Είναι πρόδηλον ότι βαίνουμε ολοταχώς προς τη διεξαγωγή των εκλογών των Δικηγορικών Συλλόγων (30-11-2025 και 1-12-2025), γεγονός το οποίο έχει κινητοποιήσει άπαντες τους υποψηφίους εξ όλων των κομμάτων να προπαρασκευάζονται πυρετωδώς να διεκδικήσουν την ψήφο των συναδέλφων τους προκειμένου να αποδείξουν την αξιοσύνη και την ικανότητά τους ως προς την επίλυση των περίπλοκων και πανθομολογουμένως ετερόκλητων προβλημάτων, τα οποία σοβούν εισέτι και σήμερον ταλανίζοντας το δικηγορικό σώμα.
Ως εκ τούτου, οι δικηγόροι Αθηνών, του πολυάριθμου και πρώτου τη τάξη Δικηγορικού Συλλόγου, προσδοκούν την ανάδειξη μίας πολυσχιδούς και ενωτικής προσωπικότητας, πέραν από μικροκομματικές ιδιοτέλειες και άγονες διχοστασίες.
Το προβάδισμα, ως προς τις προτιμήσεις ιδίως των μάχιμων δικηγόρων, αλλά και των έμμισθων, συμπυκνώνεται εν πολλοίς προς το πρόσωπο του Δημήτρη Αναστασόπουλου, όστις έχει κατορθώσει να δρα ευέλικτα, δεοντολογικώς και αθορύβως επί πολλά έτη, πλην όμως άκρως αποτελεσματικώς με αποκλειστική σπουδή την άμεση θεραπεία των προβλημάτων του δικηγορικού λειτουργήματος.
Η εμβέλεια της προσωπικότητάς του και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του, το οποίο ουδόλως περιορίζεται στιγμιαίως και πλασματικώς, απλώς διαρκούσης της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου εν όψει των εκλογών καθίσταται ψηλαφητό τοις πάσι, εξ ου και απολαμβάνει της καθολικής εκτιμήσεως του δικηγορικού σώματος ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.
Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος έχει επενδύσει εις την ενότητα των δικηγόρων, φερόμενος με αξιοπρέπεια, καταστηλιτεύοντας κατά περιόδους με αιχμηρή επιχειρηματολογία, πλην όμως με τη δέουσα ευπρέπεια, τα κακώς κείμενα, μη φειδόμενος όμως εν ταυτώ μόχθου και κόστους, να έλθει σε σφοδρή σύγκρουση με την εκάστοτε κυβέρνηση, χάριν της διεκδικήσεως των δικαίων αιτημάτων του καθημαγμένου πλέον δικηγορικού λειτουργήματος.
Το αίτημα των δικηγόρων, εν κατακλείδι, συνίσταται στην ανάκτηση του επαγγελματικού και θεσμικού κύρους τους στην κοινωνία, επί καθημερινής βάσεως εν τω πράττεσθαι των Δικαστηρίων, μέσω του συστηματικού εντοπισμού χρόνιων παθογενειών επί σκοπώ την άμεση θεραπεία τους αναδεικνύοντας τον ιδιάζοντα ρόλο του δικηγόρου, όστις ακροβατεί εις την κόψη του επισφαλούς, αφενός μεταξύ του δημοσίου και αφετέρου του ιδιωτικού τομέα.
Φρονώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να επέλθει μία ουσιαστική ριζική αλλαγή εις την πηδαλιούχηση του ΔΣΑ ούτως ώστε να εφαρμοσθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα το οποίο θα παθολογοανατμήσει λυσιτελώς τα μέχρι τούδε ενδημούντα ανεπίλυτα προβλήματα του πολύπαθου κλάδου.
*Ο Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς είναι δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και Σ.τ.Ε., ανεξάρτητος βουλευτής