδοποίηση της Αστυνομίας υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο μετά τις δέκα το πρωί στις πληγείσες περιοχές. Εστάλη, μάλιστα, λίγο αργότερα, πολύ πριν τις έντεκα, σχετικό μήνυμα 112. 'Αρα, υπήρχε ειδοποίηση εκκένωσης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά λέει ο συνάδελφος μήπως έπρεπε αυτή η απαγόρευση κυκλοφορίας να γίνει νωρίτερα, πριν εκδηλωθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πριν ξεκινήσει ο κόσμος να πηγαίνει στις δουλειές του.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εστάλη μόλις υπήρχε η σχετική ειδοποίηση από την Αστυνομία και συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές και, ουσιαστικά, λίγο πριν την έντονη επιδείνωση του φαινομένου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για πρόληψη, κ. Μαρινάκη, όχι για τίποτε άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή, σε τέτοια πρωτόγνωρα φαινόμενα, αν κάνεις και παρατεταμένη χρήση του 112 χωρίς λόγο μερικές φορές -προφανώς εδώ υπήρχε σοβαρός λόγος- αλλά αν συνεχώς το κάνεις, μετά θα εκφυλιστεί η διαδικασία. Θέλει και λίγη προσοχή πότε το κάνεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά, ενδεχομένως να μην είχαμε και αγνοούμενους αυτή την ώρα αν κι εφόσον δεν έφευγαν από το σπίτι τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αγνοούμενοι δεν ξέρω αν είναι μέσα στο Βόλο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας το ξαναλέω ότι την προηγούμενη μέρα, υπήρχε μήνυμα ειδοποίησης λόγω έκτακτων φαινομένων για περιορισμό των μετακινήσεων. Υπήρχε σχετική ενημέρωση, μάλιστα, από την τελευταία ενημέρωση, και τη δική μου και, συνολικά, την ενημέρωση από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Υπήρχε πλήρης ενημέρωση στα Μέσα με Δελτία Τύπου, με 112, όπως είπα, κι αυτό, μάλιστα, νομίζω ότι παρά την τραγική απώλεια ενός συμπολίτη μας και τους τρεις αγνοούμενους που έχουμε, σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο, φαίνεται ότι απέδωσε ως προς τον περιορισμό της κυκλοφορίας γιατί -το ξαναλέω- δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη περίπτωση. Ακόμη και από τις πιο τραγικές εικόνες που έχουμε δει βιβλικών καταστροφών και στον Ιανό και στη Μάνδρα, μιλάμε για υπερπολλαπλάσια ποσότητα νερού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε μαθαίνω, εσείς θα μας το επιβεβαιώσετε, ότι ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει συγκεκριμένο ποσό για τις αποζημιώσεις, οι οποίες θα δοθούν. Ισχύει αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει γίνει αίτημα από την Ελληνική Κυβέρνηση αναθεώρησης στα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχει ζητηθεί αναθεώρηση της χρηματοδότησης συνολικά για την Πολιτική Προστασία. Είναι προφανές, αν σκεφτεί κανείς πόσα χρήματα δόθηκαν σε αντίστοιχα φαινόμενα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σλοβενία, όπου είχαμε μια πρωτοφανή καταγραφή ζημιών -αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά κράτη και με τις πλημμύρες και με τις πυρκαγιές. Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Είναι επιτακτική ανάγκη, απαντώντας και στο ερώτημα του συναδέλφου σας, να δοθούν περισσότερα χρήματα, ούτως ώστε να έχουμε την ταχύτερη και τη μεγαλύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην πάμε, όμως, μόνο στην αποκατάσταση. Να πάμε και στην πρόληψη. Και το μείζον είναι να υπάρχει μια σημαντική θωράκιση της χώρας μας σε αυτές τις περιπτώσεις που έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Το λέμε συνεχώς ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Θα έπρεπε, λοιπόν, αν μη τι άλλο, και η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να δίνει χρηματοδοτήσεις σε Περιφέρειες, σε Δήμους για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αντιπυρικής προστασίας και να τα ελέγχει αυτά τα χρήματα, αν πράγματι διατίθενται προς αυτό τον σκοπό. Ειδικά, όταν έχουμε τόσο έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως λέτε κι εσείς, τόσο ακραίες καταστάσεις που κινδυνεύει ο κόσμος. Έτσι δεν είναι; Γιατί δεν έχουμε πάει ακόμη σε αυτό και παραμένουμε στη συζήτηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και, επιπλέον, να συμπληρώσω εδώ, γιατί, προφανώς, φαντάζομαι μέσα σε μια κοινωνία, τα μέλη μιας κοινωνίας, πρέπει να συμμετέχουν με κάποιον τρόπο, ενεργοποιώντας και τη δική τους ευθύνη. Δεν μιλάω τώρα για ανθρώπους που θέλουν το Κράτος Πρόνοιας ανά πάσα στιγμή, όπως είναι στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, αλλά σκέφτομαι το εξής: Αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα, κάποια σκέψη στο μέλλον να ασφαλίζονται όλα τα σπίτια; Προφανώς αυτό προκύπτει ως ανάγκη για τα σπίτια που βρίσκονται σε δάση, στις παρυφές δασών κλπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δόθηκε κίνητρο: 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Αρκεί όμως;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, για σπίτια μέσα σε πόλεις, οι οποίες πλήττονται και θα πλήττονται τα επόμενα χρόνια, να δούμε αν υπάρχει κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός στο κομμάτι της πρόληψης, για ιδιωτική ασφάλιση στα σπίτια. Δηλαδή, να είναι κάποιος υποχρεωμένος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ σοβαρά θέματα. Ξεκινάω από το τρίτο. Το είπε και η κ. Ράντου. Δόθηκε κίνητρο με την περαιτέρω έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Είναι προφανής η αναγκαιότητα και είναι μια συζήτηση, η οποία, αυτή τη στιγμή, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Γίνονται, όμως, συγκεκριμένες κινήσεις, όπως αυτή που σας ανέφερα, από το Κράτος. Θέμα δεύτερο: Κοινωνία πολιτών - συμμετοχή των εθελοντών. Τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών στη δασοπυρόσβεση. Η συμμετοχή των πολιτών είναι πολύ σημαντική, αλλά και πολλών ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι στο στενό πυρήνα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Όλες αυτές οι πολύ μεγάλες διαδικασίες εκκένωσης, που συνέβησαν στη Ρόδο, στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, συνολικά στον Έβρο, όπου διεσώθησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, είχαμε την πολύ σημαντική συνδρομή εθελοντών, συνολικά ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού και της κοινωνίας των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 'Αρα, κ. Μαρινάκη, είναι απαραίτητοι οι εποχικοί Πυροσβέστες και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Καλύπτουν πλέον, λόγω της κλιματικής κρίσης, πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εκείνοι ζητούν να μονιμοποιηθούν. Εσείς γιατί δεν ανταποκρίνεστε σε αυτό το αίτημα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λύση δεν είναι να τους μονιμοποιήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέρος αυτών να μονιμοποιηθεί και, φυσικά, να γίνουν και παραπάνω προσλήψεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε, πάντως, ότι ο αριθμός των Πυροσβεστών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και γίνονται προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις και για την επόμενη χρονιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε έναν άνθρωπο που τον έριξαν από τον καταπέλτη και σκοτώθηκε. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα. Ο άνθρωπος πήγε να ανέβει και τον έσπρωξαν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ, αλήθεια σας λέω, επειδή το είδα χθες το βράδυ το βίντεο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νομίζω ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτό το οποίο είδαμε. Μιλάμε για κάτι απάνθρωπο. Πολύ δύσκολα μπορούμε να βρούμε κάτι προηγούμενο. Είναι μία εγκληματική ενέργεια την οποία, προφανώς, τυπικά θα κρίνει η Δικαιοσύνη. Προφανώς. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν την αποστροφή μας, την οργή μας γι' αυτό το οποίο συνέβη. Επελήφθησαν άμεσα οι Αρχές, γύρισε πίσω το πλοίο, θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες. Αλλά πραγματικά είναι αδιανόητο να βλέπουμε τέτοιες εικόνες να συμβαίνουν. Να χάνει ένας άνθρωπος με αυτό τον τρόπο τη ζωή του, να του αφαιρείται η ζωή στην πραγματικότητα. Δεν είναι ότι έπεσε, είδαμε τι συνέβη. Είναι ντροπή αυτό το οποίο συνέβη. Είναι μια εγκληματική ενέργεια και ελπίζω η Δικαιοσύνη, μετά τη δέουσα διαδικασία, να επιβάλει τις πιο αυστηρές τιμωρίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας; Αυτό είναι τώρα το ζητούμενο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυτό ξεφεύγει από οποιαδήποτε ανθρώπινη λογική, αυτή η συμπεριφορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην οικονομία. Τι θα πει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Να μας αποκαλύψετε τι θα πει. Αστειεύομαι, όπως καταλαβαίνετε. Να σας ρωτήσουμε για δυο-τρία πράγματα. Πρώτα απ' όλα, το πετρέλαιο πάνω από 90. Ο φόβος είναι ότι θα πληρώσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης 1,50. Θα δοθεί αύξηση στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή πιο στοχευμένα; Θα βρεθούν κονδύλια εκεί; Ένα, είναι για το πετρέλαιο θέρμανσης το βοήθημα. Το δεύτερο, τι θα γίνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ας πούμε ότι πατάσσουμε κατά δύο-τρία δισεκατομμύρια τη φοροδιαφυγή. Θα δοθούν ανταποδοτικά στον κόσμο ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε στο πρώτο ερώτημα. Προφανώς, εγώ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τι θα πει ο Πρωθυπουργός στην Έκθεση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτά που θα πει στη ΔΕΘ, θα τα κάνει πράξη. Και αυτό είναι νομίζω το πιο σημαντικό. Όπως έχει κάνει πράξη όλα όσα έχει πει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του και όπως ήδη το Πρόγραμμα, το οποίο εξήγγειλε ο ίδιος και συνολικά παρουσιάσαμε ως Νέα Δημοκρατία, ήδη, στο οικονομικό του σκέλος, το οικονομικό πρόγραμμα έχει νομοθετηθεί κατά 50%. Και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς εισαγόμενης ακρίβειας, είτε αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, είτε αφορά το ρεύμα, είτε αφορά οποιαδήποτε άλλη υπέρμετρη αύξηση. Μόνιμες, δηλαδή, αυξήσεις, μόνιμες παρεμβάσεις, αυξήσεις του εισοδήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εισαγόμενη ακρίβεια, ακούμε, όμως, για υπερκέρδη, κ.λ.π..
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πέραν, όμως, αυτών - αν μου επιτρέπετε - γιατί έχουν τεθεί τρία ερωτήματα, να προλάβω να τα απαντάω. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τους ελέγχους στην αγορά, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των υπερβολικών κερδών, όπως εσείς το ονομάζετε ως αισχροκέρδεια, την επιβολή προστίμων. Η Κυβέρνηση αυτή έχει δώσει δείγματα γραφής και στην προηγούμενη και πολύ παραπάνω αυτούς τους δύο μήνες, στη δεύτερη 4ετία. Βλέπουμε τα πρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις. Βλέπουμε τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή, βλέπουμε τη νομοθετική παρέμβαση για φοροδιαφυγή. Βλέπουμε τα πρόστιμα στις εταιρείες διανομής φαγητού για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Δεύτερο κύκλο προστίμων και σε εταιρείες εμπορίας άλλες εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικών ειδών και σε εταιρείες εμπορίας καλλυντικών. Κανείς δεν θα εξαιρεθεί από την επιβολή του νόμου και κανείς δεν θα εξαιρεθεί από τους κανόνες που ισχύουν για την αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε το επίδομα θέρμανσης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το επίδομα θέρμανσης και συνολικότερα το τρίτο σκέλος δηλαδή, που είναι τα επιδόματα και η στήριξη των πολιτών σε μία πρωτοφανή κρίση, είτε αφορά το ρεύμα, είτε αφορά τα τρόφιμα, είτε αφορά οποιονδήποτε άλλο τομέα, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι, όπου υπάρχει ανάγκη, με βάση τα δεδομένα της χώρας, το Κράτος είναι δίπλα στους πολίτες. Το έχουμε αποδείξει πάρα πολλούς μήνες, πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο ρεύμα. Το έχουμε αποδείξει στα τρόφιμα, που έχουμε έναν πρωτοφανή εισαγόμενο πληθωρισμό τροφίμων, αν και συνολικά έχουμε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αλλά παραμένουν υψηλοί οι δείκτες. Το έχουμε αποδείξει σε όλα τα επίπεδα. Προφανώς, θα είναι το Κράτος δίπλα στους πολίτες. Αλλά, το ξαναλέω, σημαντικότερα όλων είναι τα μόνιμα μέτρα. Μόνιμα μέτρα τα οποία έχουν ήδη νομοθετηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, θα αυξηθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και θα δοθεί πιο στοχευμένα σε κάποιες περιοχές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για επιμέρους μέτρα δεν έχω αυτή στιγμή να σας δώσω κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Θα δοθούν από τους καθ' ύλην αρμόδιους Υπουργούς. Αυτό το οποίο σας λέω είναι αυτά τα οποία έχουν ήδη γίνει και σε επίπεδο αύξησης των εισοδημάτων των πολιτών και σε επίπεδο ελέγχου της αγοράς με βάση την κείμενη νομοθεσία. Και οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν σε όλα τα επίπεδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταφέρετε κάπως να περιορίσετε τη φοροδιαφυγή, ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο που θα λάβετε υπέρ των πολιτών; Ποια είναι η προτεραιότητά σας; Να μειωθούν περαιτέρω οι φόροι; Να μειωθεί, ενδεχομένως, ο Φ.Π.Α.; Να καταργήσετε το τέλος επιτηδεύματος; Να μειώσετε ασφαλιστικές εισφορές; Πείτε μας το περίγραμμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση, κατ' αρχάς, την προηγούμενη 4ετία μόνο μείωσε φόρους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, αυτή είναι η λογική μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Έχει μείνει μία εκκρεμότητα, την οποία την είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ως προς τις φορολογικές μειώσεις. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Προφανώς, λοιπόν, μέσα σε αυτή την 4ετία είναι μία από τις απόλυτες προτεραιότητές μας, μία δέσμευσή μας που οφείλουμε να κάνουμε πράξη. Προφανώς, όμως, από την Κυβέρνηση αυτή συνολικά ως φιλοσοφία, είτε αφορά ασφαλιστικές εισφορές είτε συνολικά έμμεση αύξηση εισοδήματος που είναι οι μειώσεις φόρων, όπως είδαμε στο οικονομικό νομοσχέδιο με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ. Ψηφίστηκε αυτό. Δεν είναι κάτι που θα γίνει, είναι κάτι που έγινε για τις οικογένειες με παιδιά. Θα δείτε μόνο συνολικά τέτοιες παρεμβάσεις που δεν αυξάνουν φόρους, μόνο αυξάνουν το εισόδημα. Ως προς τη φοροδιαφυγή, είχαμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, γιατί και αυτό δεν είναι θεωρίες, είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε να γίνεται πράξη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που πέραν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το στήριξε μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών και τα υπόλοιπα κόμματα ήταν κατά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω ένα προβοκατόρικο ερώτημα. Γιατί είναι απόλυτη προτεραιότητα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών βγάζει στοιχεία και λέει 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν. Δεν έπρεπε να είναι προτεραιότητα μία μείωση κάποιου άλλου φόρους, κάποιου άλλου τέλους που θα ωφελήσει πολύ μεγαλύτερη μερίδα πολιτών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε μετρήσει περισσότερες από πενήντα μειώσεις ή καταργήσεις φόρων μέσα σε τέσσερα χρόνια. 'Αρα, νομίζω ότι μία Κυβέρνηση η οποία έχει δώσει διαπιστευτήρια για την πολιτική που εφαρμόζει περί μείωσης φόρων και απαλλαγής σταδιακής των πολιτών από φορολογικά βάρη είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό έχει αποδειχθεί νομίζω και είναι και κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί συνολικά και είναι και κάτι αυτονόητο και δίκαιο, το οποίο, όμως, δυστυχώς, δεν συνέβαινε για πάρα πολλά χρόνια στη χώρα. Αν, λοιπόν, η ερώτηση είναι αν πρέπει να μειώνονται οι φόροι, η απάντηση προκύπτει από τις πράξεις και μετά από όλες αυτές τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το τέλος επιτηδεύματος όμως, είναι μια προεκλογική μας εξαγγελία την οποία οφείλουμε να κάνουμε πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Παρασκευή περιμένουμε Οίκο Αξιολόγησης. Θα την πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα; Τι λένε οι πληροφορίες της Κυβέρνησης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι είτε 8 Σεπτεμβρίου, είτε 20 Οκτωβρίου, είτε 1 Δεκεμβρίου, θα έχουμε την έκβαση που περιμένουμε για την επενδυτική βαθμίδα. Είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, ας δούμε τι θα συμβεί για να το αξιολογήσουμε.